Tarımda 'Düşünce Hasadı'

Nişasta Sanayicileri Derneği (NİSAD), tarım ve gıda sektörü temsilcileriyle çok farklı alanlardaki uzmanları Adana'da buluşturarak, 'Bilgi kirliğini' gündeme taşıdı.

 

 

Seyhan Çırçır Sanat Merkezi’ndeki etkinliğin açılışında konuşan NİSAD Genel Sekreteri İsmail Kemaloğlu, Türkiye'nin tarım ve gıda sektöründe 36 milyar dolardan fazla ihracat yaptığına dikket çekerek, “Ülkemiz 4,5 trilyon dolarlık dünya tarımsal hasılasından yüzde 1,5 pay alıyor. Bu yüzde 3’e çıkabilir mi?, Evet çıkabilir” dedi.

Kemaloğlu, dünyada yaklaşık 500 milyon ton hububat ihracatı olduğunun bilgisini vererek, şöyle konuştu:

"Bunların yaklaşık 200 milyon tonu Türkiye'nin etrafından geçiyor. Yaklaşık 270 milyon ton yağlı tohumlar ticareti var. Türkiye'nin güney tarafı net ithalatçı olan ülkeler. Ortada ise tarım ve gıda üssü, geçiş köprüsü, muazzam bir potansiyeli olan Türkiye. Önümüzdeki süreçte bu baskın özelliği daha güçlenecek. Üretenler, ihraç edenlerle ithal edenler arasında dünya piyasasında çok daha aktif olacak bir Türkiye olacak."

BİLGİ KİRLİLİĞİ VE ŞEHİR EFSANELERİ

Alanında yetkin çok sayıda profesyonelin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte tarım ve gıda sektöründeki bilgilendirme kirliliği multidisipliner bir bakışla konuşuldu. Etkinliğe, Prof. Dr. Itır Erhart, Uzman Psikolog Hilal Bebek, Gazeteci Kemal Öztürk, İş İnsanı Erhan Özmen, Sunar Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mustafa Nuri Çomu, Rafadan Tayfa Yapımcı Yönetmeni İsmail Fidan, Sanatçı Turgay Başyayla, Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Sabri Ülker Vakfı Başkanı Talat İçöz ve çok sayıda davetli katılarak görüş bildirdi.

Prof. Dr. Mustafa Bayram, Türkiye’nin tarım ve gıdadaki en büyük çıkmazlardan birinin ‘Gıdada bilgi kirliliği, şehir efsaneleri, gıda genetik etik konusunda yanlış bilgiler’ olduğunu söyledi.  

DOĞRUYU BULMAK ZORLAŞIYOR

Psikolog Hilal Bebek de bilimsel bilgiyi algılamanın psikolojik olarak insanlara zor ve külfetli geldiğini belirterek, “Bu nedenle bireyler, üzerine kafa yorulma zorunluluğu olmayan basit bilgileri kabul ediyor. Günümüzde insanların hangi bilginin doğru ya da yanlış olduğu konusunda karar vermesi giderek zorlaşıyor" diye konuştu.
Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Ersin Dilber de Türkiye’nin vatandaşlarının sağlığını korumak için en katı gıda mevzuatına sahip bir ülke olduğunu belirtti.
Anadolu Ajansı (AA) Çevre Haberleri Müdürü Hale Aydoğmuş da AA'nın Türkiye'de bir ilk olarak Nisan 2022'de kurduğu ‘Yeşilhat'ın çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Programda, kum sanatı sanatçısı Metin Çakar da katılımcılara gösteri sundu.