Akkuyu NGS ile ayda 7,2 milyar dolar kazanacağız

Akkuyu NGS'nin Türkiye'ye aylık 7,2 milyar dolar kazanç sağlayabileceği bildirildi. İstanbul Kent Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölüm Başkanı Dr. Rahmi İncekara, 'Nükleer enerji, istihdam ve ekonomik büyüme demek. Akkuyu'nun, Türkiye'nin büyümesine katkısı yaklaşık 50 milyar dolar seviyesinde olacak' dedi.

Refleks

Türkiye, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesiyle 60 yıllık hayalini gerçeğe dönüştürüyor. Ülkeye tek kalemde ödeme yapılarak gerçekleştirilen en büyük yatırımlardan biri olma özelliğini taşıyan projenin istihdam oluşturmada ve ekonomik büyümede üstlendiği önemli rol ise uzmanların dikkat çektiği önemli konulardan biri. İstanbul Kent Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölüm Başkanı Dr. Rahmi İncekara, “Bu yatırımın geri dönüşünün Türkiye ekonomisine pozitif yönlü olarak yansımasını bekliyoruz” dedi. Dr. İncekara, Akkuyu NGS projesinin Türkiye ekonomisine yansımalarını değerlendirdi. Bir nükleer güç ünitesinin kurulmasının maliyetinin 3 aylık doğalgaz ithalatı maliyetiyle eşdeğer olduğuna dikkat çeken Dr. İncekara, “Aylık olarak bakıldığında yaklaşık 7,2 milyar dolarlık bir tutarın aslında Türkiye ekonomisine kazandırılması ve enerji maliyeti olarak dışarıya akması da bu noktada engellenmiş olacak. Dolayısıyla, bunları alt alta koyduğumuzda özellikle enerji konusunda çeşitliliğin sağlanması ve dışa bağlılığın kırılması aslında büyük kazanç” diye konuştu.

PROJEDE 11 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR

Covid-19 pandemisi sürecinde de çalışmalarına aralıksız devam eden Akkuyu NGS, ülkenin en büyük istihdam merkezlerinden biri oldu. Şu anda yaklaşık 11 bin kişinin çalıştığı projede, inşaatın en yoğun olduğu dönemde yaklaşık 12,5 bin, işletme döneminde ise 4 bin kişiye istihdam sağlanması planlanıyor. Kadın istihdamı konusunda da ilgi çeken proje kapsamında, Akkuyu Nükleer A.Ş. ve inşaat sahasında toplam binden fazla kadın çalışıyor. Dr. İncekara, bu ayrıntının altını çizerek, “Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yaptığı etkinlikte Akkuyu’daki kadın istihdamına yönelik önemli ve güzel bilgiler aktarıldı. Dolayısıyla burada kadın istihdamı konusunda da önemli bir sinyal verildi. Akkuyu NGS projesi hem kadın istihdamı hem de projenin geneli itibariyle de bakıldığında Türkiye ekonomisine önemli derecede katkı sağlıyor” ifadelerini kullandı. Dr. İncekara, Rusya’da NGS inşa edilen bölgedeki nüfus ve kalkınma hızının yüksek bir seviyede artmasının, Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu tarafından Mersin’de inşa edilen Akkuyu’nun bulunduğu bölgeyi nasıl etkileyeceğine ilişkin iyi bir örnek oluşturduğunu da kaydetti.

GSYİH’YA KATKISI YAKLAŞIK 50 MİLYAR DOLAR

İstanbul Kent Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölüm Başkanı Dr. İncekara, projenin Türkiye ekonomisine etkisini şu sözlerle aktardı: “Akkuyu NGS ile Türkiye’nin elektrik enerjisi konusundaki yüzde 10’luk talebini karşılaması oldukça önemli bir konu. Bu oran hesaplandığında, İzmir ve Ankara’nın ihtiyaç duyacağı elektriğin karşılanması anlamına denk geliyor. Bu, özellikle içerideki bir kaynaktan sağlanacak. Türkiye’nin enerji konusundaki ithalatı ve özellikle döviz çıkışı noktasında ödemiş olduğu maliyetlerin daha aza indirgenmesi olarak karşımıza çıkacak. Aynı zamanda nükleer gücün şöyle de bir avantajı söz konusu: Türkiye’nin büyümesine, yani gayrisafi yurtiçi hasılasına katkısı yaklaşık 50 milyar dolar seviyesinde olacak. Benzer bir şekilde vergi gelirlerinde bu noktada 70 milyar dolar artması da yapılan çalışmalarda gözlemleniyor.”

İLK REAKTÖR KABININ KUTULUMU YAPILDI

Öte yandan, Akkuyu NGS inşaat sahasında, ana ekipmanın montajıyla ilgili ana aşamalardan biri olan 1’inci güç ünitesine ait reaktör basınç kabının kurulumu tamamlandı. 1’inci güç ünitesinde daha önce de kor tutucunun montajı tamamlanmış, destekleyici ve taşıyıcı kirişlere beton dökme işlemi yapılmış ve reaktör kabının silindirik kısmının kuru zırhlama ve ısı yalıtımı işleri bitirilmişti. Reaktör kabının kurulumunun tamamlanmasından hemen önce ise, kabın ana ağırlık yükünü taşıyan bir destekleyici halka monte edildi.