Ar-ge ile gelen muz devrimi

Ar-ge ile gelen muz devrimi

Yerli çeşitlerle muz üretimi de tüketimi de hızla artan Türkiye’de bu alana yapılan ar-ge yatırımları meyvesini vermeye başladı. Mersin’de faaliyet gösteren Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, tescil ettirdiği 4 yeni muz çeşidine, seleksiyon ıslahıyla geliştirdiği yeni bir çeşidi daha eklemenin hazırlığında.

03 Mayıs 2021 - 21:36

Refleks

Türkiye’de yerli çeşitlerle muz üretimi de tüketimi de hızla artıyor. Yerli üretimde 728 bin tona ulaşılırken, tüketim ise 1 milyon ton civarında gerçekleşiyor. Son yıllarda yürütülen ar-ge çalışmalarıyla yerli üretim destekleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne (TAGEM) bağlı, Mersin´in Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü tescil ettirdiği 4 yeni muz çeşidine, seleksiyon ıslahıyla geliştirdiği yeni bir çeşidi daha eklemenin hazırlığında. Tescile sunulan yeni çeşit açıkta daha geniş alanlarda üretime imkân sağlayacak. Yeni çeşitle birlikte Adana, Osmaniye, Hatay ve Antalya’da ciddi anlamda geniş alanlarda açıkta muz yetiştiriciliği yapılabilecek.

YERLİ MUZDA ÜRETİM ARTTI

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Cengiz Türkay, yerli muzun üretiminin hızla arttığını ve artmaya da devam edeceğini söyledi. Yürüttükleri ar-ge çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Cengiz Türkay, “2005 yılında muzda ar-ge çalışmalarına başladık, halen devam ediyoruz. 13 farklı proje tamamladık ve devam eden projelerimiz var. Ülkemizde muzda ciddi bir başarı hikâyesi var. Biz 2000 yılında 50 bin tonluk bir yurtiçi yerli üretim yapıyorken, tüketimimiz yaklaşık 100 bin tondu. 100 bin ton üretmeye başladığımızda birkaç yıl sonra tüketimimiz 200 bin tona çıktı. Şu anda 728 bin tonluk bir üretimimiz var, tüketimimizin de yaklaşık 1 milyon ton civarında olduğu değerlendiriliyor. Yurtiçi üretim arttıkça tüketim de arttı. Bundan 20 yıl önce her sofraya giremeyen, biraz daha yüksek gelir seviyesine hitap eden muz meyvesi artık yerli üretimin artmasıyla beraber her sofraya rahatlıkla girebiliyor. Bu da yaptığımız ar-ge çalışmalarının bir sonucu” dedi.

ÇEŞİTLERİN HER BİRİ BİR BAŞARI HİKÂYESİ

Geliştirip tescil edilen 4 farklı çeşidin bulunduğunu ifade eden Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Türkay, “Bunlardan en önemlisi ‘Alata Azman’ çeşidi. 2019 yılında tescil ettirdik. Bu çeşidimizin üretim hakkını kamu ihale mevzuatına göre özel sektöre devrettik. 2020 yılında bu çeşidimizden 2 milyon fidan üretildi. 2021 yılında da 4 milyon fidan üretilmesi hedefleniyor. Yani bu, şu demek: 2 yılda 6 milyonluk bir fidan üretimi ve Türkiye’de yaklaşık 20 milyon muz ağacı olduğunu değerlendirirsek, muz bitkilerinin yaklaşık 3’te biri 2 yılda bizim geliştirdiğimiz çeşitlerle yenileniyor. Bu ciddi bir başarı hikâyesi diyebiliriz” diye konuştu.


Bu haber 7174 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Muhteşem akşam
Muhteşem akşam
'Şahsi Meselesi Hatay' için 'Çete Reisi' olmak istedi
'Şahsi Meselesi Hatay' için 'Çete Reisi' olmak istedi