Mustafa'yı şirkete başkan yapar mıydınız?
Hikâye uzun… Vehbi Koç'un hayat hikayesini içeren kitapların okunmasını kuşakların Vehbi Koç'un tutumunu samimi bir şekilde içselleştirmesini isterim. ERGİN TURAN YAZDI...
Türkiye’de işletmelerin büyük bölümü aile şirketlerinden oluşuyor. Yönetimin yeni kuşaklara geçişi genelde birçok sistematik sorunla ilerliyor.
Göze çarpanlar;
Kurucu liderler görevi bırakma konusunda çok isteksiz davranıyor. Genç nesil görevi alma konusunda sabırsız fakat, kurucuların da gözünde hep hamlar. Genç kuşak uzun yıllar etiketsiz çalıştırılıyor. Görev geçişleri uzun, bu süreçte motivasyon düşüyor, kopuşlar yaşanıyor, dolayısıyla fırsatlar kaçıyor.Burada önerilerimiz şöyle:
Ailelerde bile giderek ebeveynlerin ağırlığının azaldığı yıllarda yaşıyoruz. Aile-iş ilişkilerini yönetebilmek ise başlıca uzmanlık alanı. Burada gizli-aşikâr çok çatışma alanları var. Geriden bakarsak bazı aileler çocuklarıyla birlikte geleceği eşgüdümle planlıyor, karar sürecine onları dahil ederek ilerliyor.
Bu konuda kurucu liderler için tercih edilecek metotlar şunlar olabilir:
Üniversite eğitiminden itibaren süreci oyunlaştırarak roller verin. Bağlılık için burslar ve ücret ödemelerini karşılıklı konuşarak ilerleyin, dinleme odaları oluşturun. Bu akışta saygı belirleyici bir unsur. Dünyayı gençlerin gözünden dinleyin ve bir alanda nitelikli başarılar yakalamasına kılavuzluk edin, özgüvenlerini yakalaması için mentörlük yapın. Hata durumlarında tekrar ve yeniden ayağa kalkmasına önayak olun. Eleştiri geribildirim disiplinini çalışanlar yanında değil, birebir olacak şekilde özelleştirin. Ortak hedefler oluşturup beraber sorgulayın. Başarılı geçiş yapan şirket ve aileleri beraber inceleyerek vakalardan ders çıkarın. Bu kademelerde bazı yönlerinizin sizi desteklemediğini düşünüyorsanız gelişim ve akış için bir mentör kullanarak onun gözlemleri ve tecrübeleriyle ilerleyin. Sorumluluk verin, sorumluluk verin, sorumluluk verin.Onların eksik donanım ve bakış açıları ne, bunu nasıl bir modelle almasını sağlayabilirsin?
Verilen roller şirketin vizyonuyla uyumlu mu?
Kurucu liderler unutmayın, gelecek onun.
Yeni nesil için de önerilerim şöyle:
Dinleme odaları genç nesil için de çok önemli. Sahayı bilmeden strateji oluşturmak gençlerin yaşadığı motivasyon kayıplarından biri. Detaycı olmak, işin tüm detaylarını sabırla öğrenmek ve sabırla hareket etmeleri liderliğin çoklukla mayası oluyor. Kendini oğul veya kız diye değil, yönetici olarak konumla. İkna tonlarını öğren, bu tonların içinde bilgi, uzmanlık, vizyon ve ısrar olsun, şirket benim zaten aroması değil. Bazen kişilikler şirket yönetimiyle uyumlu olmayabilir. Bu durumda mentörlük önerilebilir. Kendini, şirketi ve aileyi bilmek çok nitelikli tespitler için önemli bir belirleyici unsur.Yeni kuşağın yetiştirilmesinde Türkiye’de Vehbi Koç beyi örnek bir rol model olarak vermek istiyorum. Yazımın başlığı da tüm staj ve görevlerini adım adım izlediği Mustafa’nın bu işi yapıp yapamayacağına dair şirket çalışanlarından Solakoğlu’na sorduğu soru… Hikâye uzun. Vehbi Koç’un hayat hikayesini içeren kitapların okunmasını iki kuşağın Vehbi Koç’un bu duruşunu samimi bir şekilde içselleştirmesini isterim.