Karnaval şehri altyapı istiyor

Türkiye'nin en renkli karnavalını ve tiyatrodan lezzete birçok alanda festivalini gerçekleştiren Adana, turizm sektörüne yönelik altyapı hizmetleri bekliyor

FRANSA’DAKİ ÖRNEKLERİ YERİNDE İNCELEDİLER

Karnaval ve festivallerle yüzbinleri ağırlayan Adana, izleyici tribünlerinden etkinlik alanlarına, portakal ağaçlı parklardan tur otobüsü park yerlerine varıncaya kadar birçok kalıcı altyapı hizmetleri istiyor. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı Koordinatörü İlhami Günsel’le birlikte bu yılki Karnaval öncesi Menton Limon Festivali ile Nice Karnavalı için Fransa’da bulunan Tayyar Zaimoğlu, izlenimlerini Refleks gazetesine yazdı. Zaimoğlu, “Birkaç küçük dokunuşla Karnaval ve festivallerimizi dünyanın en iyi organizasyonlarına dönüştürebiliriz” dedi.

HERKESİ DAHA FAZLA MUTLU EDECEK KARNAVAL

Çukurova Otelciler Birliği Başkanı Tayyar Zaimoğlu, katılımcısından hizmet sunucusuna herkesin daha mutlu olacağı bir Karnaval için otopark, trafik, toplu taşıma, WC, stant kurulumu, kortej güzergahı, kortej dekorlu araç, seyirci tribünü başta olmak üzere bazı konuların biraz daha farklı bakış açısıyla yeniden planlamaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Yazısında Fransa’da gördüğü iyi örnekleri sıralayan Zaimoğlu, “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle büyüyen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı, bazı altyapı eksiklerini giderdiğinde yurtiçi ve yurtdışından daha fazla ilgi görecek” diye konuştu.

İŞTE TAYYAR ZAİMOĞLU'NUN YAZISI:

Nisan ayı gelince Adana’nın tüm sokakları narenciye ağaçlarının çiçeklerinin açmasıyla birlikte parfüm sıkılmış gibi portakal çiçeği kokar.  Türkiye’nin ilk ve tek karnavalı olan “Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı” bu yıl 13’üncü kez yine yüzlerce etkinlikle birlikte tam dokuz gün boyunca büyük bir coşkuyla kutlanacak. Bundan tam 13 yıl önce sevgili Ali Haydar Bozkurt dostumuzun fikirleriyle başlayan karnavalımız iki yıl önce T.C. Kültür ve Turizm Bakanımız sayın Mehmet Nuri Ersoy’un katkılarıyla Kültür Yolu Festivallerine dahil edilerek çok daha zenginleşerek ülkemizin en önemli bir etkinliği haline geldi.

Her yıl katılımcı sayısı artan, farklı etkinliklerle içeriği zenginleşen Karnavalımız için artık bazı yeniliklerin yapması gerektiğini düşünüyorum. Portakal Çiçeği Karnavalı dışında Adana Lezzet Festivali, Altın Koza Film Festivali gibi onlarca festivale ev sahipliği yapan Adana’da aktivitelerin gerçekleştirildiği alanlarında altyapısı tamamlanmış alanlara ihtiyacı var. Özellikle otopark, trafik, toplu taşıma, WC, stant kurulumu, kortej güzergahı, kortej dekorlu araç, seyirci tribünü başta olmak üzere bazı konuların biraz daha farklı bakış açısıyla yeniden planlanması gerekiyor.

HERKESİN GÖREBİLECEĞİ, EĞLENEBİLECEĞİ BİR KORTEJ

Karnaval süresince ‘Açılış’, ‘Su’ ve ‘Çocuk’ kortejleri ile daha sonraki günlerde küçük kortejler yapılıyor ancak, halk ile kortej birbirine karıştığı için son derece büyük emekler harcanarak oluşturulan özel kıyafet, kostüm, özel dekorlu araçlar taşıyan kortej ekibi, showunu gerçekleştiremiyor. Yanı sıra bu görsel güzelliği görmek, heyecanı yaşamak isteyenler de sükutu hayale uğrayabiliyor.

Bu nedenle kortejin geçeceği tüm caddeler bariyerle kapatılmalı. Araç geçişi için kortej saatinden 2 saat öncesine kadar sokak geçiş bölümleri açık tutulmalı. Korteje 2 saat kala cadde tüm araç ve yaya trafiğine kapatılmalı. Yayaların karşıdan karşıya geçmeleri için 100-150 metrede bir karşılıklı görevlilerin olduğu geçiş açma-kapama sistemi olmalı ve bu bölümler yüksek yol panoları ile belirtilmeli, daha öncesinde de sosyal medyadan sistemin işleyişi paylaşılmalıdır. Böylece kortejle seyirci birbirine karışmayacak ve görselliğin herkes tarafından izlenebilmesi sağlanabilecektir. 

DEV EKRANLARDA CANLI YAYIN

Korteji ve ana sahneyi canlı verecek Ziyapaşa, Atatürk Caddesi ve Atatürk Parkı’nda ikişer dev ekran kurulması, hatta bu yayınların Merkez Park, Turgut Özal gibi yerlere de ekranlarla taşınması daha fazla kişinin karnaval ve festivallerin heyecanını yaşamasını sağlayabilir.

