Stratejik işbirliği ekonomiye de yansımalı
Adana Sanayi Odası (ADASO), Türk-Amerikan İşadamları Derneği (TABA) Çukurova Şubesi ve ABD Adana Konsolosluğu'nca düzenlenen 'ABD Ülke Günü' etkinliğinde yıllardır stratejik işbirliği bulunan ABD ve Türkiye'nin bundan sonraki süreçte ekonomik olarak da yakınlaşması gerektiği vurgulandı.
Nadide Büşra KAYNAK / Refleks
Adana Sanayi Odası’nın (ADASO) ev sahipliğinde ve Türk-Amerikan İşadamları Derneği (TABA) Çukurova Şubesi ve ABD Adana Konsolosluğu’nun işbirliğinde ‘ABD Ülke Günü’ toplantısı düzenlendi. Çağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Engin Oba’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen etkinlikte ABD ile ekonomik fırsatlar ele alındı. ABD’nin Adana Konsolosu Alejandro Baez, yaptığı konuşmada, Türkiye ile mevcut ekonomik ortaklığın önemine değinerek, “Özel sektör ve devlet şirketlerini kapsayan ekonomik ortaklığımız, karşılıklı ticaret ve yatırım fırsatlarını değerlendirmeyi hedefliyor” dedi.
Konsolos Baez, ABD ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin 2018’de 20 milyar dolara ulaştığını vurgularken, ABD’li bin 800’den fazla firmanın Türkiye’de faaliyet gösterdiğini ifade etti. Baez, şöyle devam etti: “Sadece Adana’da ABD-Türkiye ikili ticaret hacmi 2017’de 100 milyon dolar seviyesine ulaştı. ABD, güçlü Türkiye ekonomisini destekliyor. İki ülkeden ticaret heyetlerinin karşılıklı ziyaretleri vesilesiyle gelişen ilişkiler bunun kanıtı. Özel sektör ve devlet şirketlerini kapsayan ekonomik ortaklığımız, karşılıklı ticaret ve yatırım fırsatlarını değerlendirmeyi hedefliyor.”
Türkiye ABD Büyükelçiliği Tarım Müsteşarı Christine Strossman da, ülke olarak büyük bir tüketici pazarına, yetkin bir teknoloji ve doğal zenginliklere sahip olduklarını kaydederek, “Türkiye’de iki yıldır görev yapıyorum ve görüyorum ki bu ülkede bu avantajlardan birçoğuna ilgi duyuyor. Dolayısıyla iki ülke arasında çift yönlü fırsatlar bulunuyor” diye konuştu. TABA Çukurova Şubesi Başkanı Süleyman Baş ise, ABD ile ilgili iş hacmini daha ileri seviyelere taşımak, bu ülkeyle iş yapmak isteyen Türk firmalarına tanıtım, piyasa araştırması, planlama ve hukuk alanlarında yardımcı olduklarını söyledi.
20 TRİLYON DOLARLIK MİLLİ GELİR
Ticaret Bakanlığı Los Angeles Eski Ticaret Ataşesi Murat Gören, ‘ABD-Türkiye Dış Ticareti ve ABD Pazarına Giriş’ konulu sunumunda ABD pazarının nasıl olduğu, ne tür yaklaşım sergilemek gerektiği konusunda tecrübelerini aktardı. ABD pazarında 20 trilyon dolarlık milli geliri olan bir pazardan, ekonomiden bahsedildiğini belirten Gören, şunları söyledi: “Türkiye’nin 25 katı büyüklüğünde milli geliri olan bir ülke. En büyük eyaleti Kaliforniya tek başına neredeyse 3 trilyon dolara yaklaşmış bir eyalet, bu eyaleti yine Türkiye ile kıyasladığımızda Türkiye’nin dört beş katı büyüklüğünde bir milli gelire tekabül ediyor. Yeni pazarlar bulmak ve ABD’deki büyük potansiyele ulaşmak istiyorsak ülke olarak ticaretin, ekonominin büyüklüğüne bakıp daha sonrasında bu pazara girmek için neler yapmamız lazım onlara bakılmalı. Bu konuda ilk defa pazara girecekler için Amerikan fuarlarını takip etmelerini tavsiye edebilirim. Amerikan pazarı çok büyük bir potansiyel… Bu büyük potansiyelde en nitelikli üründen en niteliksize, en pahalısından en ucuzuna kadar herkese hitap edecek bir ürün talebi var” şeklinde konuştu.
ADANA’NIN 5’İNCİ İHRACAT PAZARI ABD
Toplantıda konuşan ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, Türkiye-ABD arasındaki ticaret hacminin istenilen seviyede olmadığını, uzun yıllara dayanan stratejik işbirliğine rağmen ekonomik alanda yeterli seviyede başarı sağlanamadığını belirtti. Kıvanç, ABD ile Türkiye arasındaki işbirliği ve yatırım imkânlarının geliştirilmesinin her iki ülke için de önemli olduğunu söyleyerek, “Ekonomik alanda da çok daha memnuniyet verici rakamlara ulaşılmalı” dedi. Kıvanç, “Adana’nın da içinde yer aldığı Çukurova Bölgesi sahip olduğu güç ve birikimle ülkemizin ikinci büyük yatırım ve üretim merkezine dönüşebilecek potansiyele sahiptir. Geçtiğimiz haftalarda lansmanını gerçekleştirdiğimiz Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi, makro anlamda bölgeye önemli katkı sağlayacak projelerden biridir. Verimli toprakları, köklü sanayi geçmişi, güçlü modern altyapısı, eşsiz coğrafi konumu, yüksek yaşam kalitesiyle yerli ve yabancı yatırımcılara büyük avantaj sunmaktadır. Adana ile ABD arasındaki ticaret hacmine bakıldığında yıllara göre küçük ölçüde artışlar olduğunu gözlemliyoruz; ancak bunu yeterli bulmuyoruz. 2016 yılında 80 milyon dolar, 2017 yılında 90 milyon dolar, 2018’de ise 94 milyon dolar ihracat ile Adana’nın en fazla ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında ABD 5’inci ülke konumundadır”
NEW YORK’TA 15 YILDIR OFİSİ BULUNUYOR
Toplantıda ABD ile ilgili deneyimlerini aktaran Kimteks Tekstil CEO’su Tanzer Gözek, firma olarak 15 yıl önce New York’ta ofislerini açtıklarını belirterek birçok markanın da ana tedarikçisi konumunda olduklarını söyledi. Gözek, “Çin ile Uzakdoğu’daki tedarik sıkıntıları sebebiyle Türkiye fiili olarak en doğru yeni alternatif ülke konumunda. Dolayısıyla Çin ve Uzakdoğu ile ilgili bu sıkıntılar Türk ve Amerikan tekstil sektörü arasında doğal bir fırsat yaratıyor. Çin’de fiyatların artışı sebebiyle tekstil almak oldukça zorlaştı. Bizde ise şu anda kalite ve kapasitenin yanı sıra çoraptan ev tekstiline kadar ne istenirse fazlasıyla var. Bununla birlikte Türk tekstil üreticileri açısından destek vereceğimiz, Türk tekstilinin Amerikan markalarına kazandıracağı en önemli rekabet gücü ise fast-fashiondur.”