Utku TANSUĞ
Haydi, durmayın. 24 saatiniz var. Bakın bakalım, Adana’da neler var? Bu kentin 24 saatte baştan çıkardığı çok olmuştur. İki müthiş gezinme paketiyle karşı karşıyasınız.
Seçin birini ya da ötekini, her yol aynı yere çıkıyor!
Bereketiyle, tarihiyle, Torosları ve Akdeniz’iyle, sıcak ve coşkulu insanlarıyla, esprili, harbi ve rengârenk bir kente… ‘Lezzet kenti’ Adana’ya…
ALTERNATİF 1:
Gençler ve kendini genç hissedenler! Adana’ya ilk kez geliyorsunuz ve Adana’yı tanımak için can atıyorsunuz! Bu program tam size göre!
08.00
Su Böreği
Güne erken başlayın. İster peynirli ister kıymalı… İsterseniz her ikisiyle… Kahvaltı tamam. Lezzet gün boyu damağımızda kalsın.
09.00
Parklarda Hayat
Seyhan Nehri kenarındaki Merkez Park, kentin kozmopolit yapısını gözlemlemek için son derece uygun. Gezi treni, yürüyüş ve bisiklet parkuru, çocuk bahçeleri ve dinlenme alanları, nehir üstünde yapabileceğiniz gondol ya da deniz bisikleti sefaları… Dilediğinizce yayılıp piknik yapabileceğiniz geniş yeşil alanlarıyla tüm gün yine geçer! Seyhan Nehri’nin hemen karşı kıyısındaki Saat Kulesi’nin tepesinde bir kahve içerek şehri kuşbakışı keşfetmek de harika bir fikir.
11.00
Sembol Yapılar
Parkın güney ucunda yer alan yeni ama Türkiye’nin en büyüğü, Sabancı Merkez Camii’nden Tepebağ Mahallesi’ne doğru bir yürüyüşe çıkıyoruz. Türk sinemasının Adanalı yıldızlarına vurgu yapan Adana Sinema Müzesi’ni, tarihi Kız Lisesi Kültür Merkezi’ni ve Tepebağ evlerini gezebilirsiniz. Restore edilip otel olan Bosnalı Konağı, tarihi Taşköprü’yü izleyerek hülyalara dalmak için son derece uygundur. 1600 yıllık Taşköprü’nün dünyada hâlâ kullanılan en eski köprü olduğu da söylenmektedir.
12.30
Tarihi Kent Merkezi Gezintisi
Hazır buradayken, 16’ncı yüzyıldan kalma Ulu Cami Külliyesi’ni ve Ramazanoğlu Konağı’nı gezelim. Konağın yanı başındaki Ziyapaşa Parkı’nda yer alan çay bahçesi, Türkiye’nin en uzun saat kulesi Büyüksaat’e nazır oturup kentin tarihi dokusunu hissetmek için biçilmiş kaftan. Parkın yanındaki ‘Adanus Sanat’ el işi özel Adana hediyelikleri almak için ideal yer. Büyüksaat’in önünde uzanan tarihi bedesten ise Adana şalvarından tespih ve cezeryeye kadar diğer hediyelik Adana klasikleri için doğru adresler.
13.30
Kazancılar Çarşısı
Büyüksaat’e sırtınızı döndüğünüzde sol tarafta tarihi Kazancılar Çarşısı yer alır. İsmini bir zamanlar burada çokça bulunan bakırcılardan alıyor. Her pazar sabaha karşı ciğer sevdalısı Adanalıları bir araya getiren çarşı, aralık ayının ilk hafta sonu ‘Kebap ve Şalgam Festivali’ adı altında binlerce Adanalının katıldığı bir geceye de ev sahipliği yapıyor. Sokaktaki kebapçılardan birinde bir ‘dürüm’ yaptırın, Adana kebabının tadına bir de böyle bakın!
16.00
Adana’da Deniz Sefası!
Akşama doğru sizi biraz deniz havası almaya ve taze balık yemeye Yumurtalık’a yolcu ediyoruz. Ayas ve Atlas kaleleri, Osmanlı ve Roma hamamlarıyla kent son derece sevimli bir sahil beldesi. Tavsiyemiz, Yumurtalık’a köy yolundan, yani Misis üzerinden gitmeniz. Böylelikle, efsaneye göre Lokman Hekim’in, üzerinden geçerken ölümsüzlük formülünü Ceyhan Nehri’nin azgın sularına kaptırdığı Misis Köprüsü’nü görmüş, Ceyhan Nehri ve Çukurova’nın bereket fışkıran tarım arazileriyle de tanışmış olursunuz. Doğaseverlere özel not: Yumurtalık lagünleri, değil Türkiye’nin dünyanın önemli sulak alanlarından biri ve başta turnalar olmak üzere yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapıyor.
22.00
Gece Gezmesi
Adana’da 24 saat yapacak bir şeyler bulabileceğinizi söylesek yanılmış olmayız. Oldukça renkli ve bir hayli de hareketli bir kent yaşantısıyla karşılaşırsanız şaşırmayın. Kahve içmek, yemek yemek, bir pub’da bir şeyler yudumlamak ya da canlı müzik dinleyip belki biraz dans etmek. Şinasi Efendi Sokağı’ndan Toros Caddesi’ne doğru uzanan kent merkezinde bir yürüyüşe çıkın. Hızınızı alamadıysanız, doğru Turgut Özal Bulvarı’na. Kentin kuzeydeki akışına bir gece de buradan tanık olun. Adana sizi rahat hissettirecek… Kuracağınız dostluklar ya da pekişen arkadaşlıklardan başka bir şey düşünmeyin.
