Bu film kaçmaz!
ATAK A.Ş.'nin 'Plato Adana Projesi', yeni plato arayışında olan İstanbul'daki dizi-film endüstrisinin bölgemize gelmesi açısından büyük önem taşıyor. Yapımcılar, 'Adana'da anlatılacak bir hikâye dünyanın 85 ülkesinde izlenecek. Bunun için kentin maddi-manevi elini taşın altına koyması gerekiyor' diyor.
Başar ŞEKER / Refleks -
2000’li yıllardan itibaren yükselişe geçen Türk televizyon ve sinema sektörünün gereksinim duyduğu yeni mekânların yaratılmasına yönelik bir Adana Tanıtım ve Kalkınma (ATAK) A.Ş. girişimi olarak hayata geçirilmeye hazırlanan ‘Plato Adana Projesi’, bölgeye ilişkin önemli sosyal ve ekonomik fırsatlar vaat ediyor. Proje kapsamında Çukurova Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin hazırladığı ‘Plato Adana Projesi Elverişlilik Raporu’ yayımlanırken, geçen hafta da Seyhan Otel’de kamu kesimi ve özel kesimin katılım gösterdiği konuyla ilgili bir çalıştay düzenlendi.
CAZİBESİNİN OLMASI LAZIM
Tims Productions’ın sahibi Timur Savcı, çalıştayda yaptığı konuşmada, Adana’nın renkliliği, kültürel ve tarihi geçmişi, coğrafi yapısıyla birtakım avantajları olduğunu, bu özellikleriyle de dünyada dizi-film platosu olmuş yerlere çok benzediğini ifade etti. “Ancak bu yeterli değil” diyen Savcı, “Dizi-film endüstrisinin Adana’ya gelmesi için kentin kendi doğal koşullarının dışında bir cazibesinin de olması lazım. Yapımcılar için, çalışma kolaylığının ve güvenli ortamın yanı sıra onları İstanbul dışında dizi ya da film çekiyor olmanın yaratacağı ilave ekonomik yükten kurtaracak formüller geliştirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
‘MALİYETLİ İŞ’ DEMEYİN
Bu açıdan ‘Plato Adana Projesi’ne ‘maliyetli iş’ olarak bakılmaması gerektiğinin altını çizen Savcı, şunları söyledi: “Dünyanın her yerinde televizyon ve sinema sektörü bir kente harcattığı paranın çok daha fazlasını kazandırıyor. Üstelik sadece o kent ve bölge değil, tüm ülke, dünya tarafından tanınır, bilinir hale geliyor. Aynı şey Adana için de geçerli. Örneğin Adana’da bir diziyle ya da filmle anlatılacak bir hikâyeyi dünyanın 85 ülkesinde gösterebileceksiniz. İlgi bir anda Adana’nın üzerinde olabilir. İyi düşünülmesi gerekiyor, bu fırsat kaçırılmamalı.”
1 MİLYAR DOLARLIK PAZAR
Türk televizyon, reklam ve sinema prodüksiyon pazarının 1 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Ülkemizde televizyon programları ve reklam prodüksiyonlarının çoğunluğu kapalı platolarda gerçekleştiriliyor. Dizi ve film prodüksiyonları da zaman sorunu, rahat çalışma ve özellikle maliyet sorunları nedeniyle platolara ilgi göstermeye başladı. Tüm dünyada dizi-film platoculuğuna talep artarken, sayıları ise çoğalıyor. ‘Universal’, ‘Erdemol’, ‘Constantin Film’ gibi ABD’li ve Avrupalı yapımcılar Türkiye’de kendi televizyon şirketlerini kurdular. Dolayısıyla birçok yabancı şirket ve yapımcı, ülkemizde faaliyet göstermek üzere arayışlarını sürdürüyor.
SEKTÖRÜN TURİZME ‘ÇARPAN’ ETKİSİ
Yapılan araştırmalara göre, ortalama 14 milyon dolarlık bir bütçesi olan bir dizinin ya da filmin istihdam ettiği insan sayısı 183 kişiyle ifade ediliyor. Aynı bütçeli bir yapımın yarattığı vergi geliri 800 bin dolar, ülkeye katkısı ise 2,1 milyon dolar, diğer bir ifadeyle yüzde 15’lik bir ekonomi. Diğer yandan, bir dizi ya da film için harcanan her 1 dolara karşılık, ilgili lokasyonda 2,5 dolarlık bir turizm geliri yaratılıyor.
TEK BİR AMACA HİZMET ETMEYECEK
ATAK A.Ş.’nin ‘Plato Adana Projesi’ ile 250-300 dönümlük bir arazi üzerinde kurulacak stüdyoların kademeli olarak hayata geçirilmesi mümkün görünüyor. Stüdyoların ilk aşamada 20 bin metrekarelik kapalı alan ile çalışmaya başlayabileceği ifade ediliyor. Öte yandan arazide bulunan boş alanlar çeşitli dış dekorlara da ev sahipliği yapabilecek. Üstelik bu alanlar her prodüksiyona özel kurgulanabileceği gibi, tema parka dönüştürülerek çekimlerin olmadığı zamanlarda turistik amaçlı da kullanılabilecek.
Adana doğumlu olan ve ‘Kavak Yelleri’, ‘Muhteşem Yüzyıl’ başta olmak üzere pek çok dizinin yapımcılığını üstlenen Timur Savcı, ATAK A.Ş.’nin ‘Plato Adana Projesi’ne katkı koymak için, Adana’da çekilmek üzere Adana konusunun işlendiği, içinde Adanalı bir karakterin olduğu bir dizi ve film üzerinde çalışmaya başladığını söyledi.
Hikâyesi Adana’da geçen yapımlardan bazıları: ‘Hanımın Çiftliği’ (Dizi), ‘Beyaz Gelincik’ (Dizi), ‘Dila Hanım’ (Dizi), ‘Görüş Günü Kadınları’ (Dizi), ‘Sıfır Bir / Bir Zamanlar Adana’da’ (İnternet Dizisi); ‘Lüks Otel’ (Film), ‘Küf’ (Film), ‘Tepebağ Çıkmazı’ (Kısa Film), ‘Lal’ (Film), ‘Belik’ (Film)…
ADANA’YA NE GETİRECEK?
Plato Adana Projesi Elverişlilik Raporu’na göre, eğer Adana dizi ya da film platosu olursa kentin şöyle kazanımları olacak:Bölgede çekilecek dizi ya da filmlerde kullanılacak kurgulanmış mekânların yanı sıra yörede bulunan ancak tanınmayan zengin doğal ve tarihi güzelliklerin de fark edilmesi sağlanacak.Bölgedeki ekonomik yatırım değeri taşıyan alanların da dizi ya da filmler yoluyla görünür kılınması mümkün olacak.Televizyon-sinema sektöründe Adana dışında olduğu bilinen birçok Adanalı dizi ya da film insanının kısa ya da uzun vadeli olarak kente dönüşlerine veya onlarla en azından uzaktan işbirliklerinin doğmasına olanak sağlanacak.Bölgedeki üniversitelerin iletişim fakültelerinden mezun olan ve iş bulma kaygısıyla başka şehirlere gitmek durumunda kalan eğitimli ve yetenekli gençlerin kaybı da büyük ölçüde engellenmiş olacak. |