Kilo vermek kanser riskini azaltıyor
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Başhekimi ve Obezite ve Diyabet Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bayrak, günümüzün en büyük ve en önemli hastalıklarının başında gelen obeziteden kurtulmanın kanser riskini de azalttığını belirtti.
Nadide Büşra KAYNAK / Refleks
Günümüzün en büyük ve en önemli hastalığı obezite; kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı, hipertansiyon, apne ve solunum hastalıkları gibi birçok sağlık sorununa yol açıyor. Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Başhekimi ve Obezite ve Diyabet Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bayrak, Utah Üniversitesi uzmanlarının yaptığı ve yaklaşık 25 yıl süren ve 10 bine yakın hasta üzerinde yapılan araştırmaya göre kilo veren ve obezite cerrahisi sonrası kilo veren hastalarda kanserden ölüm oranının yüzde 46 daha düşük olduğunu kaydetti. Op. Dr. Bayrak, obez hastalarda daha çok, meme kanseri (kadınlarda menopoz sonrası), bağırsak kanseri, rahim kanseri, özofagus (yemek borusu) kanseri, pankreas kanseri, böbrek kanseri, safrakesesi kanserinin görüldüğünü belirterek, “Araştırmalar kilo vermenin kanser riskini azalttığını gösteriyor. Hayatınızda yapacağınız küçük değişikler ile yaşamınızı büyük oranda değiştirebilirsiniz. Bu değişimi yaparken profesyonel destek almak çok önemli” dedi.
Op. Dr. Bayrak, “Beden kütle endeksi 40 ve üzeri olan ve beden kütle indeksi 35 ve üzeri olan, bunun yanında diyabet, kolesterol, hipertansiyon, eklem hastalıkları olan, daha önce diyet girişimlerinde bulunmuş ama sonuç alamamış hastalarda ise obezite cerrahisini öneriyoruz” diye konuştu.
TÜP MİDE AMELİYATI BİR SEÇENEK
Halk arasında tüp mide ameliyatı olarak bilinen Laparoskopik Sleeve Gastrektomi’nin, en çok tercih edilen obezite ameliyatlarından biri olduğunu vurgulayan Op. Dr. Bayrak, “Midenin yüzde 75-80’inin çıkarılıp midenin tüp şeklinde küçülmesiyle ve besin alımını kısıtlayarak zayıflamayı sağlayan bir ameliyat. Bu ameliyatta mideden salgılanan açlık hormonu olarak bilinen Ghrelin de yüzde 70-80 oranında azaltıldığı için hastalarda yeme isteksizliği ve iştah kaybı gözlemlenir” dedi. Hastaların kilo verdiğinde, hipertansiyonun, diyabetin ortadan kalktığını, efor kapasiteleri ve hareket kabiliyetlerinin artığını ifade eden Op. Dr. Bayrak, hastaların başvurdukları hastanelerde genel cerrahi, endokrinoloji uzmanı bulunmaması halinde dâhiliye, akıl ve ruh sağlığı hastalıkları ile anestezi ve reanimasyon uzmanlarından oluşan sağlık kurulundan onay aldıktan sonra tüp mide ameliyatı olabileceklerini söyledi.
HASTANELERİN TAŞIMASI GEREKEN ÖZELLİKLER
Op. Dr. Bayrak, Sağlık Bakanlığı’nın obezite cerrahisi yapacak sağlık kuruluşlarında obezite cerrahisi uygulayacak cerrahın bariyatrik cerrahi yaklaşımları ve ileri laparoskopik tekniklerini uygulama konusunda bilgili ve deneyimli olması şartının yanında, bünyesinde ameliyat sonrası dönemde oluşabilecek komplikasyonların zamanında ve etkili bir şekilde yönetilebileceği, ilgili mevzuatına göre tescilli yapılmış üçüncü seviye erişkin yoğun bakım servisi ve endoskopi ünitesi ile obezite şartlarına uygun altyapı ve cerrahi donanım şartlarını haiz ameliyathane bulunması da gerektiğini belirtti.