Arıların katil zanlısı aranıyor

Arıların katil zanlısı aranıyor

Son günlerde yaşanan toplu arı ölümleri, Adana ve Muğla başta olmak üzere tüm illerdeki arı üreticilerini ve sektörü çıkmaza soktu. Konuyla ilgili açıklama yapan Anavarza Bal Genel Müdürü Can Sezen, tarımsal ilaçlamaya bağlı ölümlerin azaltılması için çiftçi ve yetiştiricilerin işbirliği içinde olması gerektiğini belirtti.

28 Nisan 2017 - 04:06

Polen taşıyarak bitkileri dölleyen arılar hem doğanın dengesi hem de tarımın sürdürülebilirliği için çok önemli bir yere sahip. Ancak arılar son yıllarda kimyevi tarım ilaçları ve iklim değişikliği yüzünden toplu ölümlere maruz kalarak yok olma tehlikesi geçiriyor. Doğal dengenin sağlıklı bir şekilde devam etmesinde arıların büyük önem taşıdığını vurgulayan Anavarza Genel Müdürü Can Sezen, arıların ekosistemdeki yerinin sadece bal üretimi olmadığını, aynı zamanda bitkiler üzerindeki polinasyonu sağlama misyonu bulunduğunu söyledi. Sezen, “Tükettiğimiz yiyeceklerin neredeyse tamamı polen taşınarak dölleniyor. Bu döllenmenin yaklaşık yüzde 70’i ise arılar sayesinde gerçekleşiyor. Dolayısıyla bal arıları ölürse, bunun hem ülkemiz hem de dünya için sonuçları kötü olacaktır. Geçen yıla göre arı ölümlerinde ciddi oranda bir artış gözlemliyoruz. Her yıl arı ölümleriyle ilgili arıcılardan bilgi alırdık; ancak bu yıl toplu arı ölümleriyle karşı karşıyayız. Baharın gelmesi ile birlikte arıcılar faaliyetlerine başladılar. Sezon başında acil önlem alınmazsa, hem bal hem de meyve ve sebze hasadında düşüş yaşanacaktır” dedi.

EN BÜYÜK NEDEN BİLİNÇSİZ İLAÇLAMA

Bal arılarıyla ilgili en büyük zenginliğin Türkiye’de bulunduğunu ifade eden Anavarza Genel Müdürü Sezen, şöyle devam ediyor: “Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülkemizde yılda 105 bin ton bal üretilirken, 8 milyona yakın kovan, 84 bin kayıtlı arıcı bulunuyor ve her yıl koloni sayısı artıyor. Fakat yaşanan artışın yanında bilinçsiz yapılan ilaçlamalar arı ölümlerini artırıyor. Şu an için arıcılığın karşısında duran en önemli tehdit, arıcılığın yapıldığı yerlerdeki çiftçimizin zirai ilaçlamasıdır. O yüzden çiftçilerimizin özellikle zirai ilaç kullanımına bu açıdan da dikkat etmeleri önemlidir. Bu ise ancak arıcı ve çiftçilerin işbirliği yapmasıyla ve çiftçilerin doğru ilaçları bilinçli bir şekilde kullanmalarıyla önlenebilir. Çiftçiler ilaçlama yaparken arılarda etkisi olmayan ve onları zehirlemeyen tarım ilaçları kullanırsa veya arıcının bölgede olduğu dönemlerde bunu bilerek ilaçlama yapmazlarsa arı ölümlerinin önüne geçilebilir.”

DÜNYADA ÇİN’DEN SONRA İKİNCİYİZ

Türkiye toplam bal üretimi ve arı kolonisi sayısı bakımından arıcılık yapan ülkeler arasında dünyada önemli bir yere sahip. Bal üretiminde Çin’den sonra ikinci sırada yer alan Türkiye, doğal bitki örtüsü bakımından ise çok zengin. Ancak yanlış tarım uygulamaları ve tehlikeli zirai ilaç kullanımı nedeniyle gerçekleşen arı ölümleri hem Türkiye’deki endemik bitki çeşitliliğine hem de ülke ekonomisine zarar veriyor. |

Bu haber 4830 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Muhteşem akşam
Muhteşem akşam
'Şahsi Meselesi Hatay' için 'Çete Reisi' olmak istedi
'Şahsi Meselesi Hatay' için 'Çete Reisi' olmak istedi