Türkiye'nin Çukurova'ya ihtiyacı var

MÜSİAD Adana Başkanı Burhan Kavak, dünyanın en verimli topraklarına sahip olan Çukurova'nın Türkiye tarımına hamle yaptıracak güce sahip olduğunu belirterek, 'Eksik olan yatırımların tamamlanması ve özel teşvikle bölge Avrupa'nın yeni Hollanda'sı olabilir. Stratejik önemi artan tarımsal üretimde Türkiye, Çukurova'yı değerlendirmeli' dedi.

Refleks -

Bölgenin en etkin iş dünyası sivil toplum kuruluşları arasında yer alan MÜSİAD Adana’nın ‘Tarım Gıda ve Hayvancılık Komisyonu’ sektörün nabzını tutmaya devam ediyor. MÜSİAD Adana Başkanı Burhan Kavak, “Para olsa dahi bazı gıda ürünlerine ulaşılamayacak” öngörüsünün yapıldığı bir dönemde ekonomi yönetiminden Çukurova’ya özel ilgi beklediklerini söyledi.

OVANIN YÜZDE 40’I SUYLA BULUŞMADI

Dünyanın gıda tedarik zincirinde sıkıntı yaşadığını, Türkiye’nin de bu durumdan olumsuz etkilendiğini belirten Burhan Kavak, “Bugün dünyanın en verimli topraklarına sahip Çukurova’ya her zamankinden fazla ihtiyaç var. Dünyanın en verimli ovalarından birinin merkezinde bulunan Adana’da toplam tarımsal alanımızın hâlâ yüzde 40’lık bölümünü suyla buluşturabilmiş değiliz. Ceyhan ve Seyhan nehirlerinin denize aktığı ovada eğer tarım topraklarımızın yüzde 100’ünü suyla buluşturabilmiş olsak, en basit anlatımıyla bu şehrin tarımsal üretimi yüzde 50 daha artacak. Yedigöze-İmamoğlu Sulama Projesi’nin hızlandırılması ve Aşağı Seyhan Ovası su iletim hatlarının modernizasyonunun ekonomi yönetiminin gündemine alınarak, buradaki iyileştirmenin geciktirilmeden Türkiye tarımına kazandırılmasına ihtiyaç var” dedi.

‘ENDEMİK BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİ’ VURGUSU

Adana ve Çukurova’nın tarımsal gücüne güç katacak ‘Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi’ ve ‘Tarıma Dayalı İhtisas Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi’ ile ‘Akdeniz’de Su Ürünleri Yetiştiricilik Bölgesi’ gibi yatırım projelerinin bir an evvel hayata geçirilmesi çağrısında bulunan Kavak, “Hatay, Osmaniye ve Mersin’in tarımsal üretimini Adana’nın ürettikleriyle birleştirecek dev bir Hal Kompleksi’nin de ihtiyaç var. Çukurova Bölgesel Havalimanı, tren yolu, otoban bağlantısı bulunan dünyanın en büyük hal kompleksini Adana’ya kazandırdığımızda iç pazarın yanı sıra Avrupa’dan Uzakdoğu’ya, Ortadoğu’dan Kafkasya’ya kadar birçok ülkenin tarımsal ürün ve gıda ihtiyacını karşılayacak ve bu projeyle ülkemize önemli bir döviz girdisi elde edebileceğiz” diye konuştu.

Çukurova’nın sadece ovasının değil Toros Dağlarıyla zirvelerinin de tarımsal üretim için üstün potansiyel barındırdığına dikkat çeken Kavak, “İlaçtan kozmetiğe kadar onlarca katma değeri yüksek sektöre hammadde sağlayacak endemik bitki yetiştiriciliğinde dünyayla rekabet edebilecek dağ köylerimizi değerlendirmek istiyoruz. Bu çerçevede çilek başta olmak üzere endemik bitkiler, meyve sebze yetiştiriciliği yapmak isteyen dağ köylerimizin tarımsal sulama projelerine destek talep ediyoruz. Torosların eriyen kar sularının biriktirildiği göletlerimizin sayısını artırarak bu alanda önemli mesafe kat edeceğimizi biliyoruz” dedi.

ZİRAAT BANKASI BÖLGEYE DAHA FAZLA İLGİ GÖSTERMELİ

Anadolu’nun her yerinde bir ürün 1’e 20 verirse Çukurova toprağının 1’e 100 verdiğini hatırlatan MÜSİAD Adana Başkanı Kavak, “Ziraat Bankası, Antalya ve çevresine verdiği kredilerle o bölgeyi sera üssü yaptı. Aynı uygulamayı Çukurova için de bekliyoruz. Çukurova’nın üreticisi en modern tarımı yapan üreticidir. Çukurova’nın insanı merttir, borcuna sadıktır. Lütfen, Ziraat Bankası olarak bugünden itibaren Adana ve Çukurova’ya olan bakışınızı biraz daha bonkörlük olarak çevirin” dedi.