Maritaş Denim'den çevreci ve sağlıklı kumaşlar

Kahramanmaraş’ta entegre iplik eğirme ve dokuma fabrikası olarak kurulan Maritaş Denim firması, Ar-Ge Merkezi’nde geliştirdiği ürün ve yöntemlerle dünya tekstil arenasındaki rekabet gücünü daha da artırdı. Maritaş Denim Fabrika Müdürü Celal Erkuş, koleksiyonlarına ‘susuz boyama’, ‘geri dönüşümlü’ ve ‘doğal boyama’ konseptlerini eklediklerini söyledi. 

Refleks

Kahramanmaraş’ın entegre iplik eğirme ve dokuma fabrikası tesislerine sahip tekstil kuruluşu Maritaş Denim, üretimde yıllık 25 milyon metre kapasiteye ulaştı. Dünyanın önde gelen hazır giyim markalarına kumaş üreten Maritaş Denim, Kahramanmaraş’ta yer alan tesisleri ve İstanbul ofis organizasyonuna Ar-Ge Merkezi’nin gücünü de ekledi. Maritaş Denim Fabrika Müdürü Celal Erkuş, sektöre soluk veren kapsamlı bir kumaş koleksiyonuna sahip olduklarını belirterek, “Basic ürünlerin yanı sıra yenilikçi, sürdürülebilir denim kumaş üretiyoruz. ‘Susuz boyama’, ‘geri dönüşümlü’ ve ‘doğal boyama’ konseptlerimizi geliştirerek çevre ve insan sağlığına saygılı politikamızı devam ettiriyoruz. Zaten kuruluşundan itibaren var olan ar-ge kültürümüzü 2018 yılında resmi olarak tescillemiş olduk. Ar-Ge Merkezi’miz denim sektöründe Kahramanmaraş’ın ilki oldu” dedi. 


28 ÜLKEYE İHRACAT

ABD’den Almanya’ya, Japonya’dan Fransa’ya kadar ihracat gerçekleştirdikleri ülke sayısının 28’e ulaştığını belirten Erkuş, “2021’de ihracatımızı daha da artırarak ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğiz. Dünyaca kabul görmüş BCI, OEKO TEX, CONTROL UNION, COTTON USA RECYCLED 100, ORGANIC 100, ISO 9001, ISO 14001 ve ISO 50001 gibi belgelerle üretim yapıyoruz. Aynı zamanda en son teknolojiyle donatılan tam teşekküllü ve kendi testlerini yapma imkânı olan çevreci atık su arıtma tesisine sahibiz” diye konuştu.

13 PROJE ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR

Maritaş Denim ve bünyesinde yer alan Ar-Ge Merkezi’nde her geçen gün yüksek lisans ve doktora yapan araştırmacı sayısının arttığına vurgu yapan Erkuş, birçok ar-ge çalışmasının ürüne dönüştürüldüğünü söyledi. Yeni ürünler geliştirmenin yanı sıra merkezlerinin proses, yeni ürün gamı içeren makine parkurlarındaki iyileştirme projelerini de hayata geçirdiğini anlatan Erkuş, “TÜBİTAK projemiz ve şu an nihai ürünlere dönüşmeyi bekleyen 13 projemizde çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca Ar-Ge Merkezi’miz verimlilik, kalite, inovasyon, çevre ve sürdürülebilirlik çalışmalarımıza da güç veriyor” şeklinde konuştu.

SANAYİ DOKTORA PROGRAMI 

Ar-ge kültürünü daha da geliştirme çerçevesinde üniversite-sanayi işbirliklerini artırdıklarını belirten Erkuş, “İTÜ, Uludağ Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden birçok değerli hocamızla görüşüyor, projelerimizde birlikte çalışıyoruz.  Akademik bilgi birikiminden yararlanıyoruz. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ile ‘Sanayi-Doktora Programı Protokolü’ hazırlığı yaptık. Bu protokolü çok değerli buluyoruz. Ar-Ge Merkezi’miz ile yenilikçi fikirlerin ışığında sektörde fark ve markalar yaratarak katma değeri daha yüksek ürünler geliştiriyoruz” ifadelerini kullandı.