Nadide Büşra KAYNAK / REFLEKS
Verimlilik algısının sanayiden başlayarak toplumun her kesimine yaygınlaşması amacıyla gerçekleştirilen toplantının moderatörlüğünü T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Verimlilik Dairesi Sanayi ve Teknoloji Uzmanı Talat Postacı yaptı. Etkinlikte, Anadolu Talaşlı İmalat Otomat Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Atakan Çapcı, Çukurova Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kokangül, Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti Fabrika Müdürü Ergin Turan ve Güney Çelik Hasır A.Ş. yetkilisi Ahmet Ferhat Akgüngör konuşma yaptı. Toplantıda, konuşmacılar yönettikleri şirketlerde yürüttükleri verimlilik projelerini anlattı. Konuşmacılar, verimlilik çalışmalarıyla şirketlerinde hem karlılığı artırdıklarını hem de zaman kazandıklarını vurguladı.
DEĞER KOYMAYAN AKTİVİTELER ARADAN ÇIKARILMALI
Çukurova Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kokangül günümüzde ister üretim sektöründe, ister hizmet sektöründe olsun daha çok yalın üretim, yapay zeka, görsel fabrika ve akıllı fabrikalar alanına yönelme olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kokangül konuşmasında, değer koyan ve değer koymayan aktivitelerin neler olduğu, yalın üretim ve görsel fabrika kavramları gibi konular hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Ali Kokangül şöyle konuştu: “Değer koyan ve koymayan aktivitelerin verimlilik anlamında firmaların önündeki en büyük engel olduğu söylenebilir. Değer koyan ve değer koymayan aktiviteler, verimlilik anlamında firmaların önündeki en büyük engel. Fabrika içinde yapılan herhangi bir işlem için, malzeme taşıma, kalite kontrol gibi işlemler için müşteri ödemeyi kabul ediliyorsa, bu değer koyan bir aktivitedir. Tam tersi durum ise değer koymayan aktivitedir. Güncel alanlarda başarılı olabilmek için en önemli şey tecrübe paylaşımı. Bir üretimde süreç, işleme, muayene, tamir, bakım ve malzeme taşıma işlemlerinden geçmektedir. Bu sürece bakıldığında makine ve işleme dışında yer alanlar işlemler, değer koymayan aktivite olarak değerlendirebileceğimiz aktivitelerdir. Dolayısıyla firmalar bu aktiviteleri azalttıkları sürece verimlilik ve üretkenlik konusunda firmayı bir üst noktaya taşıyabilir. Değer koymayan aktiviteler aradan çıkarıldığında değer koyan aktivitelerin zaman açısından kazanım sağladığı görülecektir. Değer koymayan aktivitelerin yok edilmesi ya da azaltılmasıyla daha başarılı olunacaktır. Kusurlu ürün, hatalı ürün, fazla üretim, bekleme, insanların yeteneklerini kullanmaması ve malzemenin fazladan taşınması gibi durumlar değer koymayan aktiviteler arasında sayılabilir. Değer koymayan aktivitelerde bekleme oldukça önemli. