Adana, nitelikli dönüşümün öncüsü olacak
Adana Sanayi Odası (ADASO), dijitalleşmeden yalın üretime, nitelikli işgücü sağlanmasından yeni üretim üslerinin oluşturulmasına kadar onlarca alanda çalışmalarını yoğunlaştırdı. ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, yapılan çalışmalarla Adana'nın nitelikli dönüşüme öncülük edeceğini söyledi.
Refleks
Adana’nın merkezinde yer aldığı Çukurova, ‘Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi’nde ‘Etkisi Ortadoğu’da hissedilecek tek potansiyel metropol bölge’ olarak belirlendi. Bu çerçevede gerekli altyapı çalışmalarını hızlandıran kamu kurumlarına en etkin desteği sağlayanlar arasında Adana Sanayi Odası (ADASO) yer alıyor. Nitelikli işgücünün sağlanması, yalın üretim ve dijitalleşme alanlarında projeler üreten ve uygulayan ADASO, oluşturulan üretim üslerine de öncülük yapıyor.
TÜM DİNAMİKLER SEFERBER OLDU
ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, Adana’da, toplam 15 yeni organize sanayi bölgesi (OSB) ve küçük sanayi sitesinin kurulması çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Kıvanç, “Adana olarak tarımda yüksek katma değer, sanayide tasarım üstünlüğüne sahip, teknoloji yoğun ürünlerle öne çıkmayı hedefledik. Bu çerçevede altyapısı güçlü, ulaşım imkânları eksiksiz, modern ve güvenli üretim merkezlerinin hayata geçirilmesi için yürütülen çalışmalar son aşamaya geldi. Adana’nın yatırımda çekim merkezi ve üretim üssü olmasını sağlayacak OSB ve küçük sanayi sitelerinin kurulması çalışmalarında önemli mesafeler kat edildi. Gıda, tekstil, kimyasal madde, plastik-kauçuk ve yaş meyve-sebze üretiminde gelişme potansiyeli yüksek olan Adana’da toplam 15 yeni OSB ve küçük sanayi sitesinin kurulması için kentin tüm dinamikleri seferber oldu” dedi.
8 OSB VE 7 SANAYİ SİTESİ
Zeki Kıvanç, “Adana’da 8 OSB ve 7 küçük sanayi sitesinin kurulması için toplam 81 bin 446 dekarlık arazide imar planlamaları tamamlandı. Yakın gelecekte Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi, Ceyhan Karma OSB, Kimya İhtisas OSB, Varlık Fonu’nun kuracağı rafineri tesisi, Gıda İhtisas OSB, Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB, Su Ürünleri OSB, A Hacı Sabancı OSB’nin 4’üncü genişleme alanı, Tekstilkent, Ayakkabıcılar Küçük Sanayi Sitesi, Mahrukatçılar Sitesi, Mobilyacılar Sitesi, Gıda Toptancıları Sitesi, Matbaacılar Sitesi ve Hurdacılar Sitesi’nin kurulmasıyla Adana üretimle dönüşen ve kalkınma yolunda dev atılımlar yapan bir kent olacak” diye konuştu.
PETROKİMYA VE KİMYA ÜRÜNLERİ MERKEZİ
Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nin Ortadoğu ve Doğu Akdeniz hidrokarbon yataklarına yakınlığı, uluslararası petrol boru hatlarının denize ulaşma noktasında olması nedeniyle enerji sektörü için önemli bir yatırım olduğunun altını çizen Kıvanç, “Irak-Türkiye; Ceyhan-Kırıkkale ve Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hatları aracılığıyla yıllık yaklaşık 100 milyon ton ham petrolü dünya piyasalarına arz eden bölgede petrokimya ve kimya ürünleri alanlarında yapılacak yatırımlar sadece Adana’nın değil, Türkiye’nin kalkınmasına da önemli katkılar sağlayacak” dedi.
MEB VE TOBB İŞBİRLİĞİ İÇİNDE
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETU) arasında imzalanan Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü kapsamında Adana Ticaret Odası (ATO), Adana Ticaret Borsası (ATB) ve Adana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi arasında protokol imzaladıklarını belirten Kıvanç, “Bildiğiniz üzere nitelikli işgücünün temelini iyi bir eğitim oluşturuyor. Ara elaman konusunda özellikle sanayi alanında bu konuda uzun yıllardır çok ciddi bir darboğaz vardı. Yıllardır dile getirilen ama bir türlü hayata geçirilemeyen bir adım atıldı. İmzalanan protokol kapsamında her ilde bir meslek lisesi sanayi ve ticaret odalarının ve borsalarının yönetimine verildi” dedi.
MESLEKİ EĞİTİMDE YENİ BİR DÖNEM
Piyasada talep gören niteliklere göre hazırlanan, yeni ve dinamik bir mesleki eğitim modeline geçildiğini belirten ADASO Başkanı Kıvanç, “Adana’da faaliyet gösteren oda ve borsalarımız işbirliği ile buralardaki mesleki eğitimi dinamik ve sektörün ihtiyaçları doğrultusunda tasarlamayı hedefliyoruz. Okullarda atölyeler ve laboratuvarlar kuracağız, mevcut olanları yenileyeceğiz. Ar-ge ve beceri tasarım atölyelerini faaliyete geçireceğiz. Gerektiği durumlarda eğitim içeriklerini TOBB başta olmak üzere Adana oda-borsa ve OSB’miz desteğiyle revize edeceğiz. 120 yıllık tarihi geçmişe sahip olan Adana’nın en eski okulu olan Adana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, ümit ediyorum ki kısa bir süre içerisinde mesleki eğitimde yeni bir dönemin kapılarını aralayacak.” dedi.
ADANA’NIN 50 YILLIK SANAYİ DÖNÜŞÜMÜ
ADASO’nun Adana Metal Sanayi Sitesi’nde yapmayı planladığı ‘Sanayi Kampüsü’ projesi hakkında bilgi veren Kıvanç, “Projeyi hayata geçirmek üzere ilk etapta Adana Metal Sanayi Sitesi’nde 12 dönümlük arsayı Adana Büyükşehir Belediyesi’nden temin ettik. Adana Büyükşehir Belediyesi’ne bu konuda teşekkür ederiz. Sanayi Kampüsü içinde yer alacak olan Yenilik Merkezi, Mesleki Eğitim Merkezi, Model Fabrika ve Tasarım Merkezi’nin en doğru şekilde planlanmasını ve bu anlamda gerekli fizibilite çalışmalarını tamamladık” diye konuştu.