Yarısından fazlası gelecekte şu an var olmayan mesleklerde çalışacak
Hızla değişen, sunduğu olanakların yanında bireylerden de çok şey bekleyen bir dünyadayız. Bu hızlı değişim yeni mesleklerin ortaya çıkmasına ya da başka şekillere dönüşmesine de neden oluyor. Bugün ilkokulda okuyan çocukların yarısından fazlası gelecekte şu an var olmayan mesleklerde çalışacaklar.
Refleks -
Özellikle teknoloji alanında gerçekleşen gelişmeler ile dünya hızlı bir dönüşüm içerisinde ve her gün insanlara yeni yeni kapılar açıyor. Yapay zekâ ve robotların hayatımızın bir parçası haline geldiği 4’üncü Sanayi Çağı’nda bazı meslekler önemini yitiriyor, bazılarının iş yapış şekilleri değişiyor. En önemlisi, her gün yeni meslekler ortaya çıkıyor. Bugün ilkokulda okuyan çocukların yarısından fazlası üniversiteyi bitirdiklerinde şu an var olmayan mesleklerde çalışmaya başlayacaklar. Bu noktada eğitim kurumlarının karşılaştığı en önemli sorun, çocukları tahmin edilemeyen bir gelecek için yetiştirmek.
AŞIRI KORUYUCULUK ZARAR VEREBİLİR
Çocuklarımızı geleceğe hazırlamak konusunda sadece okullara değil, ailelere ve özellikle ebeveynlere de önemli görevler düşüyor. Çocukların hem okul hem de ev ortamında bir birey olarak kabul edilmesi, temel akademik konular dışında çevre, iş hayatı, ekonomi gibi içinde yaşadıkları hayatın gerçek problemleri üzerine düşünmeye teşvik edilmesi gerekiyor. Çocukları adına karar veren, hiçbir zorlukla yüzleşmesine izin vermeyen, aşırı koruyucu anne baba profilleri bugünün çocuklarına geçmişte olduğundan çok daha büyük zararlar veriyor. Oysa kendi hayatlarına yön verebilen mutlu bireyler olmak tüm çocukların hakkı.
ÇOCUKLARINIZ SPOR YA DA SANATLA İLGİLENSİN
“Küçük yaşlardan itibaren çocukların ilgi ve yeteneklerine uygun bir spor veya sanat dalı ile aktif olarak ilgilenmeleri ebeveynlerin çocuklarına verebilecekleri en büyük hediye” diyen uzmanlar, yapılan araştırmaların sanat ve spor dallarında aktif olarak yer alan bireylerin, onları pasif olarak sadece ‘izleyen’ bireylere göre yaratıcılık, IQ seviyesi, duygusal zekâ, iletişim, özgüven gibi birçok beceriyi hızla geliştirdiklerini ortaya koyduğunu söylüyor. |