Köprünün sesini kestiler!
Dünyanın en uzun aralıklı köprüsü özelliğini taşıyan 1915 Çanakkale Köprüsü'nde, Osmaniye'de Hatko Kauçuk tarafından üretilen ses bariyerleri kullanıldı. Bir kilometre uzunluğunda 3 metre yüksekliğinde otomobil geri dönüşüm lastiklerinden üretilen ses bariyeri, Yülüce köyü sakinlerini araç gürültüsünden kurtardı.
Ses bariyerlerinin üreticisi Hatko Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Nejan Hatko, Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) araç lastiklerinin geri dönüşümü ile Avrupa standartlarında üretilen ses bariyerini ciddi bir Ar-Ge sürecinin ardından pazara sunduklarını söyledi. Yurt içinde çeşitli illerdeki projelerde gürültü kirliliğinin önüne geçmek için kullanılan ses bariyerini, 1915 Çanakkale Köprüsü’nde de uyguladıklarını belirten Hatko, “Avrupa’dan Anadolu’ya yeni bir geçiş noktası oluştun Çanakkale Köprüsü’nün bağlantı yolları üzerinde yaşam alanları var. Burada çok ciddi trafik ve beraberinde yaşam alanlarında gürültü oluşmasının önüne geçmek için bir kilometre ses bariyeri uyguladık. Dünyanın en uzun aralıklı köprüsü olan Çanakkale Köprüsü bizim için önemli referans projelerimiz arasında yerini aldı” dedi.
DÖNGÜSEL EKONOMİ
Dünyadaki en düşük karbon ayak izine sahip gürültü bariyerlerinden birini ürettiklerini vurgulayan Hatko, “Muadili olan alüminyum, beton, çelik karbonu çok yüksek ürünler. Bizim ürünler ile muadilleri arasında uçurum var. Tamamen düşük karbon ayak izi ile çevreci ve döngüsel ekonomiye uygun bir ürün üretiyoruz” diye konuştu. Ses bariyerlerinin 40 ‘desibel’e kadar sesi azalttığını, otoyol ve şehir içi trafiğin yanı sıra, tren ve tramvay yollarından kaynaklanan gürültüye karşı kullanılabileceğini anlatan Hatko, uygulama alanının estetik görünmesi için çeşitli çözümler de geliştirdiklerini aktardı.
AVRUPA PAZARINDA DA VAR
Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB), kullanılmış araç lastiklerinin geri dönüşümü ile spor sahası zemini, hayvan yatağı, ses bariyeri gibi ürünler üreterek 105 ülkeye ihracat yapan Hatko’nun gürültü kirliliğine karşı geliştirdiği ses bariyeri EPD (Çevresel Ürün Beyanı) belgesine sahip. Ürün, 1915 Çanakkale Köprüsü Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu gibi referans projeler ile birlikte çeşitli illerdeki karayollarında kullanımının ardından Avrupa’ya da sunuldu.