Ata'nın sevdiği yemekler olsun

8'incisi 17-20 Ekim 2024 tarihlerinde gerçekleştirilecek 'Adana Lezzet Festivali'nde 'Atatürk'ün Sevdiği Adana Yemekleri Yaraşması' düzenlenmesi istendi.

BAMYA DOLMASI, SİNİ KÖFTESİ

Yazar Ahmet Karataş, Refleks gazetesi için yazdığı ‘Atatürk, Adana kebabını nerede, ne zaman ve nasıl yedi?’ başlıklı yazısında ‘Atatürk’ün Beslenme Alışkanlığı’ makalesini yazan Prof. Dr. Mahmut Tezcan’dan alıntı yaptı. Prof. Tezcan’ın “Atatürk, kebap dışında Adana yemeklerini de çok sevdi” yazısından yola çıkan Karataş, ‘Bamya Dolması, Patlıcan Hünkâr Beğendi, Güveç, Sini Köftesi, Domatesli Pirinç Pilavı ve Hanım Göbeği Tatlısı Gazi Mustafa Kemal’in çok beğendiği Adana lezzetleri olduğunu söyledi.

ATATÜRK’ÜN TERCİHİ KEBAPÇI SİLO

1918 ila 1938 yılları arasında Atatürk’ün Adana’yı 9 kez ziyaret ettiğini belirten Karataş, 1900’lü yılların başında şehrin ilk fotoğrafçıları arasında yer alan Gaston Mizrahi’nin oğlu Albert Mizrahi’nin ‘Dünden Bugüne’ adlı kitabından ilginç bir detayı da gün yüzüne çıkardı. Cumhurbaşkanı Atatürk’ün 1937 Kasımında geldiği Adana’da beraberinde heyetle birlikte Yağ Cami civarındaki ‘Kebapçı Silo’da öğlen yemeği yediğini yazan Karataş, “Adana Lezzet Festivali’nde ‘Atatürk’ün Sevdiği Adana Yemekleri’ için yarışma düzenlenmeli” dedi.