Saksıda karakılçık buğdayı, pakette kuru mandalina

Covid-19 pandemisinin dünyada yerel kalkınma modelini öne çıkardığını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, 'Saksıda yetiştirdiğimiz karakılçık buğdayı ile başlattığımız süreç bugün meyvelerini veriyor. Üreticisinin elinde kalan mandalinayı kurutup paketleyerek pazarlıyoruz, tarım ürünlerimize katma değer katıyoruz' dedi.

Refleks

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, ‘Yerel Kalkınma Modeli’ başlıklı online etkinlikte Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyeleri ile buluştu. Yerel kalkınma ile ilgili yaptıkları çalışmaları anlatan Soyer, karakılçık buğdayı ve mandalina ile ilgili projeleri de anlattı. Moderatörlüğünü EGD Başkanı Celal Toprak’ın yaptığı etkinlikte Soyer, pandeminin yerel kalkınma modelini öne çıkardığını söyledi. Şehirlerdeki milyonlarca yurttaş ile alın teriyle ekmeğini kazanan üreticiler arasında sağlıklı bir köprü inşa etmeyi hedeflediklerini kaydeden Soyer, yerli tohuma sahip çıkmak, üretilen ürünleri işlemek, katma değerini yükseltmek, üreticilerin kooperatif veya birlikler çatısı altında örgütlenmesini sağlamak, ürünleri tüm Türkiye ve dünyaya pazarlamak üzerine kurulu bir tarım stratejisi benimsediklerini vurguladı. 

BAKKALI E-TİCARETE TAŞIYORUZ

Tunç Soyer, “Saksıda yetiştirdiğimiz bir avuç karakılçık buğdayı ile başlattığımız süreç bugün 1000 dönümün üzerinde bir üretime dönüştü. Bugün İzmir’in birçok ilçesinde karakılçık yetiştiriliyor. Yerel tarımın korunması, sahiplenilmesi ve desteklenmesi üzerinde durmamız gereken çok önemli bir konu. Küçük üreticinin, aile çiftçisinin üretimine destek olmayı ve böylece başka bir tarımın mümkün olduğunu göstermeyi hedefliyoruz. Küçük üreticiyi desteklemek için çıktığımız yolda bir sembol oluşturduk” dedi. Soyer, adını ‘Halkın Bakkalı’ koydukları mekânlar açtıklarını da belirterek, “Bu mekânlarda sadece kooperatiflerimizin ürettiği ürünleri satıyoruz. Türkiye’nin birçok üretici kooperatifinden ürün geliyor. Artık bu pazarlamayı sanal ortam üzerinden güçlendireceğiz. Bunun yazılımıyla ilgili çalışma tamamlanmak üzere. Önümüzdeki günlerde sadece iç piyasada değil, yurtdışına da ürünlerimizi pazarlayacağız. Burada özellikle ürünün işlenmesiyle elde edilen yeni endüstriyel ürünlerin olmasına gayret ediyoruz. Örneğin biz mandalina kurusu yapmıştık. Bu sayede ürün yaklaşık beş-altı misli değer kazandı. Daha önce bu ürün üreticinin elinde kalıyordu” dedi.