Arkadaşlarını forkliftle taşıyan işçiyi haksız buldu
Eğlence olsun diye mesai arkadaşlarını forkliftle taşıyan operatörü, işveren işten çıkardı. Operatörün başvurduğu mahkeme, işten çıkarmayı ağır buldu. Yargıtay ise operatörün iş güvenliğini tehlikeye soktuğunu belirterek, işe iade talebini reddetti.
REFLEKS
Emsal kararın oluşmasını sağlayan süreç, bir firmada çalışan forklift operatörünün, eğlence olsun diye mesai arkadaşlarını forkliftle taşıması üzerine başladı. Firma yönetimi, iş güvenliğini riske attığı için operatörün işine son verdi. Bunun üzerine forklift operatörü iş mahkemesine başvurarak ‘işe iade’ davası açtı. Operatör, işten çıkarılmasının usul ve yasalara aykırı olduğunu öne sürerek, işine geri dönmek istediğini söyledi. Firma avukatları ise işten çıkarılan forklift operatörünün yaptığı hareketin, ciddiyetsiz, sorumsuz ve iş sağlığı güvenliği kurallarına da aykırı olduğunu ifade etti. Avukatlar, işten çıkarmanın haklı ve geçerli olduğunu savundu. İki tarafı da dinleyen mahkeme, operatörü haklı bularak, iş akdinin feshi arasında orantısızlık olduğuna, uyarı ve ihtar ile yetinilebileceğine, işten çıkarmanın ağır bir sonuç olduğuna ve bunun isabetsiz olduğuna karar verdi.
NOKTAYI YARGITAY KOYDU
Davalı firmanın avukatları, davayı istinaf edince dosya Bölge Adliye Mahkemesi’ne gitti. Ancak Bölge Adliye Mahkemesi, iş mahkemesinin kararına yönelik olarak firmanın yaptığı itirazı reddederek. Firma avukatları bu kez, kararı Yargıtay'a taşıdı. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi emsal bir karara imza attı ve forklift operatörünün işten çıkarılmasının hukuka uygun olduğunu belirtti.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi kararında şöyle denildi:
"Somut uyuşmazlıkta; davacı işçinin forkliftin kaldırma kollarında ile diğer işçileri taşıdığı dosya içeri ile ispatlanmış olup; davacının bu eylemi iş sağlığı ve güvenliğini riski oluşturduğundan iş yerinde olumsuzluklara yol açmıştır. Daha önce diğer forklift operatörlerinin aynı konuda uyarılmış olmaları, davalı işverenin forklift bıçağında insan taşınmasını açıkça yasaklandığı anlamına gelip davacı işçinin de özellikle uyarılması gerektiğinden söz edilemez. Davacının iş sözleşmesinin feshi geçerli sebebe dayandığından davanın reddi gerekirken kabulü hatalıdır. Mahkeme kararı bozularak ortadan kaldırılmış ve davacının işe iade talebinin reddine karar verilmiştir."