Yılı değerlendirmek için ürün çeşitliliğine gittiler

Çukurova tarımının global şirketi Özler Ziraat, ağırlıklı narenciye üretimini kayısıdan incire, elmadan hurmaya onlarca ürünle çeşitlendirdi. Şirketin Mali İşler Yöneticisi Hüseyin Karaosman, 'Böylece 12 ay boyunca ihracatımızı ve istihdamımızı koruyoruz' dedi.

 

 

Adana ve Mersin’de narenciye, Niğde’de sert çekirdekli meyve çeşitleri üreten Özler Ziraat, Romanya’da 10 bin dönüm alanda buğday, mısır, ayçiçeği ve kanola üretiyor. Uzakdoğu, Ortadoğu, Rusya ve Avrupa’ya ihracat yapan şirket, son olarak Mersin’in Mut ilçesinde ceviz bahçesi yatırımı yaptı.  

Özler Ziraat’ın mali işlerden sorumlu yöneticisi Hüseyin Karaosman, ağırlıklı olarak narenciye üretimine yönelik çalıştıklarını, ancak yılın 12 ayını değerlendirmek için diğer ürünlere de yöneldiklerini söyledi. Karaosman, “Kayısı, incir, avokado, nar, hurma, elma, yassı nektarin, yassı şeftali bahçeleri de yaptık. Amacımız, buradaki istihdamı 12 ay boyunca devam ettirmek ve yurt dışındaki müşterilerimize 12 ay boyunca ara vermeden düzenli olarak ihracat yapmak” dedi.

ROMANYA’DA TARLA BİTKİLERİ

Farklı noktalardaki üretim alanlarıyla ilgili bilgi veren Karaosman, “Adana’da 6 bin dönümde ağırlıklı olarak narenciye, Niğde’de 550 dönümlük elma bahçelerimiz var. Mersin’in Mut ilçesinde bin 500 dönüm yer aldık, 500 dönümünde ceviz bahçesi yapıyoruz, verim durumuna göre kademe kademe ilerleyeceğiz. Ayrıca Romanya’da 10 bin dönümlük arazimizde buğday, mısır, ayçiçeği, kanola üretiyoruz ve bin 500 dönümde ceviz bahçesi kurduk” bilgisini verdi.

Adana’daki tesislerinde soğuk hava depolarının da bulunduğunu ve ürünleri tazeliğini kaybetmeden dünyanın çeşitli ülkelerine gönderebildiklerini vurgulayan Karaosman, “İhracat pazarlarımızın yüzde 25’i Uzakdoğu bölgesindeki Endonezya, Singapur, Hong Kong gibi ülkeler. Yüzde 25 Ortadoğu var, Dubai, Arabistan, Umman ve Katar. Yüzde 25 Rusya, Ukrayna ve Tacikistan kalan yüzde 25 de Avrupa ülkeleri. Uzakdoğu’ya yaz mevsiminde kayısı ve incir ağırlıklı ürünler gönderiyoruz. Diğer zamanlar greyfurt ve limon ihraç ediyoruz” diye konuştu.

KONTROL VE DENETİM BİZDE

Tesislerinde 25-30 bin ton arası yaş meyve ürünü çalıştıklarını, ihracatın yüzde 60-70’ini kendi üretimleri, yüzde 30’luk kısmını kontrol ettikleri bahçelerden yaptıklarını aktaran Karaosman, “Onlar da yine bizim takip ettiğimiz üreticilerden aldığımız, üretimin her aşamasında ilaçlama kontrolü yaptığımız ve denetlediğimiz ürünler. Bu yüzden yapılan analizlerde ilaç kalıntısı olmuyor” dedi. Karaosman, yerli ve yabancı fuarlara katılarak teknolojik araçları yakından takip ettiklerini, böylece maliyetleri minimuma çekmeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.