ÇKA'dan 55 milyon TL
Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA), KOBİ ve genç girişimcilere iki destek programıyla faizsiz kredi ve hibe olarak 55 milyon TL'lik kaynak aktaracak.
Refleks
‘Genç İstihdamı Faizsiz Kredi’ ve ‘Genç Girişimci’ destekleriyle istihdam ve katma değeri yüksek üretime katkı sağlayacak ÇKA, programlarını tanıttı. ÇKA Genel Sekreteri A. Rifat Duran, faizsiz kredi desteği kapsamında Adana’da hazır giyim ve mobilya, Mersin de gıda ve turizm sektörlerindeki projeleri destekleneceğini söyledi. Her iki destek programıyla hedefin istihdam artışı, katma değerli üretime teşvik ve yenilikçi girişimciliğin geliştirilmesi olduğunu belirten Duran, “İlgili sektörlerdeki KOBİ’leri ve inovatif iş fikri olan genç girişimcileri desteklerimizden yararlanmaya davet ediyoruz” dedi.
TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLABİLİR
Destek programlarının tanıtım toplantısına katılan Girişimcilik Ekosistemi Derneği Başkanı Esra Özden de Çukurova Kalkınma Ajansı’nın özlenen iki destek programının tüm Türkiye’ye örnek olabilecek kadar doğru hazırlanmış olduğuna dikkat çekerek, “Her iki destek programı da gerek doğru seçilmiş sektörleri gerekse uygulama yöntemiyle girişimciler için önemli fırsatlar sunuyor. GED olarak biz de başta mentor desteği olmak üzere her aşamada sürece destek vereceğiz. Kaynağın tamamının etkin kullanılması başta Çukurova olmak üzere ülkemiz ekonomisine önemli katkı sağlayacak” diye konuştu.
Detaylar şöyle:
GENÇ İSTİHDAMI FAİZSİZ KREDİ DESTEĞİ PROGRAMI
Proje Teklif Çağrısı İlan Tarihi: 15 Kasım 2022
Elektronik Son Başvuru Tarihi: 30 Aralık 2022 Saat: 23.59
Ajansın geliştirdiği sonuç odaklı programlar doğrultusunda tasarlanan Genç İstihdamı Faizsiz Kredi Desteği Programı ile genel olarak Adana’da istihdama önemli katkılar sağlayan ve son dönemde COVID-19 pandemi şartlarının nispeten iyileşmesiyle birlikte yükseliş trendinde olan hazır giyim ve mobilya sektörlerinde, Mersin’de ise gıda ve turizm sektörlerinde genç istihdamı ve katma değer artışına katkı sağlamak amacıyla KOBİ’lere faizsiz kredi desteği sağlanması hedeflenmektedir.
Faizsiz Kredi Desteği Programı kapsamında, kâr amacı güden gerçek ve tüzel kişilerin Ajans tarafından desteklenmesi uygun görülen projeleri için, ilgili aracı kuruluş vasıtasıyla faizsiz kredi imkânı sağlanacak olup ilgili aracı kuruluş Başvuru Sahibinin kredi uygunluğunun mali kontrolü ve geri ödeme süreçlerinin aracılığını üstlenecektir.
Programın amacı ve öncelikleri:
Adana’da hazır giyim ve mobilya sektörlerinde rekabet gücünün artırılarak istihdamın sağlanmasıdır. Adana için temel öncelikler aşağıdaki gibidir:
1. Hazır giyim sektöründe genç istihdamı ile katma değerin artırılması
2. Mobilya sektöründe genç istihdamı ile katma değerin artırılması
Mersin’de gıda ve turizm sektörlerinde elde edilen katma değerin artırılarak sektörlerin daha rekabetçi bir yapıya kavuşturulması ve istihdam sağlanmasıdır. Mersin için temel öncelikler aşağıdaki gibidir:
3. Gıda sektöründe genç istihdamı ile katma değerin artırılması
4. Turizm sektöründe genç istihdamı ile katma değerin artırılması
Program kapsamında sunulan proje başvurularının yukarıda belirtilen öncelik alanlarından en az biri ile ilgili olması gerekmektedir. Öncelik alanlarında hazırlanan projelere toplam 50.000.000 TL kaynak kullandırılacaktır. Ajans tarafından sağlanacak faizsiz kredi desteği KDV dâhil proje bütçeleri asgari 500.000 TL, azami 2.000.000 TL olacaktır. Program kapsamında bir başvuru sahibi, Çukurova Kalkınma Ajansına en fazla bir projesi için destek başvurusunda bulunabilir ve Çukurova Kalkınma Ajansı değerlendirme sonucuna göre mali destek sağlayabilir. Adana’da hazır giyim (NACE kodu 14 ve alt kırılımları) ve mobilya sektörlerinde (NACE kodu 31 ve alt kırılımları) imalat yapan ya da yapacak olan KOBİ’ler; Mersin’de gıda(NACE kodu 10 ve alt kırılımları) ve Turizm sektörlerinde (55.10, 55.20, 55.30 ve her birinin alt kırılımları) imalat yapan ya da yapacak olan KOBİ’ler uygun başvuru sahipleridir. Destek oranı %100’dür. Proje uygulama süresi 6 aydır. Proje uygulama yeri Adana ve Mersin’dir.
