GSYF'li olmak kazandırıyor

Ar-Ge faaliyetlerinden kazanç elde eden şirketlerin yatırım yapma zorunda oldukları, yatırım yapan şirketlere ise vergisel avantaj sağlayan Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (GSYF) Adana'da tanıtıldı. Girişimcilik Ekosistemi Derneği'nin Adana Sanayi Odası iş birliğiyle gerçekleştirdiği etkinlikte GED Başkanı Esra Özden, 'Şirketler GSYF yatırımlarıyla girişimcilerin büyümesine katkı sağlarken gelir elde edebiliyor, vergisel avantajlar yakalayabiliyor' dedi.

 

 

Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED) ve Adana Sanayi Odası iş birliğiyle düzenlenen ‘Şirketler İçin Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ve Avantajları’ konulu etkinlik, girişimcilik dünyası uzmanlarıyla iş dünyasını buluşturdu. ADASO’da yapılan toplantıya Boğaziçi Ventures CEO’su Barış Özistek, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Danışmanı Cüneyt Selçuk, Ernst&Young Türkiye Vergi Direktörü Ahmet Tunalı konuşmacı olarak katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan GED Başkanı Esra Özden, GSYF ile büyüme potansiyeli yüksek startuplara veya gelişmekte olan şirketlere yatırım yaparken diğer taraftan girişimcilerin büyümesine katkı sağlanabildiğine dikkat çekerek, “Şirketlere ve yatırımcısına vergisel avantajlar sağlayan GSYF’ler katma değeri yüksek birçok sektörün büyümesinde kaldıraç oluyor” dedi.

2010 yılından itibaren özellikle FinTech, yapay zekâ, biyoteknoloji gibi alanlara yapılan yatırımların büyük çoğunluğunda girişim sermayesi fonlarının etkisi olduğunu belirten GED Başkanı Esra Özden, “2024 yılında Türkiye’de 577 yatırım turunda yenilikçi girişimcilere 1,4 milyar dolar yatırım yapıldı. Yüzde 57’si TÜBİTAK Bigg Fonu destekli bu girişimlerin, en dikkat çekenleri yapay zekâ ve biyoteknoloji yatırımları oldu. GED öncülüğünde yeni bir GSYF’ye temel olabilecek ‘Çukurova Yatırım Platformu’nu kurduk. Bu platform üyeleri; bölgemiz, ülkemiz ve dünyanın birçok yerindeki startuplara yatırım yapmaya devam ediyor. Şimdi sırada, Çukurova’nın ‘Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nu hayata geçirme süreci var. Başta Adana Sanayi Odası olmak üzere yerel dinamiklerimizin desteği ve bu alanın uzmanı Boğaziçi Ventures tecrübesiyle kendi fonumuzu kurmak, kendi gençlerimizin inovatif projelerine destek vermek istiyoruz” diye konuştu.

ÖZİSTEK: YAPAY ZEKA BİRKAÇ YILA İNSAN SEVİYESİNDE

Boğaziçi Ventures CEO’su Barış Özistek de konuşmasına önümüzdeki 10 yılda teknolojiyi üretmeyen ya da üretim süreçlerine koymamış bir şirketin hayatta kalmasının mümkün olmadığını söyleyerek başladı. Özistek, “Türkiye’nin Teknoloji Girişim Ekosistemi, Global Teknoloji Yatırımları ve Yapay Zeka” konulu sunumunda Türkiye’de ve dünyada girişimcilik ekosisteminin son yıllardaki gelişim sürecini anlattı.

Özistek, “Türkiye girişim ekosisteminin yatırım tarafı çok gelişti. Fon sayısı ile sürekli, disiplinli ve bilinçli yatırım ve yatırımcı sayısı arttı. Daha da önemlisi yabancı yatırımcılar da Türkiye’yi odaklarına aldılar” dedi. Yapay zeka ile birlikte dünyada yeni bir ‘kırılım çağı’ yaşandığını söyleyen Özistek, “Akıllı telefonlar ile 2012-2013 yıllarında bütün dünyada yaşanan kırılım çağının bir diğerini yaşıyoruz. Bunu sanayi devriminde de yaşamıştık. Şu an yapay zekanın hayatımıza girmesi ile çok önemli bir döneme denk geldik. Belki şu an pek hissetmiyoruz ama etkilerini birkaç yıl içerisinde çok daha fazla hissedeceğiz. Bir ya da iki yıl içinde yapay zekâ, insan seviyesine ulaşacak. Böyle kritik bir süreçteyiz” diye konuştu.

