4'üncü Kadın ve Adalet Zirvesi gerçekleşti
'Dijital Çağda İnsan Kalmak' temasıyla 4'üncü Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi yapıldı. Üç gün süren ve 30'un üzerinde konuşmacının yer aldığı zirveyi binlerce izleyici takip etti. Kadın ve Demokrasi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, dijital dünyanın avantajları olduğu gibi yeni soruları ve sorunları da gündeme taşıdığını hatırlatarak zirvede daha çok bu yeni sorular ve sorunlara çözümler arandığının altını çizdi.
Refleks
Açılışını T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) ile T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın iş birliğinde düzenlenen 4. Kadın ve Adalet Zirvesi, 26-28 Kasım tarihleri arasında başarıyla gerçekleştirildi.
‘Dijital Çağda İnsan Kalmak’ temasıyla ilk defa online düzenlenen ve Türkiye’den olduğu gibi dünyanın farklı ülkelerinden de önemli konuşmacıların yer aldığı zirvede dijital dünyanın topluma, aileye, gündelik yaşama, manevi değerlerimize etkisi masaya yatırıldı. Ana sponsorluğunu Ziraat Katılım, iletişim sponsorluğunu ise Turkcell’in yaptığı, 30’un üzerinde konuşmacının yer aldığı zirveyi binlerce kişi takip etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılış konuşması zirveye damga vurdu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, insanın geleneksel hayat tarzında çeyrek asırda yaşanan radikal değişimin sonunun doğru alt yapıyla desteklenmezse modern köleliğe varacağının altını çizdi.
Hayatımızı değiştirmekte olan teknolojileri nasıl daha verimli kullanabileceğimiz, teknolojik ilerlemelerin bireyler ve toplum üstündeki dönüştürücü etkileriyle nasıl baş edileceği gibi sorunların gündemi işgal ettiğinin altını çizen T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise özellikle pandemiyle birlikte dijital sistemin hayatlarımızı ciddi şekilde etkilediğine vurgu yaptı.
YENİ SORULARA VE SORUNLARA ÇÖZÜM ARANDI
Bu sene dördüncüsü online olarak yapılan zirve hakkında bir değerlendirmede bulunan KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, dünya çapında önemli konuşmacıların yer aldığı zirvenin yoğun ilgi gördüğünden bahsetti.
30’un üzerinde konuşmacıyı üç gün boyunca binlerce kişinin izlediğini aktaran Gümrükçüoğlu, dijital dünyanın avantajları olduğu gibi yeni soruları ve sorunları da gündeme taşıdığını hatırlatarak zirvede daha çok bu yeni sorular ve sorunlara çözümler arandığının altını çizdi.
Zirvede, sosyal mühendislikten enformasyon savaşlarına, bilgi manipülasyonundan dijital kültüre kadar pek çok konunun masaya yatırıldığını aktaran Gümrükçüoğlu, “Kısacası zirvede dijital dünyada insan kalmanın yolları konuşuldu” dedi.
Yapılan konuşmaların tamamında dijital dünyada söz sahibi olabilmek için bu ilerlemenin her adımını bilmeye, teknoloji ile doğru ve dengeli bir iletişim kurmaya vurgu yapıldığını hatırlatan Gümrükçüoğlu konuşmasına şöyle devam etti:
“Gördük ki yaşadığımız dönüşüm problemlerini tespit edebilme noktasında dijital dünyayı iyi tanımak, bu dünyanın içindeki yerimizi ve duruşumuzu tayin etmek ancak nitelikli bir dijital medya okuryazarlığı ile mümkün. Biz de bu doğrultuda başladığımız çalışmalarımızı arttırarak sürdürmeye devam edeceğiz.”
KİMLER KONUŞTU?
Eski Eğitim, Kültür ve Turizm Bakanı, akademisyen ve Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı zirvede 'İnsan, İnsan Gölgesinde Yetişir' konulu bir konuşma yaptı.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi öğretim üyesi yazar Dr. Esra Kartal Soysal’ın moderatörlüğünü yaptığı ‘Dijital Çağda İnsan Olmak Ne Anlama Geliyor’ panelinin konuşmacıları ise Kırklareli Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi ve ‘Transhümanizm: İnsanın ve Dünya’nın Dönüşümü’ kitabının yazarı Doç. Dr. Ahmet Dağ, FutureBright ve Davranış Enstitüsü Kurucusu Akan Abdula ve Prof. Dr. Acar Baltaş oldu. Bu oturumda insanın dönüşümü, transhümanizm ve etkileri, dijital dünyada karar alma ve dijital dünyanın psikolojisi tartışıldı.
