Tiyatro sıcaklığında kasımlar; ömrümüzün kasımları...
Pastırma sıcaklarının devam ettiği bugünlerde tiyatrolar, senfoniler, öyküler de içimizi ısıtmayı sürdürüyor. 'Ömrümüzün kasımları hep böyle geçse' diyoruz kendi kendimize. Böyle tatlı tatlı, böyle ılık ılık…
Ömrümüzün kasımları; tatlı mı tatlı, ılık mı ılık…
Uzmanlar, pastırma sıcaklarının kasım ortasına kadar süreceğini belirtiyor. Yine de soğuk rüzgârlar bozkırdaki insanları titretmeye başlasa da, Çukurovalılar hâlâ kısa kollularla dolaşıyor.
Sinema eylülüyle, gastronomi ekimiyle Adana’da sonbaharın tatlı ılıklığını soluyanlar, kasım ayıyla birlikte mevsimin derinliklerine olan yolculuğunu sürdürüyor. Mersin’de sona eren narenciye festivalinin katılımcıları, bu yıl da renkli görüntülere tanıklık etti.
Cumhuriyet Bayramı Konseri’yle sanatseverleri büyüleyen Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası (ÇDSO), Eray İnal’ın şefliğinde Hüseyin Turan ve Nilgün Kızılcı’yı ağırladı. ‘Hastane Önünde İncir Ağacı’ndan ‘Vardar Ovası’na değin türkülere ÇDSO eşlik etti.
MASAMDAKİ KİTAPLAR
Masamda, sonbaharın tatlı ılıklığını yoğunlaştıran kitaplar var: İlay Bilgili’den ‘Talan’, Caner Cindoruk’tan ‘Sessiz Şarkıcı’, Ercan Kesal’dan ‘Velhasıl’…
İlay Bilgili’nin ‘Talan’ı, Türkiye’nin gün ışığındaki karanlıklarına bir mum taşırken, “İşlenmeyi bekleyen ne çok yerel malzememiz var” dedirtiyor. Caner Cindoruk’un ‘Sessiz Şarkıcı’sı, okurunu Çukurova’nın esmer tenli, sıcak yüzlü insanlarının arasında dolaştırıyor.
Tıp doktoru olan ve birçok dizi-film projesinden tanıdığımız Ercan Kesal ise, “Velhasıl” diyerek, edebiyattan sinemaya kadar birçok konuda okuruyla söyleşiyor, öyküler anlatıyor.
Kültür-sanat etkinlikleri Adana ve Mersin’de tatlı tatlı, ılık ılık devam ederken, ben bir kasım öğleden sonrasında masamdaki kitaplarla baş başa kalıyorum. Hüzünlü öyküler mevsimin ruhuna yakışıyor.
“Ömrümüzün kasımları hep böyle geçse” diyorum kendi kendime. Böyle tatlı tatlı, böyle ılık ılık…
ADT’DE ‘PEMBE PANDUFLU AŞK’
Kasımın kültür-sanat ajandasına göz gezdiriyorum. Eylül ve ekimden kalma yoğunluk devam ediyor.
Adana Devlet Tiyatrosu (ADT), kasım ayı boyunca ‘Pembe Panduflu Aşk’, ‘Fareler ve İnsanlar’, ‘Matruşka’, ‘Ayrılık’, ‘Sihirli Keman’ oyunlarıyla seyircinin karşısında olacak. ÇDSO, 29 Kasım’da Hacı Sabancı’yı anacak; Yalçın Adıgüzel’in şefliğinde, Gülsin Onay’ın solistliğinde gerçekleşecek konserde L. V. Beethoven ve R. Schumann’ın eserleri çalınacak.
Adana Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın kasım programında ‘Dede Korkut Kitabı’, ‘Ayyar Hamza’, ‘Boyacı’, ‘Bir Delinin Güncesi’, ‘Ah Bu Evlilik’, ‘Pabuçlarını Arayan Soytarılar’, ‘Sacide’, ‘Zaman Avcısı Kargalar’, ‘İbiş’in Dünyası’ oyunları yer alıyor.
Yazarlarevi Çukurova Okulu’nun kasım etkinlikleri de yine dolu dolu.
Mersin Devlet Opera ve Balesi’nin (MDOB) kasım programı ise şöyle: Balede ‘Carmina Burana’, ‘Frida’; müzikalde ‘Arşın Mal Alan’, ‘Kitap Kurdu Can Haylazlara Karşı’; operada ‘Aşk İksiri’ (prömiyer ve gala); konserlerde ‘Latin İtalyan Kilisesi’, ‘Cahit Berkay & Yeşilçam Film Müzikleri’…
MORLU, SARILI, BEYAZLI KASIMPATILAR
Pastırma sıcaklarının kasım ortasına kadar süreceği belirtiliyor. Dört bir yanımız sonbahar güneşi altında kasımın tatlı ılıklığı ile sarmaş dolaş. Kasımpatılar günlerimize, haftalarımıza renk katarken; etrafa da morlu, sarılı, beyazlı gülümseyişler bırakıyor.
“Ömrümüzün kasımları ne de güzel geçiyor” diyorum kendi kendime. Ne de ılık, ne de tatlı… Tatlı mı tatlı, ılık mı ılık… |
BAŞAR ŞEKER