Üç dönem okul son dönem işletme

Çukurova Üniversitesi Adana Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin, toplam 4 dönemlik eğitimlerinin son yarı yılını işletmelerde geçirebilmelerine imkân sağlayan protokolde 3 yıl geride kaldı. Adana Sanayi Odası ve ÇÜ Adana Meslek Yüksekokulu iş birliğinde gerçekleştirilen protokol kapsamında makinadan tekstil teknolojilerine 8 bölümden yüzlerce öğrenci işletmelerin nitelikli personeli oldu.

 

 

Çukurova Üniversitesi Adana Meslek Yüksekokulu ve Adana Sanayi Odası iş birliğinde 2022 yılında hayata geçirilen ‘3+1 İşletmede Mesleki Eğitim Protokolü’ kapsamında yüzlerce öğrenci işletmelerin nitelikli elemanları arasına girdi. Yanı sıra bu programa dahil olan firma sayısı da 67’ye ulaştı. Uygulama kapsamında 2025 Bahar Döneminde işletmelerde staj yapacak öğrencilerin işbaşı protokolü için tören düzenlendi.

Adana Sanayi Kampüsü’nde gerçekleştirilen törene katılan Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş, mesleki eğitimin önemine vurgu yaptı. Prof. Dr. Beriş, iş dünyasının dinamiklerine uyum sağlayan, sahada yetkin bireylerin yetişmesinin ancak üniversite-sanayi iş birliğiyle mümkün olacağını söyledi. Rektör Prof. Dr. Beriş, “Sanayi ve üniversite arasında artık keskin ayrımlar kalmadı. Mavi yaka ve beyaz yaka arasındaki sınırlar da giderek silikleşiyor. Günümüz dünyasında pratik bilgiye sahip olmak ve sahada deneyim kazanmak büyük önem taşıyor. Çukurova Üniversitesi olarak sanayinin ihtiyaçlarını dinleyerek ve öğretim elemanlarımızın bilgi birikimini reel sektörün faydasına sunarak yeni modeller geliştirmeye devam ediyoruz. Bu bağlamda, Adana Sanayi Odası ile yürüttüğümüz iş birliği sayesinde öğrencilerimizin yalnızca teorik bilgiyle değil, sahada kazanacakları deneyimle mezun olmalarını hedefliyoruz” dedi.

BU PROTOKOL SADECE BİR EĞİTİM ANLAŞMASI DEĞİL

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç da sanayi ve mesleki eğitim arasındaki köprünün güçlendirilmesinin Adana’nın sanayi ekosistemine büyük katkılar sağlayacağını söyledi. Başkan Kıvanç, protokolün sadece bir eğitim anlaşması olmadığını, aynı zamanda bölgenin ekonomik kalkınmasını destekleyen stratejik bir yatırım olduğunu vurguladı. Başkan Kıvanç, “2022 yılında başlattığımız ve pilot olarak uyguladığımız bu model, mesleki eğitimin uygulamalı olarak gerçekleşmesine önemli katkı sağlamıştı. Bugün bu modelin kapsamını genişletiyoruz ve daha fazla öğrencimizi sanayi ile buluşturacak yeni bir adım atıyoruz. Sanayimizin yetişmiş insan gücüne duyduğu ihtiyaç her geçen gün artıyor. Artık firmalar yalnızca teorik bilgiye sahip bireyleri değil, sahada yetkin, mesleki becerileri gelişmiş, yenilikçi ve uyum sağlayabilen profesyonelleri istihdam etmek istiyor. Bu noktada, üniversite-sanayi iş birliği, sadece öğrencilerimizin mesleki becerilerini geliştirmekle kalmayacak, aynı zamanda işletmelerimizin rekabet gücünü artıracaktır. Teoriyi bilmek güzeldir ama asıl öğrenme sahada başlar. Bugün imzaladığımız bu protokol sayesinde gençlerimiz, işletmelerde deneyim kazanarak hem mesleklerini en iyi şekilde öğrenme fırsatı bulacak hem de iş dünyasına daha donanımlı adım atacaklar” dedi.

MODELİ DAHA DA GELİŞTİRECEĞİZ

Adana Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Nuriye Say ise mesleki eğitimin ve sahada deneyim kazanmanın önemine değindi. Say, işletmede mesleki eğitim programının başarıyla uygulandığını ve bu modelin daha da geliştirileceğini ifade etti. Toplantıda KSG Metal Genel Müdürü Şule Karalı ve Barış Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Metin Karabacak da uygulamada yaşadıkları deneyimlerini paylaştı.

Adana Sanayi Kampüsü’nde gerçekleştirilen etkinliğe Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Akıllı, Prof. Dr. Ömer Korkut, Prof. Dr. Hacer Yıldızdaş, Rektör Başdanışmanı Doç. Dr. Metin Özkan, Genel Sekreter Kürşad Birinci, Adana Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Nuriye Say, Adana Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Erdoğan Şire, Yönetim Kurulu Üyeleri İsa Tuzcu, Hulusi Akkoç, Genel Sekteri Veli Oğuz ve iş dünyası temsilcilerinin katıldı.