Atılması gereken 5 önemli adım
Uzun yıllar finans sektöründe üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra özellikle ihracat, ihracatın finansmanı alanlarında birçok şirkete danışmanlık hizmeti veren Turan Akın, Refleks için hazırladığı yazısında 'Adana'nın ihracatı nasıl artar?' konusuna çözüm önerilerini sıraladı. Akın'a göre kısa vadede atılması gereken 5 önemli adım var.
Turan Akın
Globalleşmeyle birlikte işletmelerin faaliyet alanları, rekabet türleri, örgütsel yapıları ve yönetim şekilleri değişti. İşte ayakta kalanlar, büyüyenler bu değişime ayak uydurabilenler. Dünya devi küresel şirketlerden bu değişime ayak uyduramayıp kapanan yüzlerce örnek var.
Artık sadece yerel firmalarla veya sınırlı bir iki ülke ticari faaliyetleriyle rekabet etmekten öte, küresel bir pazarda ve global rakiplerle mücadele zorunluluğu var.
Globalleşme sürecini hızlandıran bazı faktörler şöyle:
Yerelde bulunmayıp diğer ülkelerde olan ürün ve hizmetlerin varlığı ve gelir düzeyinde artış, İletişim, lojistik ve depolama maliyetlerinde azalış, Teşvikler, vergisel düzenlemeler, gümrükler, siyasi gelişmeler, Diğer ülkelerdeki uygun maliyetli kaynaklar ve düşük maliyetler, Yeni dağıtım kanallarının çoğalması, AR-GE nin önemsenmesi, bütçeden daha fazla pay ayrılması, Her türlü teknolojik gelişme.Bu hızı yakalayabilmek için firmaların stratejik bir yönetim anlayışı benimseyip devamlılık sağlaması gerek. Stratejik yönetim; organizasyonun amaç ve hedeflerine ulaşabilmesi için fonksiyon üstü kararların formüle edilmesi, uygulanması ve değerlendirilmesidir. İşletmeyi farkı bir yapıya evirme çabasıdır. Bu anlayış bir pusula gibidir, işlemeyi gitmek istediği yere götürür ve bunu kısa bir süre içinde gerçekleştirir. Bu yönetim modelinde bir stratejik plan yapılır ve bu planla işletmenin bulunduğu yer ile gitmek istediği yer arasındaki yol tarif edilir. Şirketin swot analizi yapılarak etkili bir ‘İhracat Planı’ ile firmayı ileri seviye ihracata hazırlanır. İhracat planı için şirketin mevcut durumu, hedef pazarı, hedef pazarlardaki rekabet analizi, etkin pazarlama stratejileri, markalaşma, e-ihracat, uyulama ve dönemsel denetimler planımızın başarılı olmasını sağlar.
Philip Kotler’in pazarlamanın artık yeni formüllere sahip olduğunu; yer, fiyat, promosyon ve üründen oluşan pazarlama karmasının yerini artık müşteri değeri, müşteri maliyetleri, müşteriye uygunluk ve müşteriyle iletişimin alacağını söyler.
Bu genel girişten sonra bölgemiz için dikkat çekmek istediğim bazı görüşler aşağıdaki gibidir:
Benzer çözümleri artırmayan, uygulamaya geçirmeyen şehirlerin ihracat başarısı yakalaması hayaldir.
Karma değerli, dijitali de öne çıkaran yeni açılımlar yapmak her yetkilinin görevleri arasındadır.