02.00
Gece
Adana geceleri nadiren yemeksiz sona erer. Uyum sağlayın! Adana’da 24 saat dürümün hasını, ciğerin alasını bulabileceğinizi aklınızdan çıkarmayın! Her mahallede, pek de uzak olmayan bir yerlerde şırdan kazanlarını kaynarken bulmakta zorluk çekmeyeceksiniz. Ya da belki bu sefer nefis börekçilerin tadına uzanın!
ALTERNATİF 2
Doğacı bir insansınız ve Adana coğrafyasına daha derin bir bakış atmaktan mutlu olacaksınız! Bu turla Adana’yla derin, doğal bir bağ kuracaksınız!
09.00
Göl Kıyısında Kahvaltı
Bir Adana klasiği olan sıkma ya da mükellef bir serpme kahvaltıyla karnımızı doyurmak için kentin kuzey sınırını oluşturan Seyhan Baraj Gölü kıyısında başlıyoruz güne. Çatalan Köprüsü’nden geçiyor, sıra sıra kır kahvaltıcılarından birini seçiyoruz. Gölün ferah maviliğine dalarken, fonda da Kuzey Adana’nın büyüleyici kent silueti yer alıyor…
11.00
Göl Turu
Gölün etrafında 30 kilometrelik tam bir turla devam edelim Adana’yı tanımaya. Hava açıksa kuzeyde Torosların karlı zirveleri de bize eşlik eder ki adeta bir tuvalde yol alırsınız! Güzergâh boyunca Çukurova Süleyman Demirel Arberetumu ve Türkiye’nin belki de en güzel ve yeşil kampüslerinden Çukurova Üniversitesi’ni de görebilirsiniz. Turumuz gölün güney kıyısında sonlanırken, Sevgi Adası’na nazır bir salep ya da Adana’ya özgü ‘bici bici’ molasının tam da yerindeyizdir.
14.00
Toroslara Doğru
Rotamızı Toroslara çeviriyor, 45 dakikada Adana’nın Karaisalı ilçesi Hacıkırı Köyü’ne varıyor, yerden yüksekliği 99 metreyi bulan, ihtişamlı Varda Köprüsü’ne ulaşıyoruz. 1912’de tamamlanan ve Alman Köprüsü diye de anılan taş örme demiryolu köprüsünü, üzerinden tren geçerken fotoğraflamak heyecan verici bir klasik. Hızını alamadıysanız trekking ve tırmanış rotalarıyla meşhur Kapıkaya Kanyonu da pek yakınlarda.
14.00
Ovaya Yolculuk
Ya da Yaşar Kemal coğrafyasını keşfet mesela. “Anavarza Kalesi’nin kayalıkları kuzeyden güneye uzanmış bir gemiye benzer. Üstündeki eskimiş, dökülmüş örenleri, yıkıntılarıyla. Anavarza ‘gemisi’ her zaman durgun bir denizde hiç sallanmadan ağır ağır ilerler” şeklinde ifade edilir, büyük usta Yaşar Kemal’in kaleminde. Kayalıkların tepesindeki kaleye tırmanın ve bereketli Çukurova’yı izleyin. Tarihi Anavarza Antik Şehri’nin kalıntıları arasında bir gezinti yapın.
18.00
Kentin Sosyal Merkezi
Tarihi Gar Binası’nın da yer aldığı İstasyon (Uğur Mumcu) Meydanı kent merkezini tanımaya başlamak için ideal. Buradan hareketle Ziyapaşa Bulvarı ve Atatürk Caddesi boyunca bir yürüyüş yaparak Adana’nın kentli yüzüne bir göz atabilir, gözünüze kestirdiğiniz sayısız kafe ve restorandan birine oturabilirsiniz. Atatürk Parkı’nda ise şehir sakinlerini köpek gezdirirken, banklarda ve çimenlerde keyfederken, gençleri kaykay akrobasisi yaparken izleyebilir, ‘I Love Adana’ yazısıyla fotoğraf çektirebilirsiniz. Kim bilir belki şansınız yaver gider ve Portakal Çiçeği Karnavalı’nın ya da Tiyatro Festivali’nin kent merkezini rengârenk etkinliklerle coşturduğu nisan akşamlarından birine denk düşüverirsiniz!
21.00
Adana Kebap
O hep beklenen, “Adana kebabını Adana’da yeme tecrübesi” için kaçınılmaz randevu saatiniz geldiğinde, kentteki yüzlerce kebapçıdan birini seçmekte zorlanacaksınız. İster kent merkezindekilerden birini seçin, ister Kuzey Adana’nın göle bakan sırtlarındaki manzaralı kebapçılardan birini… Gece biterken ertesi günün kebap ziyafetini planlarken bulacaksınız kendinizi, şaşırmayın!
Bir de tüyo: İnsanlarla tanışın, sohbet edin. Adana’nın kendine has mizacını, mizahını anlamak için birkaç arkadaş edinmekten kolayı yok.
Ve ikinci tüyo: Konser, söyleşi, tiyatro gibi kentteki tüm etkinlikleri, Adana’nın renkli ve kentli çehresine yönelik birçok proje de yürüten ‘Goadana Kent Rehberi’nin sosyal medya hesaplarında bulabilirsiniz.
YORUMLAR