Adana’nın ilk ve tek tersanesinde üretim başlıyor

Adana’nın ilk ve tek tersanesinde üretim başlıyor

Nükleer tesislerden savunma sanayine birçok sektör için vakum komponentleri üretip ihraç eden Anadolu İleri Üretim Teknolojileri A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Atakan Çapçı, Genel Cerrah Dr. Ahmet İhsan Mutlu’ya ait Adana’nın ilk ve tek tersanesinde İskandinav yelkenlisi ‘Nordic Folkboat’ üretecek.

23 Ağustos 2024 - 12:52

 

 

Metal işleme endüstrisinde katma değeri yüksek üretimiyle birçok ülkeye ihracat gerçekleştiren Anadolu İleri Üretim Teknolojileri A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Atakan Çapçı, Adana’ya bir ayda 40 milyon TL kazandıracak bir girişim için hazırlıkların tamamlanma aşamasında olduğunu söyledi.

Zonguldak doğumlu bir Karadeniz çocuğu olduğunu belirten iş insanı Atakan Çapçı, “İş hayatında tüm kazanımlarımı bu şehirde elde ettim. Bugün, Anadolu Vacuum markamızla onlarca ülkeye vakum komponentleri üretip ihraç ediyoruz. Türkiye’nin ihracat kilogram ortalama bedeli 1.5 dolarken bizim ürettiğimiz nükleerden savunma sanayine birçok sektörde kullanılan vakum komponentlerinin kilogram bedeli 142 doları buluyor. Elbette böylesine yüksek katma değerli bir ürünü üretiyor ve yüzde 95’ini ihraç ediyor olmaktan mutluyuz. Yaklaşık 70 kişilik ekibimizle vergimizi Adana’da veriyor olmaktan, ülkemize döviz kazandırıyor olmaktan gururluyuz. Bu şehre daha fazla nasıl değer kazandırabilirim diye uzun yıllar araştırma yaptım. Dünyada üreticisi azalan ve ancak yüksek bedeller ödenerek yaptırılabilen bu tekneleri Adana’da yapmayı, Seyhan Baraj Gölü’nde yüzdürmeyi hayal ettim. Şimdi bu hayalim gerçek oluyor” dedi.

SEYHAN BARAJ GÖLÜ’NDE YELKENLİLER

Ahşap İskandinav yelkenlisi ‘Nordic Folkboat’ üretimini öncelikle Adana için üretmek istediğini sonrasında ihracat hedeflediğini anlatan Atakan Çapçı, “Seyhan Baraj gölü Adana’nın en önemli değerlerinden biri ancak doğru değerlendirebildiğimizi düşünmüyorum. Yelken yarışmaları başta olmak üzere birçok su sporunun yapılabileceği bir gölden daha fazla yararlanabiliriz. Uluslararası yelken yarışmaları önemli bir gelir kapısı olabilir. Gölünde yelkenlilerin dolaştığı Adana’ya her ay en az 40 milyon TL para girer. Hayalimde birkaç yıl sonra gölünde 30’un üzerinde yelkenli teknesi olan bir Adana var” dedi.

YELKENLİYE YALIN ÜRETİM HATTI

Yelkenli üretimi için Mobilyacılar Sitesi’nde faaliyet gösterecek tersanenin faaliyete başladığını belirten Çapçı, “Bu tekneler dünyanın her yerinde geleneksel üretimle gerçekleştiriliyor. Biz bu tekneleri yalın üretim tekniğiyle üreteceğiz. Bu da bize hem kalite hem sürat hem de daha az maliyet sağlayacak. Tam olarak faaliyete geçtiğimizde ayda bir adet ‘Nordic Folkboat’ yelkenli üretebileceğiz” diye konuştu.

Bu haber 2006 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Adana turizmine insan kaynağı yetiştirilecek
Adana turizmine insan kaynağı yetiştirilecek
Bu destek tam Adana için
Bu destek tam Adana için