Atatürk, kurtuluşun tüm planlarını Adana'da yaptı
Gazeteci-yazar Mehmet Uluğtürkan, Atatürk'ün 1918'in Kasım'ında 11 gün kaldığı Adana'da kurtuluşun tüm planlarını yaptığını söyledi. 'Adanalıların Toroslarda verdiği destansı mücadele olmasa Türkiye'nin güney sınırı Niğde olurdu' diyen Uluğtürkan, Kurtuluş Savaşı'nda ilk ateş emrinin de Atatürk tarafından 5 Kasım 1918'de İskenderun'da batırılan İngiliz gemisi için verildiğini söyledi.
Refleks
‘5 Ocak Adana’nın Kurtuluşunu 100’üncü Yılında Yeniden Hatırlamak’ konulu konferans, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Gazeteci-yazar Mehmet Uluğtürkan, tarihçi-yazar Cezmi Yurtsever ve İnkılap Kitabevi Genel Yayın Koordinatörü Mehmet Bozkurt’un konuşmacı olarak katıldığı konferansta Fransızların Çukurova’yı işgal ederken çekilmiş video ilk kez izletildi.
GÜNEY’DE YAŞANANLARIN EŞİ BENZERİ YOK
Tarihçi-yazar Cezmi Yurtsever’in 1850’li yıllardan Adana’nın kurtuluş günü olan 5 Ocak 1922 tarihine kadar bölgede yaşanan gelişmeleri aktardığı konferansta konuşan İnkılap Kitabevi Genel Yayın Koordinatörü Mehmet Bozkurt, Kurtuluş Savaşı’nın Güney Cephesi’nde yaşananların dünyada eşi benzeri olmayan kahramanlık öyküleri içerdiğini söyledi. Kurtuluş Savaşı Dönemi’ni aktaran daha fazla romana, diziye ve filme ihtiyaç olduğunu anlatan Bozkurt, “Ben Adanalıları, kurtuluşa Mustafa Kemal Paşa ile birlikte ilk inanan insanlar olarak tanımlıyorum. Belki bu yüzden plakanız sadece alfabetik olmaktan ziyade ‘sıfır-bir’dir” dedi.
İLK KURŞUN DÖRTYOL’DA ATILDI
Adana’nın işgal ve kurtuluş yıllarını geçtiğimiz aylarda yayınlanan ve kısa sürede çok okunanlar arasına giren ‘Kayıp Sancak’ kitabının yazarı Mehmet Uluğtürkan da, Atatürk’ün Mondros Mütarekesi’yle Osmanlı İmparatorluğu’nun tarih sayfasından silindiği günün ertesinde Adana’da olduğunu belirterek, “Mustafa Kemal Paşa, 11 gün kaldığı Adana’da Anadolu’yu kurtarma planları yaptı. Kendisine tam destek verdiklerini beyan eden yiğit Adanalıların desteğiyle kurtuluş mücadelesini başlattı. O dönem Adana sınırları içerisinde yer alan Dörtyol’da atılan ilk kurşunla başlayan kurtuluş süreci Büyük Millet Meclisi’nin kurulmasıyla taçlandırıldı” dedi. “Bende bu vekayinin ilk hissi teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana’da vuku bulmuştur” diyen Atatürk’ün Meclisin açılmasından sonra en fazla ziyaret ettiği Anadolu şehirlerinden birinin Adana olmasının anlamlı olduğunu belirten Uluğtürkan, demokratik yönetim şekli cumhuriyet fikrinin de 5 Ağustos 1920 günü Pozantı’da seçimlerle iş başına getirilen vali ve belediye başkanı seçimleriyle yeşerdiğini söyledi.
Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferansta Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ) Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Serdar Yıldırım ve Prof. Dr. Hasan Kurtaran’ın yanı sıra ATÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Ahmet Karataş ve çok sayıda davetli katıldı.