"Öncesi ve sonrasındaki diyet çok önemli"
Obezite cerrahisinde en çok tercih edilen operasyonlardan tüp mide ameliyatı hakkında bilgi veren Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Başhekimi Obezite Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bayrak, 'Midenin yüzde 75-80'inin çıkarılıp tüp şeklinde küçültülmesiyle zayıflamayı sağlayan ameliyatta başarı, operasyon öncesi ve sonrasında uygulanacak diyette gizli' diyor.
Nadide Büşra KAYNAK / Refleks
Bilindiği üzere obezite, birçok sağlık sorununu beraberinde getiren günümüzün en büyük ve en önemli hastalığı. ‘Morbid obezite’ ise, psikolojik olarak yıpratan, yaşam standartlarını düşüren, hareket kabiliyetini kısıtlayan, nefes almayı bile zorlaştıran bir durum. Obezite cerrahisi hakkında merak ettiklerinizi biz sorduk, Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Başhekimi Obezite Cerrahisi ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bayrak cevapladı.
BEDEN KÜTLE ENDEKSİNİZİ HESAPLADINIZ MI?
- Morbid obezite nedir?
Kilomuzu boyumuza iki kere böldüğümüzde bir değer elde ederiz. Biz buna beden kütle endeksi adını veriyoruz. Beden kütle endeksi değerinin 40 ve üzerinde olması morbid obeziteyi gösterir. Morbid obeziteye tüm dünyada uygulanan tedavi yöntemlerinden biri de obezite cerrahisidir.
Obezite cerrahisi, yani obezite ameliyatları güvenli ellerde ve hijyenik hastanelerde uygulandığı ve takibi uzman kontrolünde yapıldığı takdirde ciddi sonuçlar elde edilebilen obeziteye ve başta diyabet olmak üzere beraberinde getirdiği hastalıklara çözüm getiren başarılı bir tedavi yöntemidir. Yemeyi kısıtlayıcı ve emilimi azaltıcı olmak üzere çeşitli obezite ameliyatları uygulanmaktadır. En çok tercih edilen ve riski en az olan yöntem tüp mide ameliyatı olarak da bilinen ‘Laparoskopik (kapalı) Tüp Mide Ameliyatı’dır.
- Obezite ameliyatları kimlere önerilebilir?
Beden kütle endeksi 40 ve üzeri olan morbid obez hastalarına, beden kütle endeksi 35 ve üzeri olan, bunun yanında diyabet, kolestrol, hipertansiyoni eklem hastalıkları, obeziteye bağlı psikolojik bozuklukları vb. olan hastalara ve aha önce diyet girişimlerinde bulunmuş ama sonuç alamamış hastalara önerilir.
RİSK HASTALIKTAN DAHA AZ
- Obezite ameliyatları riskli midir?
Bu konuda bana yöneltilen en çok sorulardan biri de obezite ameliyatlarının risk düzeyidir. Obezite ameliyatında ölüm riski düşünüldüğü kadar yüksek değildir. Aksine obezitenin getirdiği hastalıkların ölüm riski, ameliyat ölüm riskinden çok daha yüksektir. Ulusal Obezite Kongresi’nde dünyaca ünlü bir cerrah konuyu şu şekilde vurgulamıştır: “Obezite ameliyatı değil, obezite öldürücüdür”… Obezite ameliyatlarındaki risk düzeyi bir laparoskopik ameliyatlarındaki risk kadardır. Herhangi bir safra kesesi ameliyatında olduğu kadar yaklaşık binde bir oranındadır.
AÇLIK HORMONUNU DİZGİNLİYOR
- Tüp mide ameliyatı (LSG) nedir?
Halk arasında tüp mide ameliyatı olarak bilinen Laparoskopik Sleeve Gastrektomi (LSG) ameliyatı en çok tercih edilen obezite ameliyatlarından biridir. Midenin yüzde 75-80’inin çıkarılıp tüp şeklinde küçültülmesiyle ve besin alımını kısıtlayarak zayıflamaya yol açan bir ameliyattır. Bu ameliyatta mideden salgılanan açlık hormonu olarak bilinen Ghrelin hormonu da yüzde 70-80 oranında azaltıldığı için hastalarda yeme isteksizliği, iştah kaybı gözlemlenir. Ancak bu, diyete bağlı bir ameliyattır. Hastanın ameliyat öncesi ve sonrasında beslenme aşamalarına tam olarak uyum sağlamasıyla başarılı bir süreç gözlenebilir.