Erken teşhis için meme muayenesi ihmal edilmemeli
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Akın Tarım uyarıyor: 'Kadınların korkulu rüyası meme kanserinde erken teşhis önemli. Bunun için meme muayenesi ihmale gelmemeli.'
Nadide Büşra KAYNAK /Refleks
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Akın Tarım, meme kanseri gelişiminde etkili olan risk faktörlerini şu şekilde kategorize ediyor: Cinsiyet, yaş, ırk… Doğurganlık öyküsü (ilk adet yaşı, doğum yapma ve sayısı, ilk tam dönem hamilelik yaşı, menopoz yaşı, süt verme süresi, kısırlık tedavisi, düşük yapma, kürtaj)… Ailesel/genetik faktörler (aile öyküsü, meme kanseri riski ile ilişkili genetik değişiklik)… Çevresel faktörler (30 yaşından önce göğüs bölgesine alınan radyoterapi, menopoz sonrası hormon tedavisi, doğum kontrol hapı kullanım süresi, alkol kullanımı)… Kişisel meme kanseri öyküsü, meme biyopsi sayısı, dens meme yapısı, artmış vücut kitle endeksi-obezite…
RİSK PARAMETRELERİ
Prof. Tarım’a göre, bu tanımlanmış risk parametreleri üzerinden kadınlar değerlendirilerek çeşitli risk analiz yöntemleri ile kategorize ediliyor ve olası kanser riski belirlenebiliyor. Buna göre, izlem sıklıkları ve yöntemleri öneriliyor. Kadınlar kendi meme muayenelerini ayda en az bir kere yapmalı ve yılda bir radyolojik tetkiklere başvurmalı. Takip sıklıkları muayeneye ve yapılan radyolojik tetkik bulgularına göre değişebiliyor. Birçok kanser türünde etkinliği kanıtlanan bağışıklık sistemi üzerinden etkili aşıların meme kanserinde etkinliğini araştıran çalışmalar da devam ediyor. Ayrıca meme koruyucu cerrahi yapılan veya yaygın hastalığı saptanan hastalarda uygulanan radyoterapideki gelişmeler ve hedefli radyoterapi imkânı sağlayan yeni teknikler özellikle meta-statik hastalıkta etkinlik ve yan etki açısından üstünlük sağlıyor.