Kortejde arka bölümü yüksek olmayan römork sistemli araçlar, narenciye ve portakal çiçeği dekorlarıyla süslenmelidir. Ayrıca Karnaval boyunca şehrin belli noktalarında yine narenciye ve portakal çiçeği dekorlarıyla yapılmış sabit heykeller yapılmalıdır. Bu eserleri Adana Büyükşehir Belediyesi yaptırabilir.

Geçtiğimiz ay sevgili İlhami Günsel’le katıldığımız Fransa’daki Menton Limon Festivali ile Nice Karnavalındaki uygulamalar bizlere örnek olabilir. Fransa’daki festivallerde kullanılan dekorlu, römork tarzındaki araçlar Adana için de yaptırmalı ve kullanılmalı. Fransa’da etkinliklerin gerçekleştirildiği şehirlerde limon kullanılarak yapılmış kurabiyeden çikolataya, dondurmadan pastaya, masa örtüsünden tişörtlere yüzlerce ürün ve dekoratif malzemeden önemli ölçüde gelir sağlandığını da unutmamak gerek.

KARNAVAL ALANI ve STANT KURULUMU

Karnaval etkinlik alanlarından birisi olan Merkez Park’ta yer alan çok sayıda yiyecek içecek standı ile karnaval ruhuna uymayan çok sayıda standın olması Portakal Çiçeği Karnavalı’nın imajına ve sürdürülebilirliğine zarar vermektedir. Merkez Park peyzaj altyapısı, alanın etkinlik alanı haline getirilmesi için sabit gölgelikler, su, kanalizasyon, elektrik gibi altyapılarının festivallere göre yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Stant ve etkinlik alanı için eski stadyum yerine yapılan Millet Bahçesi ile Yüreğir Millet Bahçesi alanları da kullanıma dahil edilmelidir.

Şehrin genelinde narenciye ve portakal çiçekli dekorların, süslemelerin yapılması, şehir içindeki tüm mekanların, esnafın, mağazaların Portakal Çiçeği Karnavalı ruhuna uygun süsleme yapmaları tüm şehrin sahiplendiği imajını güçlendirecektir.

TRAFİK – TOPLU TAŞIMA

Şehir dışından gelenlerin ve şehir içinde kendi araçlarıyla ulaşmaya çalışan insanların araçlarını park edeceği büyük park alanları oluşturulmalı ve bu park alanlarından belediye otobüsleri ile etkinlik alanlarına ücretsiz ring seferleri yapılmalıdır. Örneğin kapatılan Adana Havalimanı otoparkı, Yavuzlar Köprüsü ile Demir Köprü arasında kalan boş alan, Eski Baraj tarafındaki Gokart alanı, Merkez Camii kapalı otoparkı gibi alanlar bu konuda kullanılabilir.

NARENCİYE PARKI

Adana’ya gerek Portakal Çiçeği Karnavalı gerekse diğer festivaller veya gezmek için gelenlerin narenciye ürünlerini ve çeşitliliğini bir arada görebileceği en az 15-20 dönüm bir alanın Narenciye Parkı olarak yapılması gereklidir. Geçtiğimiz yıllarda planlanmış ancak tam da istenilen özellikte bir park yapılamamıştır. Yeni yapılan Millet Bahçesi, Yüreğir Millet Bahçesi veya Merkez Park içerisinde iyi bir planlama ile narenciye bahçeleri oluşturulabilir. Bu çerçevede Adana Turunçgil Yetiştiricileri Derneği, Adana Çiftçiler Birliği veya Adana’daki büyük narenciye üreten çiftçilerden destek alınabilir. Portakal, limon, turunç, mandalina, greyfurt, ağaç kavunu, kumkuat, kanlı portakal, tatlı limon, bergamot, lime gibi narenciye çeşitlerinden oluşturulacak bir park oldukça faydalı olacaktır.

WC SORUNU

Merkez Park, Atatürk Parkı ve şehir genelinde dışarıdan gelen insanların en büyük problemlerinden birisi de yeterli WC olmamasıdır. İnsanlar Merkez parkın içinde bulunan WC ile Merkez Camii WC’si dışında WC bulamadığından çok büyük kuyruklar oluşmakta ve büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Şehir içinde caddelerde ise mekanların WC’leri çok yetersiz kalmış ve hijyen sıkıntısı yaşanmaktadır. Bu nedenle şehrin belli noktalarında sabit ya da kabin WC’ler yapılmalı ve buralar Adana Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü denetiminde olmalıdır.

KALICI ÖZEL TRİBÜN İHTİYACI

Özellikle kortej güzergahında oluşturulacak tribün oturma sistemi sayesinde kortej çok daha görkemli hale gelecektir. İstenirse tüm tribünler stadyum düzeni gibi numaralı oturma bölümleri halinde olabilir ve bu koltukların halka satışı da yapılabilir.

Ayrıca tüm kortej boyunca tek müzik çalınması ahenk sağlayacak, kakafoni oluşmayacaktır. Bu çerçevede kortej güzergahı boyunca ses sistemi kurulabilir. Belli aralıklarla toplu müzik sesi kısılarak kortejdeki bandoların kendi müziklerini icra etmeleri sağlanabilir.  Kortej öncesinde ve kortej süresince coşku veren bir sunucuya da ihtiyaç olduğu unutulmamalı.