Türkiye'nin ilki oldu

2013 yılından bu yana düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nın ilk kez 'Sürdürülebilirlik Raporu' yayınlandı. Rapor, 2024 yılında karnavalda hayata geçirilen sürdürülebilirlik eylemlerini ve sonuçlarını ortaya koydu.

 

 

Türkiye’nin ilk sokak karnavalı Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı, Türkiye’nin ilk etkinlik sürdürülebilir raporunu yayınladı. Tanıtımı Adana Dedeman Otel’inde gerçekleştirilen raporun tanıtım toplantısında şehrin paydaşları ile Karnaval’ın ekonomik, çevresel ve sosyal sürdürülebilirliği kapsamında hedefler belirlendi. 

Toplantının açılışında konuşan Karnaval Direktörü İlhami Günsel, geçen 12 yılda Nisan’da Adana’da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’nın sadece bir kültür etkinliği olmadığını, aynı zamanda bir toplumsal iyilik hareketi, bir ekonomik atılım modeli, turizm, kültür, sanat, spor, gastronomi ve tasarım gibi konularda ülkemizde öncü bir model ve ilham kaynağı olduğunu belirtti.

 

TÜRKİYE’NİN BİR MARKASI OLDU

Günsel, “Yıllardır Karnaval ekibi ön görülemeyen zorlukları aşma ve problem çözme konusunda çok güçlü bir know-how ve deneyim gerçekleştirdi. Başta Adana halkı olmak üzere gönüllüler, profesyoneller, yerel yönetimler ve kurumlar, etkinlik grupları, ulusal ve uluslararası şirketler, yabancı ülkelerin büyükelçilikleri, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle karnaval, kendi alanında ülkemizin en değerli markası haline geldi. Karnaval Adana ve Türkiye için bir kültür elçisi olarak çalışmaya devam ediyor. Gelecek yıllarda da bu büyülü yolculuğumuza sürdürülebilir kalkınma amaçları ışığında başarılı şekilde devam edeceğiz. Planladığımız her eylemi sahip olduğumuz kent kaynakları ile beraberce yapmak mümkün” dedi.

KARNAVALIN TÜM EYLEMLERİ İÇİN

Karnaval Sürdürülebilirlik Koordinatörü Prof. Dr. Canan Madran da “Portakal Çiçeği Karnavalı sürdürülebilir etkinlik yönetimi alanında Türkiye’de ilklerden biri oldu ve Karnaval için Sürdürülebilir Kalkınma hedefleri belirlendi. Bu hedefler etkinlikler süresince enerji, su, malzeme kullanımını, gıda ve plastik gibi katı atıkları azaltma, organik malzeme kompostlama ve yeniden kullanım sistemlerinin ve yatırımlarının yapılması yoluyla ekolojik ayak izini küçültecek ve sosyal-ekonomik etki ayak izlerini artıracak faaliyetleri içeriyor. Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kullanımı Karnavalın tüm eylemlerini kapsayacak şekilde geliştiriliyor. Bu kapsamda 2024 yılında Atatürk Parkı’nda gerçekleştirdiğimiz pilot çalışmada Karnaval alanlarında izlenecek temel göstergeler, izlenecek metrikler belirlenmeye başlandı. Ulusal ve uluslararası etkinlikler için örnek olacak eylem planı, aynı zamanda sürdürülebilirlik raporlanması için gereken platformların/veri tabanlarının kurulması ve çalıştırılması gibi süreçleri de içeriyor” şeklinde konuştu.