Telaşa gerek yok

Mersin-Gaziantep Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı inşaatı kapsamında önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla verilen acele kamulaştırma kararı hat üzerinde parsel ve binaları bulunan vatandaşları telaşlandırdı. Devlet Demiryolları 6'ıncı Bölge Müdürü Aliseydi Felek, acele kamulaştırma kararının proje kapsamında yer alan hemzemin geçit, köprü gibi çalışmalar için alındığını, bunun da sadece ilgili parsellerde kısmı kamulaştırmayla gerçekleştirileceğini söyledi.

 

 

Önceki gün Resmi Gazete’de yayınlanan acele kamulaştırma kararı, Adana-Mersin tren yolu hattı üzerinde bulunan arsa ve işyeri sahiplerini endişelendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayınlanan acele kamulaştırma kararı Mersin, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Gaziantep illerindeki 809 ada parseli kapsıyor. Kamulaştırmanın Adana’nın Seyhan ilçesinde üzerinde özellikle işyerlerinin bulunduğu ada-parselleri kapsaması bölgede bulunan iş insanlarını telaşlandırdı. Güzergah üzerinde üretim merkezleri ve depoları bulunan iş insanları parselleri için alınan acele kamulaştırma kararıyla endişelendi.

PARSELLERİN TAMAMI KAMULAŞTIRILMAYACAK

Refleks yazarı Mehmet Uluğtürkan’ın konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Devlet Demir Yolları 6’ıncı Bölge Müdürü Aliseydi Felek, Mersin-Gaziantep Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı inşaatı kapsamında kamulaştırma çalışmalarının proje takvimi çerçevesinde çok önceden gerçekleştirildiğini, 27 Haziran’da Resmi Gazete’de yayınlanan acele kamulaştırma kararının hat üzerinde gerçekleştirilecek hemzemin geçit, üst geçit gibi çalışmalar için gerekli parseller üzerindeki kısmı yerleri kapsadığını söyledi.

DDY Bölge Müdürü Felek, projeyi gerçekleştirecek Rönesans yetkililerinin ilgili arsa sahiplerini bilgilendireceğini belirterek, “Yüklenici şirketin proje kapsamında gerekli görülen yerlerde hemzemin geçit, üst geçit gibi çalışmaları da  aynı sürede tamamlanması gerekiyor. Acele kamulaştırma kararı alınan parsellerde belki sadece bir köprünün ayağı yer alacak ve o kadarlık kamulaştırmaya gerek duyulacak. Dolayısıyla acele kamulaştırma kararı çerçevesindeki tüm ada parsellerin kamulaştırılması söz konusu değil. Detaylar yüklenici şirket tarafından arsa sahipleriyle paylaşılacak, bilgilendirilme yapılacak” diye konuştu.

MERSİN-GAZİANTEP 2 SAAT 15 DAKİKA

Felek, 2026’da hızlı trenin Ulukışla’ya kadar ulaşacağını belirterek, “Projenin hayata geçmesiyle Mersin – Gaziantep arası 2 saat 15 dakikada kat edilebilecek. Bunun bölge ulaşımında yeni bir dönemi başlatacağı ve ekonomimizi büyüteceği aşikâr. Projenin Toroslar kısmı da hayata geçirildiğinde Türkiye’nin güneyi, Ankara ve İstanbul başta olmak üzere tüm Türkiye’deki hızlı tren hatlarıyla entegre edilmiş olacak. Proje takviminde aksaklık yok. Herkes üzerine düşen görevi yapmak için canla başla çalışıyor” dedi.