‘Dijital Çağ ve Dini Bilginin Temsili’ panelinde ise I-Muslims ve Hashtag İslam kitapları yazarı, Galler Trinity Saint David Üniversitesi’nden Prof. Gary R. Bunt ile panelin moderatörü olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ekmel Geçer, dijital dünyada dindarlığı anlattı.
Zirvenin ikinci günü ise çocuk ve ergen psikolojisi alanında çalışan Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk’un ‘Dijital Dünyaya Uyum Sürecinde Çocuğun İhtiyaçlarının Farkında Olmak ' konuşması ile başladı. Devam konuşmalarındaysa TRT Medya Yöneticisi İsmihan Yılmaz, popüler bir ebeveynlik krizi olarak dijital kaygıdan bahsederken, aynı gün yapılan ikinci panelin konusu kültür sanat oldu. Medya Sanatçısı – Yönetmen Refik Anadol, İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Ayşe Taşkent ile ‘İnsan Bilincinin Sanat ve Teknoloji ile Yorumu’ üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdi.
Zirve katılımcıları daha sonra John Cobot Üniversitesi öğretim üyesi Alina Sorgner’in dijital çağda kadını güçlendirme üzerine yaptığı konuşmayı dinleme fırsatı buldu.
Ardından ise We Love Reading’in kurucusu aynı zamanda Haşimi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Rana Dajani, kadının ve annenin değişen rollerinden bahsetti.
Zirvede aynı gün yapılan eğitim ve eğlence panelinde ise Gelişim Psikoloğu ve akademisyen Dr. Fatma Tuba Yaylacı, Early Bird English’in kurucusu Jenny Molendyk Divleli, eğitim tasarımcısı Sümeyye Ceylan, İbn Haldun Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Nagihan Haliloğlu ve Arp Sanatçısı Şirin Pancaroğlu konuştu. Bern Öğretmen Eğitimi Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Michele Notari, yazar ve akademisyen Prof. Frank Furedi ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özge Hacıfazlıoğlu da zirvenin ikinci gününde ilham veren konuşmalar yapan isimler arasında yer aldı.
KONU BAŞLIKLARI İLGİ ÇEKTİ
Bilgi, manipülasyon ve finans başlıklarının konuşulduğu zirvenin son günü Dublin Üniversitesi’nden öğretim üyesi Doç. Dr. Ray Walshe ve İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayhan Bıçak’ın yaptığı dikkat çekici konuşmayla başladı.
Dijital ödeme sistemleri ve fintech ekosisteminin konuşulduğu panelin konukları ise Ziraat Katılım Bankası Bilgi Teknolojileri ve Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Said Gül ve Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Eliaçık’tı.
T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu kadın ve dijital dünya başlıklı konuşmasının ardından ise Necmettin Erbakan Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Akgül, Türkiye’de medya ve dindarlık üzerine bir konuşma yaptı.
Doç. Dr. Oğuzhan Bilgin’in moderatörlüğünde gerçekleşen bilgi ve manipülasyon panelinde ise Dr. İsmail Çağlar, Dr. Ali Taha Koç, Zeliha Eliaçık ve Prof. Dr. Nilüfer Pembecioğlu yer aldı.
Zirvenin son konuşmasını ise Psikiyatr&Yazar Prof. Dr. Erol Göka yaptı. Dijital dünya gençlerinin özelliklerini aktaran Prof. Göka’nın ardından ise zirve Şirin Pancaroğlu&Bora Uymaz Topluluğu’nun kapanış konseri ile son buldu.
IV. Kadın ve Adalet Zirvesi’nin ‘Dijital Çağda İnsan Kalmak’ temalı video kayıtlarına www.kadinveadaletzirvesi.org ve KADEM Youtube resmi hesaplarından ulaşabilirsiniz.