Bossa, soya elyafını denim kumaşta kullanacak
Entegre denim ve spor giyimde Türkiye'nin en büyük tekstil kuruluşlarından biri olan Bossa'nın Ar-Ge Merkezi, onlarca proje üzerinde çalışıyor. Soya elyafının denim kumaşta kullanımı dâhil birçok projeyi hayata geçirmeye hazırlandıklarını belirten Bossa Ar-Ge Merkezi Müdürü Serdal Sırlıbaş, ar-ge projeleri sonucunda ticarileşen ürünlerin toplam cirodaki payının yüzde 12'ye ulaştığını söyledi.
Refleks
70’inci kuruluş yıldönümünü kutlayan Bossa, dünyanın en gözde markalarına kumaş üretimini sürdürüyor. Nitelikli insan kaynağı, dünya genelindeki geniş satış ağı, koleksiyon zenginliği avantajını ür-ge ve ar-ge çalışmalarıyla destekleyen Bossa, sektöründe trend belirlemeye devam ediyor. Bossa Ar-Ge Merkezi Müdürü Serdal Sırlıbaş, ar-ge’nin Bossa’da kuruluştan itibaren bir kültür olarak yaşatıldığını, 2017 yılında sektörün ilk ar-ge merkezlerinden birini Adana’ya kazandırdıklarını söyledi. Bossa Ar-Ge Merkezi’nin kuruluşundan bugüne kadar onlarca proje ile geliştirilen ürünlerin üretimine geçildiğini belirten Sırlıbaş, “İçerisinde bir ‘Bilimsel Araştırma’, üç TÜBİTAK projesinin yer aldığı çalışmalar sonucunda projelerin ticarileşen ürünlerin toplam cirodaki payı yüzde 12’ye ulaştı” dedi.
50 MİLYON METRE ÜRETİM
Bossa’nın yıllık 36 milyon metrelik kumaş üretimini 2018’de gerçekleştirilen yatırımlarla 50 milyon metreye çıkardığını belirten Sırlıbaş, Ar-Ge Merkezi’nde geliştirilecek yeri ürünler ve bu doğrultuda yapılacak yatırımlarla önümüzdeki 5 yılda yüzde 25 büyüme hedeflerinin bulunduğunu söyledi. 4 yıl önce faaliyete geçen Ar-Ge Merkezi’yle Bossa’da akademik işbirliğinin arttığına, teknik altyapının güçlendirildiğine dikkat çeken Sırlıbaş, “Bu çalışmalarla birlikte yüksek lisans programına dâhil olan arkadaşlarımızın sayısı arttı. Fikri haklar konusunda ciddi atılımlar yaparak son 3 yılda 22 adet patent başvurusunda bulunduk. Boya, kimyevi tedarikçiler ve konfeksiyoncular başta olmak üzere birçok ar-ge merkezi ve üniversitelerle işbirliği yapıyoruz” diye konuştu.
ÜNİVERSİTELER DAHA DİNAMİK OLMALI
Uluslararası pazarda kalıcı üstünlük sağlamanın ancak ar-ge’ye yapılacak yatırımlarla mümkün olacağını belirten Sırlıbaş, “Hangi sektör olursa olsun ar-ge merkezini yöneten kişi ile birlikte araştırmacıların bakış açıları sıradan olmamalı. Özellikle üretime yönelik sektörden bahsediyorsak araştırmacıların üretim tecrübelerinin olması çok önemli. Üniversitelerin daha dinamik olması ve zaman zaman sanayi sahasına inmesi gerekir. Son yıllarda uygulanmaya başlanan üniversite son sınıf öğrencilerinin haftanın belli günlerinde sanayide çalışmaları ve proje yapmaları çok yerinde karar oldu. Bu uygulamayı tüm sektöre yaymak ve sayılarını artırmak gerekiyor. Bu çalışmalara gönül veren kuruluşların maddi olarak kaybı olması bir tarafa kazancı da olursa süreklilik arz eder. Ar-ge merkezlerinin etkin ve sürdürülebilir olması için destek oranının artırılması ve denetlemenin daha da sıklaştırılması gerekiyor. Aksi takdirde mevcut destek alınarak sadece tabeladan ibaret ar-ge merkezleri doğar” dedi.
BOSSA AR-GE MERKEZİ’NDE ÇALIŞMALARIN DEVAM ETTİĞİ PROJELER
Denim ve Spor Giyim Ürün Grubunda Soya Elyafının Kullanımı ve Performansı
Sürdürülebilir Kumaş Boyama Prosesi ile Yeni Konsept Yaratma
Denim Ürünlerin Çevre Dostu Muamelesi için Nano Bubble ve Ozon Uygulanması
Denime Akriliğin Uyarlanması
Konfeksiyondaki Pastal Kesim Sonrası Oluşan Kenar Kıvrılmasının Önlenmesi
Denim ve Spor Giyim Kumaşlarda Anti-virüs / Anti-mikrobiyal Bitim İşlemi
Denim Kumaş Üretimi Yapan Bir Tekstil Fabrikasında Temiz Üretim Uygulamalarının Su Ayak İzine ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine Katkısının Araştırılması
ÜRÜNLERİNİN YÜZDE 80’İ İHRACATA
1951 yılında kurulan Bossa, 70 yıldır müşterilerine sunduğu, farklılık yaratan, yüksek kaliteli ve inovatif ürün kompozisyonuyla müşteri odaklı özel hizmet veriyor. Hızlı servis, yüksek memnuniyet anlayışı ve etkin fiyat politikaları ile yapılandırılmış yaygın pazarlama ağına sahip olan Bossa, doğru pazar konumlanması ve rekabetçi fiyatları ile sektördeki lider konumunu sürdürüyor. Adana’daki üretim tesisi ile Türkiye’nin en büyük entegre denim ve spor giyim tekstil kuruluşlarından biri olan Bossa, sektördeki trend belirleyici rolü ve üretim yaptığı alanlarda dünyanın modaya yön veren markaları ile gerçekleştirdiği işbirlikleri ile dikkat çekiyor. Bossa yurtiçi müşterilerinin yanı sıra yurtdışında birçok ülkenin markalarına üretim yapıyor. Üretiminin yüzde 80’ini ihraç eden Bossa’nın dış pazarında Amerika, Almanya, Fransa, Fas, Hollanda, İngiltere, İspanya, İsveç, İtalya ve Tunus olmak üzere birçok ülke yer alıyor.