SELÇUK: 455 GSYF 2.3 MİLYAR DOLAR KAYNAK TOPLADI

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Danışmanı Ahmet Cüneyt Selçuk da ‘Türkiye’de Girişim Sermayesi Ekosistemine Bakış’ adlı sunumunda Türkiye’nin otomotiv, tekstil ve turizm gibi başarılı olduğu sektörlere yenilikçi girişimciliğin de eklendiğini söyledi. Avrupa’nın yaş ortalaması en genç ve en fazla nüfusa sahip ülkelerinden birinin Türkiye olduğuna dikkat çeken Selçuk, “Ne kadar genç nüfusa sahipseniz o kadar teknolojiyi yoğun kullanabiliyorsunuz. Her yıl 70 bini mühendislik fakültelerinden olmak üzere 900 binin üzerinde üniversite mezunumuz oluyor. Dolayısıyla yetenek havuzuna sahip bir ülkeyiz. İnternet kullanıcı sayımız 75 milyona yaklaştı. Bu rakamlarla Avrupa ikincisiyiz. Hem eğitim hem oyun amaçlı internet kullanımında Avrupa birincisiyiz. E-Devlet kullanıcısı 67.4 milyona ulaştı. Gelişmiş ve tecrübeli bir startup ekosistemi için de kamu kuruluşları, üniversiteler, STK’lar, Ar-Ge merkezleri, teknokentler, mentor platformları çalışmalarını sürdürüyor. Ekosistemin en önemli halkasını GSYF’ler oluşturuyor. Son 5 yılda ülkemizde toplam 455 girişim sermayesi fonu 2.3 milyar dolar kaynak topladı” dedi.

TUNALI: VERGİ İSTİSNALARI GSYF’LERİ ÖZEL BİR KONUMA TAŞIYOR

EY Türkiye Vergi Direktörü Ahmet Tunalı da GSYF’lerin vergilendirme süreç ve vergisel avantajlarını anlattı. GSYF’lerin yatırım fonları arasında vergisel açıdan en avantajlı uygulamalardan biri olduğunu belirten Tunalı, “Hem fon kazançlarının istisna kapsamında olması hem de fona yatırım yapanların gelirlerine sağlanan istisna ve kolaylıklar GSYF’leri vergi mevzuatında özel bir konuma taşıyor. GSYF’lere yatırım yapan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri için kazançtan indirim hakkı sağlayan uygulama, mükellefler açısından çok avantajlı. Ayrıca GSYF’lere Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde faaliyet gösteren şirketler ile Ar-Ge faaliyetlerinden kazanç elde eden şirketler, zorunlu olarak yatırım yapmak durumundalar” diye konuştu.

ÖZDEN : ENFLASYON STARTUPLARI UNUTTURUYOR

GED Başkanı Esra Özden, konvansiyonel sektörlerde rekabetin her geçen gün zorlaştığını, teknoloji yoğun alanlara geçiş için girişimcilik ekosisteminin daha güçlü hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Hızla büyüyen ve teknolojiyi odağına alan sektörlerin fırsatlar sunmaya devam ettiğini belirten Özden, “Yenilenebilir enerji, robotik saha, yapay zekâ, yazılım, insansız hava ve yer araçları, genetik, asteroit madenciliği, biyometrik sensor, medikal, ilaç gibi alanlar büyüyen pazarlar olmaya devam ediyor. Bu alanlarda yenilik beklediğimiz startup sayısını artırma zorunluluğumuz var. Ancak, bugünkü gibi enflasyonist ortam yani bugün olduğu gibi ‘kıt para’ dönemleri fikre, yeniliğe yatırım iklimini bozuyor. Yüksek enflasyon ve yüksek faiz ortamında yatırımcı çabuk sonuç alamadığı için startuplara yatırım erteleniyor, unutuluyor, göz ardı ediliyor. Dolayısıyla bu sarmal, ekonomileri katma değerden uzaklaştırıyor, geleneksel sektörlerle de ancak sıkıntı sürdürülebilir hale geliyor. Bu sarmaldan çıkılabilmesi için, güzel adımlar da atılıyor. Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, yani GSYF, bu güzel gelişmelerden biri” diye konuştu. 

KIVANÇ: GSYF’LER FİNANSAL KAYNAKTAN DAHA FAZLASINI SUNUYOR

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç da dünyanın, yeşil dönüşüm odağında hızla değişen bir ekonomik ve teknolojik dönemin tam ortasında olduğuna vurgu yaparak, “Bu dönüşüm, sadece büyük ölçekli şirketleri değil, aynı zamanda küçük ve orta ölçekli işletmeleri ve girişimcileri de derinden etkiliyor. Yapay zekâ, dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve yenilikçi iş modelleri, artık iş dünyasının vazgeçilmez birer gerçeği haline geldi. Ancak bu değişim dalgasında ayakta kalmak ve öne geçmek için sermayeye erişim, doğru yatırımlar ve güçlü iş birlikleri her zamankinden daha kritik bir önem taşıyor. İşte tam da bu noktada, Girişim Sermayesi Yatırım Fonları (GSYF), hem şirketlerimiz hem de girişimcilerimiz için büyük bir fırsat sunuyor” dedi. Fonların sadece bir finansal kaynak olmadığını belirten Kıvanç, “GSYF’ler aynı zamanda bilgi, deneyim ve ağ oluşturma fırsatları sunuyor. Startuplara büyüme sermayesi sağlarken, köklü şirketlerimize de yeni pazarlara açılma, Ar-Ge yatırımlarını artırma ve teknolojiyle entegre olma şansı veriyor. Üstelik, vergisel avantajlarıyla da hem yatırımcılar hem de girişimciler için cazip bir model oluşturuyor” diye konuştu.  

GED Başkan Yardımcısı Barış Avcı’nın sunduğu etkinlik, katılımcı sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi. GED Başkanı Esra Özden, konuşmacılara ‘Teşekkür’ belgesi sunarken ADASO Başkanı Zeki Kıvanç da günün anısına Atatürk rölyefi içeren plaket verdi.