Obezite önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Başhekimi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bayrak, obezitenin önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirterek bu rahatsızlığın ameliyatsız ve cerrahi tedavi yöntemleri olduğunu kaydediyor.

Nadide Büşra KAYNAK/Refleks

Kahramanmaraş'ın, en önemli ürünlerinden olan incir, büyüklüğü, tadı ve doyurucu özelliği ile vatandaşların ilgisini çekiyor. Onikişubat ilçesi Cüceli ve Fatmalı mahallelerinde yoğun olarak üretimi yapılan incirin 2019 yılında Kalp ve damar hastalıkları, şeker hastalığı, hipertansiyon, apne ve solunum hastalıkları gibi birçok sağlık sorununa yol açan obezite, günümüzün en büyük ve en önemli sağlık problemi olarak karşımıza çıkıyor. Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Başhekimi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bayrak, obezitenin önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirterek bu rahatsızlığın ameliyatsız ve cerrahi tedavi yöntemleri hakkında merak edilenleri Refleks okurları için değerlendirdi:


OBEZİTE CERRAHİSİ

Birçok yolu denemesine rağmen bir türlü kilo veremeyen ve obeziteye bağlı birden fazla rahatsızlığı yaşamak zorunda kalan obezite hastaları çaresiz değil. Vücut kitle endeksi 35-40 ve üzeri olan, bunun yanında diyabet, kolesterol, hipertansiyon, eklem hastalıkları bulunan, daha önce diyet girişimlerinde bulunmuş ama sonuç alamamış hastalarda obezite cerrahisini öneriyoruz.

TÜP MİDE AMELİYATI

Halk arasında tüp mide ameliyatı olarak bilinen Laparoskopik Sleeve Gastrektomi, en çok tercih edilen obezite ameliyatlarından biri. Midenin yüzde 75-80’inin çıkarılıp midenin tüp şeklinde küçülmesiyle ve besin alımını kısıtlayarak zayıflamaya yol açan bir ameliyattır. Bu ameliyatta mideden salgılanan açlık hormonu olarak bilinen Ghrelin hormonu da yüzde 70-80 oranında azaltıldığı için hastalarda yeme isteksizliği, iştah kaybı gözlemlenir. Hastaların kilo verdiğinde hipertansiyon, diyabet ortadan kalkar, efor kapasiteleri ve hareket kabiliyetleri yükselir.

MİDE BALONU

Mide balonu, hastaların diyetle beraber kolay bir şekilde kilo vermesini sağlayan ameliyatsız bir yöntem. Vücutta herhangi bir kalıcı iz bırakmayan ve hastanede yatmayı gerektirmeyen bu yöntem sonucu hastalar ortalama olarak 15-25 kg kaybı sağlayabiliyor. Endoskopi işlemiyle gerçekleştirilen işlemde balon midenin 1/3’lük kısmını kaplar. Midenin kapasitesini azaltır ve boşalma süresini uzatarak etki gösterir. 6 ve 12 aylık balonlar mevcuttur. Süresi dolduğu zaman endoskopik olarak çıkarılır.

NASIL HASTANELER?

Sağlık Bakanlığı obezite cerrahisi yapacak sağlık kuruluşlarında uygulayıcı cerrahın bariyatrik cerrahi yaklaşımları ve ileri laparoskopik (kapalı) ameliyat tekniklerini uygulama konusunda bilgili ve deneyimli olması şartını arıyor. Bu sağlık kuruluşları bünyesinde ameliyat sonrası dönemde oluşabilecek komplikasyonların zamanında ve etkili bir şekilde yönetilebileceği, ilgili mevzuatına göre tescilli yapılmış üçüncü seviye erişkin yoğun bakım servisi ve endoskopi ünitesi ile obezite şartlarına uygun altyapı ve cerrahi donanım şartlarını haiz ameliyathane bulunması gerekliliğini zorunlu kılıyor.