Rejeneratif tarım kurtuluş olur mu?

Realteks Denim, vahşi sulama, gereğinden fazla gübre ve ilaçla yorulan Çukurova topraklarını iyileştirmek için rejenaratif tarım uygulamasıyla pamuk yetiştirme kararı aldı.

 

 

Dünyanın en ünlü giyim markalarına denim kumaş üreten Realteks, toprağı iyileştiren rejeneratif tarımla pamuk üretecek. Realteks Denim Genel Müdür Yardımcısı Egemen Denli, bu yıl Adana’da 17 dönüm arazide pilot üretim yaparak öncü olmak istediklerini söyledi. Denli, gelişmiş ülke tüketicisinin giyim markalarından çevreci ürün talep ettiğini hatırlatarak, “Ağırlıklı olarak Avustralya ve Brezilya’da rejeneratif pamuk üretimi gerçekleştiriliyor. Birçok ünlü marka artık bu pamuktan üretilen kumaşı tercih ediyor. Çukurova’da öncü olduğumuz için mutluyuz” dedi.

ÇUKUROVA’YA ÖRNEK OLMAK İSTİYORUZ

Rejeneratif pamuk üretimi pilot projesinde Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Tekstil Mühendisliği bölümüyle iş birliği yaptıklarını belirten Denli, “Çukurova’mızın bereketli topraklarına zarar vermeden ve topraklarımızı saf haline dönüştürerek, düşük su ve karbon ayak izine sahip kendi rejeneratif pamuğumuzun üretimine başladık. Pilot üretim sonrasında rejeneratif pamuk üretimini binlerce dönüme genişleterek hem toprağımızı koruyacak hem bölgemizdeki çiftçilerimizi destekleyecek hem de tedarik zincirimizin izlenebilirliğini sağlayacağız” diye konuştu.

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde 20 bini kapalı 24 bin metrekarelik alanda denim kumaş üreten Realteks Denim, rejeneratif tarım yöntemiyle elde edilen pamuğu hammadde olarak kullanmak üzere proje başlattı. Realteks Denim Genel Müdür Yardımcısı Egemen Denli, 16 yıldır gerek yurtiçinden gerekse dünyanın farklı bölgelerinden pamuk tedarik ettiklerini belirterek, “Üretim felsefemizi kaliteli ve sürdürülebilir hammaddeyle üretim üzerine kurguladık. Üretirken su, elektrik ve doğalgaz gibi enerji kaynaklarını en verimli yöntemle kullanırken hammadde seçiminde de doğaya en az hatta hiç zarar vermeyen seçeneklere yöneldik. Konvansiyonel pamuğun üretimi esnasında aşırı miktarlarda su tüketilmesi, bilinçsiz gübre ve tarım ilacı kullanımı nedeniyle doğaya verilen zarar günden güne artıyor. Bu nedenle tedarik stratejimizi sürdürülebilir pamuklara doğru değiştirdik. Kendi topraklarımızda kendi sürdürebilir pamuğumuzu yetiştirme konusunda proje geliştirmeye karar verdik. Öncelikle Çukurova’mızın bereketli topraklarına zarar vermeden ve topraklarımızı saf haline dönüştürerek, düşük su ve karbon ayak izine sahip kendi rejeneratif pamuğumuzun üretimine başladık. Bu yıl tamamlayacağımız pilot üretim sonrasında ilerleyen yıllarda rejeneratif pamuk üretimini binlerce dönüme genişleterek hem toprağımızı koruyacak hem bölgemizdeki çiftçilerimizi destekleyecek hem de tedarik zincirimizin izlenebilirliğini sağlayacağız” diye konuştu.

17 BİN METREKAREDE PİLOT ÜRETİM

Rejeneratif pamuk üretimi pilot projesinde Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Tekstil Mühendisliği bölümüyle iş birliği yaptıklarını belirten Denli, gelişmiş ülke tüketicisinin giyim markalarından çevreci ürün talep ettiğini hatırlatarak, “Ağırlıklı olarak Avustralya ve Brezilya’da rejeneratif pamuk üretimi gerçekleştiriliyor. Birçok ünlü marka artık bu pamuktan üretilen kumaşı tercih ediyor. Çukurova’da öncü olduğumuz için mutluyuz” dedi. Realteks Denim’in Adana’nın Karataş ilçesinde 17 bin metrekare arazide rejeneratif pilot pamuk ekim törenine Karataş Kaymakamı Necati Aktan, Adana İl Tarım Orman Müdür Yardımcısı Ali Kansu Öztürk, Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Dilek Bostan Budak, Doç. Dr. Füsun Doba Kadem, tarım yazarı Mehmet Uluğtürkan Realteks çalışanları ve bölge çiftçisi katıldı.