BAE, Adana’da iş birliği aradı

BAE, Adana’da iş birliği aradı

Orta Doğu’nun aralarında Abu Dabi ve Dubai’nin de bulunduğu 7 emirlikten oluşan ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), yatırım ve iş fırsatları Adana Sanayi Odası’nda tanıtıldı. ADASO Meclis Başkanı İsrafil Uçurum, “Çukurova, BAE’nin ihtiyaç duyduğu birçok ürün için önemli bir tedarik merkezi olabilir” dedi.

27 Temmuz 2024 - 22:09

 

 

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yatırım ve ticaret imkanları Adana’da gerçekleştirilen bir toplantıda tanıtıldı. Sistem Global Danışmanlık ve Adana Sanayi Odası iş birliğinde gerçekleştirilen ‘BAE İş Dünyası Buluşmaları’ etkinliğinin açılışında konuşan ADASO Meclis Başkanı İsrafil Uçurum, Birleşik Arap Emirlikleri ile Çukurova bölgesindeki iş dünyası temsilcilerinin daha etkin iletişim kurmalarının dış ticareti hızla artacağına dikkat çekti. Adana’nın BAE’ye 2023 yılında 25 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini bunun karşılığında 29 milyon dolarlık ithalat yapıldığını belirten Uçurum, “BAE ile sadece 54 milyon dolarlık ticaret, sanayi şehri Adana’nın rakamı olamaz. Bugün yaptığımız gibi etkinliklerle bu rakamı kısa sürede artırabiliriz” dedi.

BAE Türkiye Büyükelçi Vekili Dr. Moza Al Hosani, 1984 yılında başlayan iki ülke arasındaki ilişkilerin ticareti kademeli olarak artırdığına dikkat çekerek, “Türkiye, ithalatımızda ilk 5 ülke arasında. 10 milyar doları aşan dış ticaretimizi artırmak için Türkiye’yi dolaşıyoruz. Bir sanayi şehri olan Adana’da da iş insanlarıyla buluşmak için buradayız” dedi.  

İKİ ÜLKE DEVLET BAŞKANLARI KARARLI

Hosani, etkinliğe ev sahipliği yapan Adana Sanayi Odası’na teşekkür ederek devam ettirdiği konuşmasında, “BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonları sayesinde, aramızdaki ticaret hacmini 40 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. İlişkilerimiz çok pozitif ve güçlü. Bu ziyaretin olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyorum” ifadelerini kullandı. Dr. Al Hosani, toplantı katılımcıları baştaolmak üzere Adanalı iş insanlarını BAE’deki fırsatları keşfetmeye ve değerlendirmeye davet etti.

BAE Ekonomi Baş Danışmanı Ahmed Salama da ülkesinin Türkiye’deki yatırım miktarının 7.8 milyar dolara çıktığını belirterek, “En güvenli ülkeler arasında yer alan ve vergi avantajı başta olmak üzere birçok imkan sunan BAE’de Türk iş adamlarını daha fazla görmek istiyoruz. Türkiye ile dış ticaretimizi 5 yılda 40 milyar dolara çıkarma hedefi koyduk. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz yıl tam da Temmuz ayında BAE’yi ziyaret etmişti. O ziyarette değeri 50.7 milyar doları aşan anlaşma imzalandı. Bu çerçevede gerek BAE’de yatırım yapmak isteyen gerek ticaret yapmak isteyen her iş insanına yardımcı olmak için seferber olduk” dedi.

EN MUTLU ARAP ÜLKESİ

BAE’nin 2020 Dünya Mutluluk Raporu endeksine göre Arap ülkeleri arasında en mutlu ülke seçildiğini belirten Salama, “BAE’nin petrol dışı yabancı ticareti 2.3 trilyon dolara yaklaştı. Bu rakamda Türk iş insanlarının daha fazla etkili olmasını arzu ediyoruz. Yüzde 100 yabancı mülkiyetin sağlanabileceği ülkemde 40’tan fazla serbest bölge var. Adana ve çevresinden de yatırımcıları bu bölgelerde yatırım yapmaya davet ediyoruz. Aynı şekilde BAE ile ticaret yapmak isteyen şirketlerimize yardımcı olmaya hazırız. Sistem Global Danışmanlık şirketiyle bir sözleşmemiz var. Gerek onlara gerekse doğrudan bize ulaşarak BAE iş fırsatları konusunda bilgi alabilirsiniz” diye konuştu.

BAE Dışişleri Bakanı Özel Temsilcisi Sultan Al Mansouri ve BAE Ekonomi Bakanlığı yetkilisi Ebrahim Al Hosani de toplantıya çevrimci katılarak ülkelerindeki ekonomik durum ve fırsatlar konusunda bilgi verdi.

ADASO Meclis Başkan Yardımcısı İsmail Yağmur, ADASO Genel Sekreteri Veli Oğuz, Sistem Global Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Doç. Dr. Hasan Karslıoğlu, Sistem Global Danışmanlık yöneticileri İbrahim Kumluca ve Hakan Bulut’un hazır bulunduğu ‘BAE İş Dünyası Buluşmaları’ toplantısına bölgeden çok sayıda şirket temsilcisi katıldı.

Bu haber 2176 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Adana turizmine insan kaynağı yetiştirilecek
Adana turizmine insan kaynağı yetiştirilecek
Bu destek tam Adana için
Bu destek tam Adana için