Türkiye, büyümeyi Çukurova'yla sağlar

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Uluğtürkan, üretimini ağırlıklı olarak Marmara Bölgesi'nde gerçekleştiren Türkiye'nin ekonomide zorlandığını, büyümenin en hızlı Çukurova Bölgesi'yle sağlanabileceğini söyledi.

REFLEKS 

‘Girişimcilik ve Fırsatlar’ konulu panel Silifke Ticaret ve Sanayi Odası’nda (TSO) gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Mersin Üniversitesi Silifke Meslek Yüksekokulu’ndan Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Saygın’ın yaptığı panelin açılışında konuşan Silifke TSO Başkanı Nurettin Kaynar, kurum olarak tarımdan turizme, sanayiden hizmete kadar çeşitli sektörlerde daha fazla girişimciye sahip olmak ve daha fazla üretmek için çalıştıklarını söyledi. 


GELECEK 5 YILDA 40 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Panelin ilk konuşmacısı Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Refleks Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mehmet Uluğtürkan, Türkiye’nin son 10 yıldır kişi başına düşen milli gelirini 10 bin dolardan yukarı çıkaramadığına dikkat çekti. Türkiye ekonomisinin orta gelir tuzağına yakalandığına vurgu yapan Uluğtürkan, “Hemen hemen her sektörde ağırlıklı üretim Marmara Bölgesi’nde gerçekleştiriliyor. Bu bölgede kişi başına düşen milli gelir seviyesi İtalya’yı yakalamış durumda. Yani orta gelir tuzağı burada yaşanmıyor. Ama Marmara dışındaki bölgelerde üretim yeterli değil. O zaman Türkiye’ye yeni bir Marmara daha lazım. Bu ülkede yaratılacak ikinci Marmara en hızlı Çukurova’da kurulabilir” dedi. Önümüzdeki 5 yılda Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nden Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’ne uzanan havzada 40 milyar dolara yakın yatırım gerçekleştirileceğini belirten Uluğtürkan, “Bu yatırımlar bölge ekonomisine dinamizm kazandıracak. Nitelikli insan kaynağıyla birlikte alım gücü de artacak. O zaman iş insanlarımızdan yerel yönetime, üniversitelerimizden kurumlarımıza kadar herkes hazırlığını şimdiden yapmalı. Türkiye’nin ilk nükleer tesisine en yakın, ekonomisi güçlü ilçe olarak Silifke’ye çok iş düşüyor” diye konuştu. 


SİLİFKE YENİLİKÇİ GİRİŞİMCİLİĞİN MERKEZİ OLABİLİR 

Panelistler arasında yer alan Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED) Başkanı Esra Özden de dünyada ve Türkiye’de girişimciliğin geldiği son durumla ilgili bilgi verdi. Türkiye’nin nitelikli, inovatif iş fikirlerini hayata geçiren çok sayıda girişimciye ihtiyacı bulunduğunu belirten GED Başkanı Özden, bu kaynağın önemli bölümünün Silifke’den çıkabileceğini söyledi. Silifke’nin 40 ilden daha fazla ihracat yaptığını kaydeden Özden, “Yapılan ihracat tarım ve sanayide Silifke’nin güçlü bir ilçe olduğunu gösteriyor. Bu ilçede 3 binin üzerinde meslek yüksekokulu öğrencisi olduğunu öğrendim. Bu öğrenciler arasında kendi iş fikrini hayata geçirmek isteyenlere üniversitemiz eğitim verir, iş dünyası temsilcilerimiz, Silifke TSO mentorluk yapar ve melek yatırımcı da sağlanırsa Türkiye’nin en etkin girişimcilerini buradan çıkarabiliriz. Silifke’de oluşturulacak bir girişimcilik ekosistemi birçok ilçeye örnek olabilir” şeklinde konuştu. 


SAYGIN: SİLİFKE’Yİ TÜRKİYE’YE TANITIYORUZ

Silifke iş dünyası temsilcileri ve üniversite öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği panelin moderatörü Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Saygın da, Silifke’nin ekonomik büyüme çerçevesinde öncelikle tanıtıma ihtiyacı olduğunu, bu çerçevede geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen KKTC Başbakanı Tufan Erhürman ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başta olmak üzere çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleştirilen ‘Liderlik Akademisi’ etkinliğiyle önemli ölçüde sağlandığını söyledi. Girişimciliğin geliştirilmesine katkı sağlama çerçevesinde hazırladıkları ‘İşletmelere ve Girişimciliğe Güncel Bakış’ adlı kitap yayınladıklarını da belirten Dr. Öğretim Üyesi Saygın, bu yöndeki faaliyetlere devam edeceklerini belirtti. 


Silifke TSO Yönetim Kurulu ve Meclis üyelerinin de hazır bulunduğu panel sonrası gazeteci-yazar Mehmet Uluğtürkan, Doğan Kitap’tan çıkan kurtuluş savaşı romanı ‘Madalyasız’ı da imzaladı.