Bitki korumada ÇKS şartı yok
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bitki koruma ürünü alımında ÇKS (Çiftçi kayıt Sistemi) şartının olmadığını bildirdi.
REFLEKS
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “2019 yılından itibaren ÇKS kaydı olmayan çiftçilerin bitki koruma ürünü satın alamayacağı” yönünde yapılan açıklamalara, Tarım Bakanlığının açıklık getirmesi talebiyle ilgili bakanlığa yazılı soru önergesi verdi. Bakan Bekir Pakdemirli, bitki koruma ürünü alımında ÇKS şartının olmadığını bildirdi.
İLAÇLAR YETERSİZ KALABİLİR
Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olmayan çiftçilerin 2019 yılından itibaren ilaç alamayacağı, kayıtlı çiftçilerin ise beyan edilen ürüne göre sınırlı miktarda ilaç alabileceği yönünde yapılan resmi açıklamaları hatırlattı. Gürer, çiftçilerin komşu ekim alanlarında yaşanan hastalıklardan ve tekrar ilaçlanması gereken durumlardan dolayı ilaçlamanın yenilenmesi durumunda ilaçların yetersiz kalabileceği yönündeki endişelerini de dile getirdi.
HASAR KONUSUNU SORDU
CHP Niğde Milletvekili Gürer, bu konuda Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde çiftçilerin ilaç alımında ÇKS ile sınırlama yapılmasıyla ilgili bir düzenlemenin olup olmadığını sordu. Gürer, ayrıca oluşabilecek ÇKS’siz ekim alanlarının dışında yetersiz ilaç sıkıntısının ürünlere verebileceği hasarın öngörülüp görülemediğinin de açıklanmasını istedi.
BAKAN AÇIKLAMA YAPTI
Gürer’in önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakana Pakdemirli, üreticilerin 2019 yılı bitki koruma ürünü alımlarında ÇKS kayıtları ile ilgili bir düzenleme bulunmadığını açıkladı. Bakan Pakdemirli, üreticilerin bitkisel üretim yaptıkları alanlarda zararlı organizmalarla yapacakları mücadele için dozunda, zamanında ihtiyaçları kadar bitki koruma ürünü alabileceklerini vurguladı.
EĞİTİME AĞIRLIK VERİLMELİ
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer tarım alanlarında ilacın, gübrenin ve koruma amaçlı çalışmaların önemine değinerek bilimsel anlamda yapılacak uygulamalar ile sonuç alınmasının olası olduğunu belirtti. Gürer: “Yanlış zararlıdan korunma, ilaç kullanımı, gübre kullanımı ile hem ürün hem de doğa zarar görüyor. Üretici maliyeti arttı, bu nedenle bakanlığın eğitim yönünde de daha çok çaba harcaması gerekiyor. Çiftçi Kayıt Sistemi dışında kalan üretici yok sayılamaz. Planlı, bilimsel, kontrollü ve üreticiyi koruyan, destekleyen bir anlayışla tarıma sahip çıkılması gerekir” dedi.