Üretim çeşidi fark etmeksizin Türkiye’nin dört bir tarafındaki çiftçiler içerisinde bulundukları sıkıntılı durumu yürüyüş, hasadı çöpe dökme gibi eylemlerle protesto ediyor. Tarımsal üretime çözüm önerileriyle katkı sunan etkin sivil toplum kuruluşları arasında yer alan Adana Çiftçiler Birliği, üreticinin zor dönemden çıkabilmesi için önerilerini sıraladı.
Başkan Mutlu Doğru, oluşan memnuniyetsizliğin giderilmesi, tarımsal üretimin devamı için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
- Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan zirai kredilerden; kişi veya grup başı 1 milyon TL’ye kadar olan kredilerin faizi silinerek, 5 milyon TL’ye kadar olan kredilerin ise aynı sübvansiyonlu faizle vadelerinin bir yıl uzatılması.
- Faizi silinen veya vadesi uzatılan kredi sahiplerine, üretime devamlarını sağlamak için artan maliyetler ölçüsünde ilave kredi açılması.
- Tarımsal sulama bedellerine geçen yıl olduğu gibi yüzde 50 devlet desteklemesi açıklanması.
- Tarımsal elektrik abonelerine uygulanan tarifede ilave indirim yapılması.
- 2024 yılı bitkisel üretim desteklerinde mazot, gübre ve yem bitkisi gibi alan bazı desteklerin birim miktarlarının yükseltilmesi.
- 2024 yılı bitkisel üretim desteklerinde, piyasada beklentinin altında satılan ürünlerin fiyat fark desteğinin artırılması.
- 2024 yılına ait tarımsal desteklerin yılsonuna kadar ödenmesi.
- Ziraat Bankası Başak Kart’a yüklenen desteklerin sulama birlikleri dahil tüm kamu borçlarının ödenmesinde kullanılmasının sağlanması.
- Üretim açığımız olan ve fiyat fark desteği ile desteklenen hububat ve diğer endüstriyel bitkilerin piyasa fiyatlarının düşmesi ile zarar eden çiftçilerin çoğunluğu son yıllarda yaş meyve ve sebze ekimine yöneldi ve arzın artmasıyla büyük zararlar ettiler. Bu çiftçileri tekrar hububat ve endüstriyel bitkilere yöneltmek için ekim öncesi farklı ve yüksek bir destekleme ile teşvik edilmesi.
- 2024 yılı nisan ayından itibaren, süt primlerinin örgüt üzerinden yapılmasına bakılmaksızın tüm çiftçiler için 1 TL’ye çıkartılması.
- Birlikler ve kooperatifler üzerinden toplanan çiğ sütün miktar sınırlaması olmadan ESK tarafından USK fiyatıyla alınarak süt tozu yapılması.
- Okul sütü projesinin 2024-25 öğretim yılı için yeniden hayata geçirilmesi için ihale hazırlıkları yapılması.
- Süt ve süt ürünleri ihracatında, kullanılan çiğ süt miktarı oranında ihracat teşviki verilmesi
YORUMLAR