Girişimcilik Zirvesi'nde 'Dijital Kuluçka Merkezi' açılışı

Girişimcilik Ekosistemi Derneği'nin Global Girişimcilik Haftası dolayısıyla düzenlediği 'Girişimcilik Zirvesi' ve Türkiye'nin ilk 'Dijital Kuluçka Merkezi' Adana Valisi Süleyman Elban'ın katılımıyla açıldı. GED Başkanı Esra Özden, 'Genç nüfusa sahip Türkiye'nin pontansiyeli 4 unicorn ve sadece 1 decacorn değil. Bu sayıların artması için çalışıyoruz' dedi.

Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED), Global Girişimcilik Haftası etkinlikleri kapsamında Girişimcilik Zirvesi düzenledi. Başarılı girişimciler, uzman mentorler ve yatırımcıların konuşmacı olarak katıldığı Tepebağ Startup Cafe’de gerçekleştirilen Girişimcilik Zirvesi, sanal platformdan canlı olarak yayınlandı.

Türkiye’nin her bölgesinden girişimci adaylarının ilgi gösterdiği zirvenin açılış konuşmasını yapan GED Başkanı Esra Özden, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin tıpkı futbolcu transferi yapar gibi girişimci transfer ettiğini belirterek, “Unicorn ve decacorn sayılarını artırma yarışına giren ülkeler, yenilikçi yatırımlar için girişim ve girişimci avına çıkmış durumda. Yani ülkeler bir taraftan kendi girişimcilik ekosistemlerini etkin olarak çalıştırırken öte yandan sundukları teşviklerle mevcut unicorn ve decacornları ülkelerine çekme yarışında. Türkiye’nin de bu yarışta yer alması gerekiyor” dedi.

HENÜZ 4 UNICORN 1 DECACORNUMUZ VAR

Dünyada bulunan 744 unicornun yüzde 51’inin ABD’de, yüzde 20’sinin Çin’de ve yüzde 5’inin Hindistan’da yer aldığına dikkat çeken Özden, “Bu rakamlar içerisinde Türkiye’nin 4 unicorn ve sadece 1 decacorna sahip olduğunu söylersem daha almamız gereken mesafenin uzunluğunu gözler önüne sermiş olabilirim diye düşünüyorum. Günümüz dünyasında unicorn çıkarmanın klasik yatırım şartları olan hammaddeyle, pazara yakınlıkla bir ilgisinin bulunmadığını hepimiz biliyoruz. Unicorn için gereken eğitimli genç nüfus, özgür bir iklim ve doğru çalıştırılan bir girişimcilik ekosistemi yetiyor da artıyor. Bunu sağlamamız lazım” dedi.


DİJİTAL KULUÇKA MERKEZİ’NİN AÇILIŞI YAPILDI

Pandemi sürecinde birçok gencin kuluçka merkezlerine gidemediğini, mentorlerle buluşamadığını, yatırımcı sunumları yapamadığını belirten Özden, “Bu süreçte Girişimcilik Ekosistemi Derneği olarak Türkiye’nin ilk sanal kuluçka merkezi olacak ‘Dijital Kuluçka Merkezi’ projemizi hazırladık. Hazırladığımız projeye ABD Büyükelçiliği hibe desteği sağladı. Dijital Kuluçka Merkezi’nin açılışını bugün Sayın Valimiz Süleyman Elban’la birlikte açıyoruz. Türkiye’nin her yerinden hatta yurt dışından tüm girişimci ve girişimci adaylarını öncelikle Dijital Kuluçka Merkezi’ne (www.dijitalkuluckamerkezi.com) kayıt olmaya davet ediyorum.  Herkesin ücretsiz yararlanabileceği bu merkezin Türkiye’nin girişimcilik ekosistemine önemli katkı sağlayacağını düşünüyor, hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

DÜNYA ‘ARITILMIŞ GERÇEKLİK’ ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR

Bill Gates, Elon Musk, Mark Zuckerberg gibi girişimciler başta olmak üzere Silikon Vadisi’ndeki şirketlerin gündeminde ‘Metaverse’, yani ‘Artırılmış Gerçeklik’ yer aldığını anlatan GED Başkanı Özden, “Ben bizim gençlerimizin de sanal dünyanın içerisinde her şeyi yapabilme fırsatı sunan Metaverse’yle ilgili yapacaklarının olduğunu biliyorum. Yeter ki 100 yıl önce olduğu gibi ‘Atatürk Azmi’ni taşısınlar” dedi.

496 BİN ÖĞRENCİYE DİJİTAL OKURYAZARLIK

Girişimcilik Zirvesi ve GED Dijital Kuluçka Merkezi’nin açılışında konuşan Adana Valisi Süleyman Elban da Adana’da tüm öğrencileri ‘Dijital Okuryazar’ yapabilmek için çalışma başlattıklarını söyledi. Bu eğitim-öğretim yılından itibaren şehirde yer alan 496 bin öğrenciye dijital okuryazarlık eğitimi verileceğini belirten Vali Elban, “Bunun için hazırlıklarımızı tamamladık. Kodlama, yazılım, tasarım, animasyon gibi alanlar başta olmak üzere dijital okuryazarlığı öğrenecek gençlerimiz Adana’nın dijital dönüşümüne önemli katkı sağlayacak. Adana olarak IT sektöründe söz sahibi olmak istiyoruz. Bu çabalarımız şehrin sanayisinden tarımına hizmetten enerjiye her alanında dönüşüm sağlayacak. Elbette çalışmalarımız sadece eğitimden ibaret olmayacak. Örneğin bugün içerisinde bu etkinliği yaptığımız tarihi bir konaktan restore ederek gençlerin hizmetine sunduğumuz ‘Startup Cafe’ gibi girişimcilik ekosisteminin her parçasının Adana’da gelişmesi için çalışmalar yapacağız” dedi.


GİRİŞİMCİLİĞİN DUAYEN İSİMLERİ KONUŞTU

Açılış konuşmalarının ardından Girişimcilik Zirvesi’nin oturumlarına geçildi. Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen ‘Let’s Start’ oturumuna Arnica Yönetim Kurulu Başkanı Senir Biçer, TMG Doğaltaş Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Zuhal Mansfield, NutzenTech CEO’su Mirkan Emir Sancak konuşmacı olarak katıldı. AC Türkiye Kurucu Üyesi Ruhan Akın’ın moderatörlüğünde yapılan ‘Co-ment Talks’ oturumunda Mentorder Başkanı Ahmet Yasagan, EMCC Başkanı Demet Uyar ve TÜGİM Başkanı Meltem Çora sunum yaparken Hause of Ventures Kurucusu Nuri Murat Avcı moderatörlüğündeki ‘Money Talks’ oturumda İstanbul Portföy GSY Fonları Yatırım Ortağı Neda Soydan, Startup Fon Kurucusu Gülsüm Çıracı ve Fonbulucu.com Kurucusu Hakan Yıldız konuşmacı oldu.