'Soğuk hava deposu yapabilelim' çağrısı

Ürününü değerlendirmek ve daha az fire için meyve bahçesine soğuk hava deposu ve paketleme tesisi yapmak isteyen Adanalı çiftçi, 'Büyük Ova Koruma Alanı' kurallarına takılıyor.

 

Mehmet Uluğtürkan / REFLEKS

 

Adana’daki tarımsal arazilerin ‘Büyük Ova Koruma Alanı’ kapsamına alınması üreticiyi zor durumda bırakıyor. Bu kapsama alınan arazilerin ‘Tarımsal Sit Alanı’ gibi korunması çerçevesinde yapılaşma sınırı ürünleri için bahçelerine soğuk hava deposu yapmak isteyen çiftçiyi zor durumda bırakıyor.

Adana Ticaret Odası Başkanı Yücel Bayram, çiftçinin kendi ürününü kendi soğuk hava deposuna alması ve paketleyebilmesiyle meyvede firenin azaltacağını söyledi. Çiftçinin hasat döneminde meyveyi kilometrelerce uzaklıkta yer alan soğuk hava depolarına taşımak zorunda kaldığını bunun da bozulmayı artırdığı için ekonomik kayıplara yol açtığını anlatan ATO Başkanı Yücel Bayram, “Narenciye ve sert çekirdeklide Adana, ülkemizin en fazla üretim yapan şehirlerinden biri. Bu ürünler ağırlıklı olarak limana yakın şehirlerde depolanıyor. Çiftçi hasat ettiği saatte ürününü kilometrelerce uzağa taşımak yerine soğuk hava deposuna koyabilirse fire azalacak. 600 dönüm meyve bahçesi bulunan üreticinin 10 bin metrekarelik kapalı alan kurabilmesine izin verilmeli” dedi.

Bu konuda ilgili meslek komitesinin talebini, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bildirdiklerini belirten ATO Başkanı Yücel Bayram, ‘IPARD desteklerinden daha etkin yararlanabilmek için odamız bünyesinde IPARD yetkililerine yer verdik. Hedefimizde hibe desteklerden yararlanarak tarımsal üretimi artırmak ve katma değerini yükseltmek var. Çiftçinin kendi soğuk hava deposunu ve paketleme tesisini kurabilmesi için bu konuda bakanlığın sorunu çözecek kararı almasını bekliyoruz” diye konuştu.

ÇİFTÇİ KENDİ ÜRÜNÜNÜ DEPOLAYABİLMELİ

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru da ülke genelinde 49 ilde 141 ovayı koruma çerçevesinde ‘Tarımsal Sit Alanı’ ilan edildiğini hatırlatarak, “Elbette bu verimli toprakları korumak, yapılaşmaya, sanayileşmeye açmamak en doğru olanı. Kanun tarım arazilerinin yüzde 1.5’lik oranında yapıya zaten izin veriyor. Ancak, koruma altına alınan ovada bu karar kentlerde Toprak Kurulu ve ardından ilgili bakanlığın iznine tabi tutuluyor. Onayın uzaması ya da red gelmesi üreticiyi mağdur ediyor. Üretici başkasının ürünü ya da ticari amaçlı değil, kendi ürünü için kapasitesi çerçevesinde soğuk hava deposu ve paketleme tesisi yapabilmesi lazım. Soğuk hava deposu ve paketleme tesisi bulunan çiftçinin ürünü hem bozulmayacak hem de paketleme işlemiyle katma değeri artmış olacak. Yönetmelikte bu doğrultuda düzenleme yapılmalı” dedi.