Tekdemir'den 4 talep
MÜSİAD Adana Başkanı Ömer Tekdemir, Çukurova'nın tarımsal üretimini artıracak 4 önerisini Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya sundu. Tekdemir, 'Yatırım programına alınan tarımsal üretim OSB'lerimizde altyapıyla birlikte kapalı sulama sistemi bir an önce başlamasını istiyoruz. Bu yatırımlar sadece bölgeyi değil Türkiye ekonomisini büyütecek' dedi.
MÜSİAD Mersin Şubesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Türkiye Yüzyılında Üretim Zirvesi’ne katılmak üzere bölgede bulunan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya MÜSİAD Adana tarafından hazırlanan ‘Adana Tarımını Geliştirecek 4 Talep’ dosyası sunuldu.
MÜSİAD Adana Başkanı Ömer Tekdemir, iklim değişikliği, doğal afetler ve pandemi gibi gelişmelerin gıdanın en stratejik alan olduğunu perçinlediğini belirterek, “Su kaynakları, verimli toprakları ve uygun iklimiyle Allah’ın Türkiye’ye bahşettiği Çukurova’dan daha fazla ürün almak zorundayız. Bu bölge ürettikleriyle sadece ülkemiz için değil dünya için çok değerli. Tarımsal üretimi artırmak, bu alandaki GSMH’yı artırmak isteyen hükümetimiz bu çerçevede önemli projeleri gündemine aldı. Ancak biz yatırımda biraz daha hız bekliyoruz. Sayın Bakanımızdan 4 başlıkta talepte bulunduk. Kendisiyle bu başlıklar üzerinde etraflıca görüşebilme imkanı bulduk. Sayın Valimiz Yavuz Selim Köşger’in de hazır bulunduğu görüşmemizde Sayın Bakanımız taleplerimizle yakından ilgileneceklerini belirttiler. Kendilerine teşekkür ediyoruz” dedi.
MÜSİAD Adana Başkanı Ömer Tekdemir’in Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya sunduğu raporda yer alan 4 talep şöyle:
BASINÇLI SULAMA SİSTEMİ
İklim değişikliğinin getirdiği olumsuzluklar suyu daha etkin kullanmamızı zorunlu kılmıştır. Dünyanın en verimli topraklarına sahip Çukurova’nın merkezinde yer alan Adana’da hala tarıma elverişli toprakların yüzde 45’lik bölümü suyla buluşturulamamıştır. Suyla buluşturulan bölgelerde ise sulama açık kanaletlerle gerçekleştirilmekte, suyun büyük bölümü güneşten kaynaklı buharlaşmaya maruz kalmaktadır. Yanı sıra açık kanal sistemi 1960’lı yıllardan kaldığı için kayıp ve kaçak oranı yüksektir. Verimli Çukurova toprakları ‘Kapalı Basınçlı Sistem Sulama’ yatırımını beklemektedir. Yedigöze Barajı ile tarımsal sulamada gelişme kaydediliyor olsa da yeterli değildir. Bölge çiftçisi Kapalı Sistem yatırımı beklemektedir. Bu yatırım bölgedeki tarımsal üretimi 3 kat artıracak, Gayri Safi Milli Hasıla’ya bölgeden daha fazla tarımsal gelir kazandıracaktır.
DEV YATIRIMLAR HIZ BEKLİYOR
Adana, Türkiye tarımına hamle yaptırabilecek potansiyele sahiptir. Hükümetimiz bu çerçevede Adana Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesi ve Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi projelerini yatırım programına almıştır. Ancak Adana’nın Karataş ilçesinde gerçekleştirilecek her iki projede de altyapı çalışmasına henüz başlanmamıştır. Adana’nın tarımsal üretimine hamle yaptıracak, sera yatırımları ile Türkiye’nin meyve sebze ihtiyacının önemli bölümünü karşılayacak bu yatırımlardaki gecikme motivasyon düşüşüne sebep olmakta beraberinde gelecek yatırımların ertelenmesine neden olmaktadır. Yatırım programına alınan Sera OSB, Tarıma Dayılı İhtisas OSB ve Su Ürünleri OSB’de altyapı çalışmalarına bir an önce başlanmadır.
TARIMA DAYALI SANAYİYE ÖZEL TEŞVİK
Adana, tarıma dayalı endüstrinin en hızlı geliştirilebileceği bir şehirdir. Ancak, Çukurova Bölgesi’nde yetişen ürünlerin tamamı yatırımların yeterli olmamasından dolayı bu şehirde işlenememektedir. Bunun en somut örneği narenciyede yaşanmaktadır. Türkiye narenciye üretiminin en fazla gerçekleştirildiği bölgede konsantre üretimi, kabuğundan kozmetikten ilaca katma değer yükselten yatırım bulunmadığından dolayı her yıl çiftçi mağdur olmaktadır. Adana, henüz bu yıl IPARD desteklerinden yararlanmaya başlamıştır. Ancak, sadece IPARD teşvikleri değil, Adana’ya tarıma dayalı endüstride özel teşvik verilmeli, böylece tarımsal ürünleri işleyen sanayi kuruluşları artırılmalı yanı sıra yüksek katma değere yönelik özel teşvik verilmelidir.
TARIMDA NİTELİKLİ ELEMAN SIKINTISI
Sanayide olduğu gibi tarımda da eleman bulamama sıkıntısı yaşanmaya devam etmektedir. Doğru budama, etkin ilaçlama, bakım gibi tarımsal üretimin kritik alanlarında nitelikli personel bulabilmek gün geçtikçe zorlaşmaktadır. Bu çerçevede tarımın başkenti olarak değerlendirilen Adana’da Tarım Lisesi ve ilgili bölümleri arttırılmalıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde meslek odaları ve STK’ların da desteğiyle tarımda ara eleman yetiştirilmesi alanında yeni bir yönteme ihtiyaç duyulmaktadır.