1000 Çiftçi 1000 Bereket
Cargill, '1000 Çiftçi 1000 Bereket' başlıklı sosyal sorumluluk programını başlatarak ülkemizin çiftçilerini sürdürülebilir tarım uygulamaları konusunda destekleyip verimlilik ve kazançlarını artırmayı hedefliyor.
REFLEKS
Mersin, Adana, Konya, Karaman, Manisa ve İzmir’de mısır tarımı yapan 1000 çiftçi ile yürütülecek programda alanında uzman ziraat mühendisleri tarafından zirai ve teknik danışmanlık sağlanırken, yenilikçi dijital araçlara erişim sağlanarak çiftçilerin refahını arttıracak tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Program aynı zamanda finansal okuryazarlık eğitimlerini de kapsıyor. 2019 üretim sezonundan başlayarak, üç sezona yayılması planlanan “1000 Çiftçi 1000 Bereket” programı, ilk yıl Mersin, Adana, Konya, Karaman, Manisa ve İzmir illerinde mısır tarımıyla uğraşan 1000 çiftçiye ulaşacak.
DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİLECEK
22 ziraat mühendisinin görev alacağı programda, 1000 çiftçi ekim öncesi ziyaret edilerek tarlalarında dijital toprak analiz cihazı ile toprak analizi yapılacak ve ekimden hasada kadar, doğru gübreleme, sulama yöntemleri ve hastalıklarla mücadele konusunda verilecek danışmanlık hizmetinden yararlanacak. Çiftçiler 444 5 175 numaralı telefon hattından ulaşabilecekleri 1000 Çiftçi 1000 Bereket Danışma Hattı kanalıyla her türlü zirai problemlerini uzman ziraat mühendislerine danışırken, Çiftlik Yönetim Sistemi online portalı ile de tarlalarını bir işletme gibi yönetme imkanı bulabilecek.
SENSÖR İSTASYONLARI KURULACAK
“1000 Çiftçi 1000 Bereket” programı kapsamında belirlenen lider çiftçilerin tarlalarına, kurulacak sensör istasyonları (sıcaklık, nem ve yakın kızılötesi spektrometre) ve uydular aracılığı ile toprak, hava ve bitki gelişimi düzenli olarak takip edilecek. “1000 Çiftçi 1000 Bereket” programı sayesinde bilgiye dayalı yöntemlerin kullanılmasıyla tarımda sağlanacak dijital dönüşümün, geleneksel yöntemlerin kullanımına kıyasla çiftçilerin refahı üzerindeki katkısı ortaya konulacak.
FİNANSAL OKUR-YAZARLIK
Türkiye’de çiftçinin topraklarına bir işletme bakış açısıyla bakabilmesinin önemli bir ihtiyaç olduğundan yola çıkan Cargill, “finansal okur-yazarlık” konusunu da program dahilinde ele alıyor. Bu ihtiyacı karşılayabilmek için Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) ile yapılan işbirliği doğrultusunda, çiftçilere finansal okur yazarlık eğitimi verilecek. Bu eğitimlerin çiftçinin teknolojiyi tarım ile birleştirerek toprağından yüksek verim almasının yanı sıra, konuya daha bütünsel bir bakış açısıyla yaklaşarak iş yönetimi yapabilmesi için destek vermesi planlanıyor.
MİLLİ GELİRE KATKI
“1000 Çiftçi 1000 Bereket” programının İstanbul’da düzenlenen lansman toplantısında konuşan Cargill Gıda Ortadoğu, Türkiye & Afrika Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tarakçıoğlu, verimliliği artırmak, çiftçilerin pazar erişimini geliştirmek ve çiftçilerin refahını iyileştirmek için Cargill’in global olarak da sürdürülebilir tarım uygulamalarını desteklediğinin altını çizerek “Cargill olarak dünya genelinde yüzbinlerce çiftçiye eğitimler vererek verimliliklerini ve karlılıklarını arttırabilmelerini sağlayacak sürdürülebilir tarım uygulamalarını yaygınlaştırmaya çalışmaktayız. Amacımız ülkemizde de 1000 Çiftçi 1000 Bereket programıyla çiftçilerimizi sürdürülebilir tarım uygulamalarıyla buluşturmak. Mısırını kullandığımız çiftçilerimizin refah düzeyinin yükseldiğini görmek bizim için önemli” dedi.