GENÇ GİRİŞİMCİ DESTEK PROGRAMI
Ön Kuluçka Programı Başvuruları: 15 KASIM - 16 ARALIK 2022
Finansal Destek Başvuruları: 2 OCAK - 24 ŞUBAT 2023
Başarılı girişimlerin sayısını artırabilmek için, fikir aşamasında olan girişimcilere doğru mentörlük yapılması ve fikirlerini geliştirebilmeleri için çekirdek sermayenin sağlanması son derece önemlidir. Bu nedenle, erken aşama girişimciler için eğitim, mentörlük, finansal destek programı, hızlandırma programı ve yatırımcı buluşmaları unsurlarının yer aldığı Genç Girişimci Destek Programı tasarlanmıştır. Program ile Ajansımız girişimcilerin yaşam döngüsünde hızlandırıcı bir rol oynamayı, ölçeklenebilir iş fikrine sahip girişimcilerin yatırım almalarını kolaylaştırmayı ve bölgedeki teknolojik tabanlı girişimcilik ekosistemini güçlendirmeyi hedeflemektedir.
Programın önceliği, akıllı tarım ve gıda teknolojileri, akıllı ve sürdürülebilir şehirler, temiz üretim ve enerji, sağlık, çevre, sanayide dijital dönüşüm, nanoteknoloji, büyük veri, mobil uygulamalar, oyun, yapay zekâ, blockchain, metaverse, NFT, bulut bilişim gibi teknoloji yoğun sektörlerde tasarım aşamasında olan (minimum TRL3 seviyesi) iş fikirlerinin olgunlaştırılması, ürün pazar uyumlarının test edilmesi, gerekli olması durumunda iş fikrinin pivot edilmesi ve minimum uygulanabilir ürünlerin üretilmesidir.
Genç Girişimci Destek Programı; ön kuluçka programı, finansal destek programı, hızlandırma programı ve yatırımcı buluşmaları olmak üzere 4 aşamadan oluşmaktadır.
Ön Kuluçka Programı;
Girişimcilerin iş fikirlerini olgunlaştırmaları için detaylı bir eğitim programı organize edilecektir. Eğitim programının ardından mentörlük programı düzenlenecektir. Ön Kuluçka Programı, Finansal Destek Programına başvurmak için bir ön koşul değildir.
Finansal Destek Programı;
Desteklenecek projeler için tahsis edilen toplam kaynak tutarı 5.000.000 TL’dir. Bu program çerçevesinde verilecek destekler asgari 50.000 TL, azami 500.000 TL olacaktır.
Hızlandırma Programı;
Finansal destek sürecini başarılı bir şekilde tamamlayan girişimciler için yatırım süreçlerinin yönetilmesi, girişimin faaliyetine özgün sözleşmeler vb. gibi birçok konuyu içeren bir hızlandırma programı organize edilecektir.
Yatırımcı Buluşmaları;
Finansal destek sürecini başarılı bir şekilde tamamlayan girişimciler için ürünlerini tanıtacakları ve yatırımcılar ile birebir görüşmeler gerçekleştirecekleri bir buluşma organize edilecektir.
Desteğe, program ilan tarihi itibarıyla 18-35 yaş arasındaki T.C. vatandaşı olan gerçek kişiler başvurabilir. Başvurular, Türkiye geneline açıktır. Ancak, finansal destek alan başvuru sahiplerinin proje bitimine kadar TR62 (Adana ve Mersin) Bölgesi’nde kayıtlı bir şirket kurmaları zorunludur.
Bilgilendirme Toplantıları ve Proje Döngüsü Yönetimi Takvimi için www.cka.org.tr adresi ziyaret edilebilir.