İklim değişikliği fırsata dönüştürülebilir

Dünyamız için olumsuz etkilerine dikkat çekilen 'iklim değişikliği', tarım uzmanlarına göre, diğer yandan bir 'avantaj' olarak da değerlendirebilir.

Nadide Büşra KAYNAK / Refleks

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü’nden Dr. Burçak Kapur, 1800’lü yılların ortalarına kadar doğal etkiler sonucu, son 150 yıldır ise sanayi devrimi başta olmak üzere ‘insan’ kaynaklı nedenlerle yaşanan iklim değişikliğinin, olumsuz sonuçları ve risklerinin yanı sıra diğer yandan tarımda fırsata da dönüştürülebileceğini söylüyor. Dr. Kapur’a göre, her 10 yılda 0,2 derece artan ortalama hava sıcaklıklarının, ülkemizde şu an üretilmeyen bazı bitkisel ürünlerin üretilebilmesine, mevcut bazı ürünlerin ise verimliliğinin artmasına yarayabileceğini kaydediyor.

 BİRİM ALAN VERİMİ ARTIRILABİLİR

Dr. Burçak Kapur, şu bilgileri veriyor: “Türkiye’nin Akdeniz’de artan kış sıcaklıklarıyla, tropik bir meyve olan Pitaya (Ejder), küçük çiftçinin deneyebileceği önemli bir seçenek olabilir. Bunun yanı sıra mevcut muz yetiştiriciliği artan sıcaklık ve nemle birlikte yaygın üretim alanlarına sahip olabilir. Buna ek olarak değişen iklimin tarımsal alanlarda oluşturacağı çoraklaşma derecesindeki herhangi bir artış, iklim değişikliğine yol açan yüksek atmosferik karbondioksitin özellikle C3 bitkileri olarak adlandırılan buğday gibi bitkilerde birim alan başına ürün verimi üzerindeki olumlu etkileri ile dengelenebilir. Artan karbondioksit genellikle kısa vadede bitki büyümesini ve su kullanım verimliliğini artırır ve bu durumu uzun vadede de yapabilir.”

 HAYVANCILIĞI DA ETKİLER

İklim değişikliğinin hayvancılık sektörü için de fırsata dönüştürülebileceğini kaydeden Dr. Kapur, Doğu Anadolu örneğini verdi. Dr. Kapur, şöyle devam etti: “Doğu Anadolu gibi kış ortalamaları düşük denecek düzeyde olan bölgelerde ısınmaya bağlı olarak çayır ve otlak alanlarının artma olasılığı ve bu bölgelerde hayvancılığın gelişmesine katkı yapabileceği düşünülmektedir. Buna ek olarak, sıcaklıklardaki artışlar nedeniyle yağışların kar şeklinde düştüğü yüksek bölgelerde yağışlar daha çok yağmur şeklinde düşmeye başlamıştır. Bu nedenle otlak alanların artması çok da uzak bir ihtimal değildir. Bu da hayvancılık sektörüne olumlu yansıyacaktır. Artan yağmurun orman alanlarının genişlemesine ve orman üst sınırının yükselmesi ve yeni türlerin görülmesi olasıdır. Bu tür yaklaşımlar iklim değişikliği ile mücadelemizi olumlu yönde etkileyecek olup zaman içerisinde çözüm önerilerinin artacağı öngörülmektedir.”

 SORUNLAR VE BELİRSİZLİKLER

Dr. Burçak Kapur, küresel ısınmanın getirdiği olumsuzluklar ve riskler için şöyle konuştu: “Küresel ısınmanın, su sağlama üzerinde önemli etkileri olacağı kesindir ve yağış değişkenliğinin artmasının, tarım sektöründe önemli sorunlar oluşturacağı beklenmektedir. Daha sıcak iklim, hidrolojik döngüyü hızlandıracak, yağış ve bitki su tüketiminde küresel miktarlarında artış olacaktır. Dağlardaki karın erimesinden oluşan yüzey akışı gibi, yağışın zamansal dağılımı da tarihsel biçimlerinden farklılık gösterebilir. Bu değişikliklerin bazılarının halen gerçekleştiği açıktır; ancak bölgesel etkileri iyi bir biçimde bilinmemektedir. Kısaca, küresel ısınmanın görünümü, tarımı ve bir bütün olarak toplumu önemli yeni belirsizlikler ve sorunlar ile karşı karşıya bırakmaktadır.