Mazlum Boru'dan global ataklar

Kanada'nın iki liman projesinde kullanılmak üzere 40 metre uzunluğunda çelik kazıklar üreten Mazlum Boru'nun ihracat atağı sürüyor. Şirket, Hindistan'a da hidrotestini yaptığı 3 bin 600 mm çapında polietilen kaplama boru gönderdi. Mazlum Boru Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Mangtay, Avrupa'da yapacakları yatırımı pandemi nedeniyle ertelediklerini, normalleşme sonrası konuyu yeniden gündeme getireceklerini söyledi.

Refleks

İçme suyu, petrol, doğal gaz, sondaj ve jeotermal hatlarda kullanılan borularla, liman kazığı ve çelik konstrüksiyonda değerlendirilen boru üreten Mazlum Boru, ihracattaki etkinliğini artırıyor. Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde 36 bin metrekarede üretimini inovatif yatırımlarıyla sürdüren Mazlum Boru, 219 mm’den 4 bin mm çapa kadar çelik boru üretimine test imkanı sağlayan laboratuvar ile polietilenden epoksiye, polipropilenden poliüretana kaplama yapılabilen ünite de ekledi. 

Mazlum Boru Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Mangtay, spiral kaynaklı çelik boru üretiminde 25 yılı geride bıraktıklarını belirterek, “Uluslararası standartların gerektirdiği tüm belgelere sahip olarak çelik boru üretiyoruz. Her geçen yıl insan kaynağından ar-ge’ye, dış pazar arama faaliyetlerinden kapasite yükseltmeye her alanda yatırımlarımızı arttırmak. Ancak, dış etkenler nedeniyle arzu ettiğimiz büyümeyi sağlayamıyoruz” dedi. 

KOTA VE AMBARGOLAR ÜZERİNDE ÇALIŞILMALI

Çelik boruda Avrupa’nın uyguladığı ambargo ve kotanın sektör için en büyük engelleri oluşturduğunu belirten Mangtay, “Komşu ülkelerle sorunlarımız var. Dış politikadaki kararlarımız ticaretimizi de olumsuz etkiliyor. Sektör olarak Ortadoğu’da pazar kaybetmeye devam ediyoruz.  En büyük alıcı Avrupa’nın da ambargosu var. Lojistik maliyeti yüksek bir üretim gerçekleştirdiğimiz için rekabette oldukça zorlanıyoruz. Ticaret Bakanlığımızın gerekli çalışmaları yapmasını, çelik boru ihracatının önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Engellere, yüksek maliyetlere rağmen dünyanın her yerinde pazar arayışımızı sürdürüyoruz. Son olarak Hindistan’a polietilen kaplı, bünyemizde testlerini gerçekleştirdiğimiz borularla Kanada’nın iki liman projesinde kullanılmak üzere 40 metrelik çelik boru kazıklar ihraç ettik. Bugüne kadar Kanada, Gürcistan, Honduras, Suudi Arabistan, Romanya, Belçika, Hollanda, Fransa ve Yunanistan’a gerçekleştirdiğimiz ihracatta ülke sayısını artırmak istiyoruz” diye konuştu. 

KARŞILIK BULAMAMAK MORAL BOZUYOR

Mazlum Boru’da yıllık üretim kapasitesinin 80 bin tona ulaştığını, daha fazla yatırım, ülkeye daha fazla döviz kazandırma ve daha fazla istihdam için çaba sarf ettiklerini ancak, bu çabanın yeterince karşılık bulmadığını belirten Mangtay, “Dünyanın diğer ucuna boru ihraç ediyoruz. Ama üretim yaptığımız kent ve bölgede gerçekleştirilen yatırımlarda kullanılan boruları farklı nedenlerden dolayı veremiyor olmanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Moral bozan bu sorunu birçok markamız da yaşıyor. Her şehir, her bölge ve her ülke önceliği kendi üreticilerine vermeli ki ekonomide çarpan etkisi yaratılabilsin. Bir ülkede özgürlüğün, şeffaflığın, adaletin sağlanıyor olmasıyla güven ve yatırım artar. Sanayici sadece kendi sektöründe üretmeye değil, ülkesinde özgürlük ve adaletin yaygınlaşmasına da odaklanmalı, bu yönde çaba sarf etmeli” dedi. 

Mangtay, çelik boru üretiminde uzun yıllara dayanan tecrübe ve ticari ilişkileri değerlendirme çerçevesinde Avrupa’da yatırım planladıklarını ancak, pandemi sürecinin bu projeyi ertelediğini söyledi. Mangtay, normalleşme sonrasında ‘Mazlum Boru’ markasını Avrupa’ya da taşıma kararlılığını sürdürdüklerini ifade etti.