Çiftçiye ucuz kredi müjdesi

Gıda enflasyonu hakkında yapılan çalışmalar kapsamında çiftçinin ucuz kredi kullanması için önemli bir adım atılıyor.

Tarım Kredi Kooperatifleri artık yurtiçi borçlanmanın yanı sıra yurtdışından da borçlanabilecek. Her yıl 7.5 milyar TL borçlanan kurum, bu ihtiyacını yurtiçindeki bankalardan sağlıyordu.

TASLAK BAŞBAKANLIK'TA

Düzenlemeyle kurumun yurtdışından daha ucuz maliyetle borçlanma imkanına sahip olacak. Bu durumun da çiftçinin daha ucuz kredi kullanmasına yol açması hedefleniyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği'nin daha uygun yolla borçlanmasının önünü açıyor. Bakanlık bu kapsamda hazırladığı kanun değişikliğini Başbakanlığa gönderdi. Taslak düzenlemeye göre, kanun gereği sadece yurtiçindeki banka ve finans kuruluşlarından borçlanma imkanı bulunan Kooperatif, artık yurtdışından da borçlanabilecek. Merkez ve bölge birlikleri de bu düzenlemeden yararlanabilecek.

600 MİLYON LİRA YATIRIM

Yetkililer, yıllık 7.5 milyar liralık kredi kullanan kurumun, kendi yatırımları yanında çiftçiye finansman sağladığını da anımsatarak, kurumun sadece bu yıl 600 milyon liralık yatırım yapacağını söylediler.

YURTDIŞINDAN BORÇLANMA BAŞLIYOR

Tarım Kredi'nin kullandırılan krediler için de finansman maliyetleri daha ucuz olan yurtdışından borçlanma imkanını kullanabileceğini belirten yetkililer, düzenlemeyle yurtiçindeki fonlarla ilgili İşsizlik Fonu ve BES gibi imkanların kullanılabileceğini kaydettiler. Yetkililer bu durumla çiftçinin daha ucuza kredi kullanma imkanına sahip olacağını ifade ettiler.

BU YIL 12.8 MİLYARLIK TARIMSAL DESTEK VAR

Tarım Kredi, yurtdışındaki her türlü finans kuruluşu, fonlardan ve bankalardan borçlanma yapabilecek. Tarım Kredi'ye yurtiçindeki fonlardan kaynak sağlama imkanı da getirilecek. Bu arada çiftçilere tarımsal destek ödemeleri de tüm hızıyla devam ediyor.

ŞUBATTA BAŞLADI

Şubat ayında çiftçilere 2 milyar 127 milyon liralık destek ödemesine başlandı. Açıklanan verilere göre, 2017 yılı için üreticilere verilmesi planlanan tarımsal hibe desteğinin toplamı ise 12.8 milyar TL olarak açıklandı. Bu destekler içinde mazot ve gübre desteği en büyük kalemi oluşturuyor.