Bağımsız gazetecilik denetim sağlar

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş, demokrasinin yapı taşlarından birinin de tarafsız ve bağımsız gazetecilik olduğunu belirterek, karar alma sürecindeki yöneticileri denetleyen en etkin mekanizmalardan birinin de basın olduğunu söyledi. ÇÜ İletişim Fakültesi'nde 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla gerçekleştirilen panele katılan Beriş, 'Adana, güçlü bir yerel medyaya sahip. Bu önemli bir zenginlik' dedi.

 

 

Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla panel düzenlendi. ÇÜ İletişim Fakültesi öğrencileri ile gazetecileri buluşturan panelin açılışında konuşan ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş, basın özgürlüğünün demokrasinin olmazsa olmazı arasında yer aldığını belirterek, “Tarafsız, bağımsız ve halkın sesi olarak yapılan gazetecilik, karar alma sürecinde de yöneticiler üzerinde denetim sağlar. Üniversite ve fakülte olarak bu camiaya donanımlı insan kaynağının yetiştirilmesine katkı sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

PROF. DR. SÜMBÜL: MESLEĞİN GELİŞİMİNE KATKI SAĞLIYORUZ

ÇÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muzaffer Sümbül de bölgedeki medya meslek kuruluşları ve yayın kuruluşlarıyla daha etkin bir iletişim sağlayarak gazetecilik mesleğinin gelişimine katkı sağlamaya devam edeceklerini söyledi. Prof. Dr. Sümbül, bu yönde etkinliklere devam edeceklerini belirterek, “Fakültemizle sektör temsilcilerini yakınlaştırmak, daha etkin, daha bilimsel gazeteciliği beraberinde getirecek. Ben kariyerini gazetecilik olarak belirleyen tüm öğrencilerime başarılar diliyorum” diye konuştu.

ULUĞTÜRKAN: İHTİSAS GAZETECİLİĞİNE YÖNELİN

Açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğü Refleks Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mehmet Uluğtürkan tarafından gerçekleştirilen panele geçildi. Gazeteci Uluğtürkan, zor şartlara rağmen gazeteciliğin bu mesleği sevenler tarafından yapılmaya devam edeceğini belirterek, ihtisas gazeteciliğin önemine dikkat çekti.

SAYGIDEĞER: YEREL GAZETECİLİK ÖNEMLİ

Çukurova Gazeteciler Cemiyet Başkanı Cafer Esendemir ve çok sayıda gazeteciyi öğrencilerle buluşturan panelin ilk konuşmacısı 5 Ocak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sefa Saygıdeğer yaşanılan şehirde yerel medyanın takip edilmesinin önemine dikkat çekti. Daha yaşanabilir bir şehrin ancak güçlü, takip edilen, kamu adına yöneticileri denetleyen medya kuruluşlarıyla sağlanabileceğini belirten Saygıdeğer, bir yerel gazetecinin magazinden yerel yönetime, spordan ekonomi haberine her türlü haberi yaparak yaygın medya temsilcilerinden daha avantajlı bir konum sağlayabileceğini söyledi.

ŞAHİNGÖKLÜ: EĞİTİMLE BİRLİKTE SAHADA OLUNMALI

ÇÜ İletişim Fakültesi mezuniyeti sonrası Anadolu Ajansı’nda muhabir olarak işe başlayan genç gazeteci Sude Şahingöklü de öğrenci arkadaşlarına eğitim alırken sahada olmaları önerisinde bulundu. “Bu fakülteyi bitirip gazeteci mi olacaksın, gazeteci olacaksın da ne olacak” sorularıyla geçen fakülte yıllarını bugün öğrenci arkadaşlarının da yaşıyor olabildiğine dikkat çeken Şahingöklü, “Bu mesleği seviyorsanız, biraz özveri ve sahada çalışma size kariyer sağlayabiliyor. Ben AA’da habercilik yapmaktan çok mutluyum” dedi.

KARAKOCA: EMİNSENİZ BU MESLEĞE BAŞLAYIN

Demirören Haber Ajansı Bölge Müdürü Bekir Karakoca da meslekte 30 yılı geride bırakmış bir gazeteci olarak deneyimlerini paylaştı. Özveri, çok çalışma, sabır ve çoğu zaman karşılığını alamama anlamına gelen gazeteciliğin ancak sevilerek yapılabileceğine dikkat çeken Karakoca, “Genç arkadaşlarımız kişilik analizlerini yapsınlar. Bu söylediklerime bir yaşam boyu razılarsa ve bu mesleği seviyorlarsa yapsınlar” diye konuştu.  

ORANLI: İLETİŞİM MEZUNLARINA POZİTİF AYRIMCILIK VAR

Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Kenan Ateşgöz de panelde "Yapay Zeka ve Gazetecilik" konulu bir sunum yaparak, teknolojinin gazetecilik üzerindeki etkilerini ele aldı.

Basın İlan Kurumu Bölge Müdürü Dr. Çetin Oranlı da görev aldığı kurumun sağladığı imkanları anlattı. Basın İlan Kurumu’nun kamu ilanlarını belirli bir ücret karşılığı gazete ve internet sitelerine dağıtımını sağlarken yayın kuruluşlarında daha fazla gazeteci istihdamını da teşvik ettiğini söyledi. Dr. Oranlı, “Yayınlarda deneyimli gazeteci istihdam zorunluluğu kapsamında kurumumuzun iletişim fakültesi mezunlarına pozitif ayrımcılığı var. Bu fakültelerden mezun olanları deneyimli gazeteci statüsünde değerlendiriyoruz. Kurumumuz bu yönüyle de medyanın gelişimine katkı sağlıyor” diye konuştu.  

Panel, katılımcıların gazetecilik mesleğine dair soruları ve önerileriyle son buldu. ÇÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muzaffer Sümbül, panel katılımcılarına günün anısına teşekkür belgesi verdi.