Akkuyu NGS'de neler oluyor?

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) yüzde 75'ine sahip olan Rus devletine bağlı nükleer enerji şirketi Rosatom, Rus-Türk ortaklığıyla kurulan Titan-2 IC İçtaş A.Ş. ile yapılan Akkuyu NGS inşaat sözleşmesinin feshi için ihtarname gönderdi.

Refleks -

Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali (NGS) olan Akkuyu NGS’nin inşaat işlerinin yüklenicisi Titan-2 IC İÇTAŞ Anonim Şirketi’nin çalışanları bu sabah işyerine alınmadı. Bu gelişmeler sonrası İçtaş’ın çalışanlarına süresi belli olmayan izin verdiği öğrenildi.

AVANSLARIN USULSÜZ HARCANDIĞI İFADE EDİLDİ

Rus devletine bağlı nükleer enerji şirketi Rosatom’dan firmaya gönderilen ihtarnamede İçtaş’ın işçi yaralanma ve ölümlerine neden olan iş güvenliği zaafları bulunduğu, taahhüt ettiği işleri zamanında teslim etmediği ve aldığı avansları usule uygunsuz olarak inşaat yerine başka yerlere harcadığı ifade edildi. Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin, sözleşme maddeleri uyarınca Titan-2 IC İÇTAŞ A.Ş. ile ortaklık sözleşmesini tek taraflı olarak fesih kararı almasından sonra gözler Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına çevrildi. Bakanlık olayla ilgili nihai kararı hem Rus firması Titan-2’nin gerekçelerini hem de IC İÇTAŞ’ın konu hakkındaki görüşünü aldıktan sonra verecek. 

ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞMESİ ÖNCESİ ÇOK MANİDAR

IC Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen’e ait İçtaş’ın Akkuyu’daki akıbeti merak ediliyor. Nükleer santralde inşaatın durdurulması, 5 Ağustos’ta Soçi’de bir araya gelecek Erdoğan-Putin görüşmesi öncesi manidar olarak değerlendiriliyor. Mersin’in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu NGS’yi geçtiğimiz günlerde ziyaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, tesisi Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yıldönümünde açmayı hedeflediklerini söylemişti.