Kilo vermede ameliyatsız yöntem: Mide botoksu

Yüz gençleştirme ve nörolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmasına aşina olduğumuz botoks, son yıllarda obezite ile mücadelede de kullanılıyor. Uzmanlar, kilo vermekte zorlanan kişiler için ameliyatsız bir girişim olan mide botoksunun, özellikle kısa bir sürede yapılmasının, kişilerin sosyal yaşamına kaldığı yerden devam edebilmesinin ve hastanede yatış gerektirmiyor oluşunun hastalar için büyük avantaj olduğunu belirtiyor.

Nadide Büşra KAYNAK / Refleks 

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Başhekimi - Obezite Cerrahisi ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bayrak, mide botoksunun endoskopi işlemiyle birlikte ameliyatsız olarak uygulandığını belirterek, “Botoks, uygulama alanı olarak mide kaslarına enjekte ediliyor. Kaslarda felç meydana gelmesiyle birlikte mide çıkışında, özellikle asit salgılayan hücrelerde asit salgılanması azalıyor ve hastaların açlık hisleri büyük oranda azalıyor. Mide boşalma hızı azaldığı için tokluk hissi de uzuyor” dedi. Op. Dr. Bayrak, endoskopi odasında gerçekleştirilen mide botoksu işleminin normal endoskopik işlemin biraz daha uzamış hali olduğunu ifade ederek, “İşlem yaklaşık 15-20 dakika kadar sürerken, ağrısız ve acısız gerçekleşiyor. Mide botoksu, midenin tüm duvarlarında 30 noktaya uygulanıyor ve özellikle ghrelin hormonunun salınımının yapıldığı mide fundus bölgesine de yapılarak iştah seviyesinin düşmesi sağlanıyor” diye konuştu.


KİMLERE UYGULANABİLİYOR?

Mide botoks uygulamasının vücut kitle endeksi 25-35 olan hastalar için uygun olduğunun altını çizen Op. Dr. Bayrak, “Vücut kitle endeksi 40’ın üzerinde olan uygun hastalar için obezite cerrahisi ön plana çıkarken, vücut kitle endeksi 40’ın altında olan ve diyet yapmasına rağmen kilo veremeyen hastalar için mide botoksu uygulaması bir seçenek. Kilo kaybı ile birlikte hastaların kendilerine özgüveni geliyor, özellikle yeme alışkanlıklarının değişmesiyle birlikte kalıcı kilo kayıplarına ulaşılabiliyor” şeklinde konuştu. 

DİYET VE SPOR ŞART

Mide botoksu ile hedeflenen kilo kaybının 15-20 kg olduğunu vurgulayan Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Başhekimi - Obezite Cerrahisi ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bayrak, “Asıl amaç, hastalara yeme alışkanlığı kazandırmak ve mevcut kilo alımlarını durdurmaktır. İşlem sonrası diyetisyen desteği mutlaka alınması gerekiyor. Botoksun etki süresi 6 aydır. Kalıcı kilo vermek için hastaların mutlak suretle diyet ve spor ile yeme alışkanlığında belirgin bir değişim sağlaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.