Virüse karşı ozon tüneli ürettiler
Türkiye'nin ilk lazer epilasyon cihazı üreticisi Teknomedikal A.Ş., solunan havadan elde edilen ve bilinen dezenfekte ürünlerinden 3 bin kat daha etkili ozon üfleyen bir tünel üretti. Şirketin Yöneticisi Barış Avcı, koronavirüsten korunma amacıyla kullanılacak 'Ozonlu Sanitasyon Tüneli' üretiminde prototip aşamasının geride kaldığını söyledi.
Refleks
Dünya ekonomisini olumsuz etkileyen, iş yapış modellerini değiştiren Covid-19 salgını bazı şirketler için de inovasyon ilhamı oldu. 11 yıl önce Türkiye’de ilk kez lazer epilasyon cihazı üreterek bu alandaki ithalatın azaltılmasına önemli katkı sağlayan Teknomedikal A.Ş., ‘Ozogate’ markasıyla virüslerden koruma sağlayacak ‘Ozonlu Sanitasyon Tüneli’ üretti.
Endüstri mühendisi olan Teknomedikal A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Girişimcilik Ekosistemi Derneği Başkan Yardımcısı Barış Avcı, ürettikleri tünelin solunan havadan ozon elde ederek sterilizasyon sağladığını belirterek, “Birçok üretici, mevcut dezenfekte ürünlerini püskürten tüneller yaptı. Bu yöntem belki virüslere karşı etkili oldu; ama kullananlar için astım, bronşit, alerjik reaksiyonlar ve cilt hastalıklarına neden olabileceği için tercih edilmedi veya cihazlardan uzak duruldu. Bizim ürettiğimiz cihazda herhangi bir kimyasal ya da dezenfekte ürünü kullanılmıyor. Cihaz soluduğumuz havayı emerek ozon elde ediyor. Ancak bildiğiniz gibi ozonu da direkt solumak başta akciğerde tahribat olmak üzere insan sağlığı için risk oluşturuyor. Geliştirdiğimiz bir teknikle cihazımız ozonu insan sağlığına asla zarar vermeyecek bir solüsyon haline getiriyor. Böylece zararsız, ekonomik, çevreci bir yöntemle cihazımız virüslere karşı koruma sağlayabiliyor” dedi.
PROJE ÇKA DESTEĞİNE BAŞVURDU
Cihazlarının prototip aşamasında olmasına rağmen İngiltere ve Almanya’dan sipariş aldığını belirten Barış Avcı, “Ancak önceliği kendi insanımız olarak belirledik. Projemizin seri üretimi ve daha da geliştirilmesi çerçevesinde Çukurova Kalkınma Ajansı’na başvuruda bulunduk. Tüm kurumlarla işbirliğine ve bilgi paylaşımına açığız. Binlerce insanın öldüğü, ekonominin durduğu bir dünya savaşı başladı. Bu savaşın tek iyi yanı, tüm insanlığın tek bir düşmana karşı birleşerek topyekûn mücadele vermesi. Biz de hem birey hem şirket olarak tüm kaynaklarımızla gücümüzün yettiği kadar bu mücadeleye katkı sağlamak istiyoruz. Hâlihazırda belediye sokak yıkama araçlarına, tek kullanımlık maskelerin bir defadan çok kullanılabilmesine, ev ve ofislerde sterilizasyona yönelik projelerimiz üzerinde eşzamanlı olarak çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu.
3 BİN KAT DAHA ETKİLİ
Bilgisayar mühendisi olan Teknomedikal A.Ş. Yönetici Ortağı Serhan Yazıcıoğlu da, sanitasyon tüneli üretimine karar verdiklerinde ilk etapta birçok şirket gibi insanların üzerine mevcut dezenfektanları püskürtecek sistemler üzerinde çalıştıklarını, ancak uzmanların dezenfektanlara yönelik olumsuz açıklama ve yasaklamaların kendilerini çok daha etkili ve güvenilir olan ozona yönelttiğini belirtti. Ozon sterilizasyonunun mevcut dezenfektanlarda kullanılan klordan 3 bin kat daha etkili olduğunu kaydeden Yazıcıoğlu, “Kullandığımız yöntem tamamen soluduğumuz havadan elde edilen, çevreyi kirletmeyen, kalıntı bırakmayan bir metottan oluşuyor. İnsanların üzerine ele geçen her tür sıvı dezenfektanı püskürtmek doğru değil. Bunun olumsuz sonuçları gelecekte koronavirüsten daha yıkıcı olabilir. Bu haberden sonrası insanlar üzerine ozon gazı püskürtülmesi de düşünmesin. Zira ozonun direkt solunumu belli limitler üstünde akciğerde geri dönüşü olmayan lekelenmelere sebebiyet verir. Biz kendi geliştirdiğimiz bir teknikle ozonu insan sağlığına zarar vermeyecek bir solüsyon haline dönüştürerek kullanmaktayız” şeklinde konuştu.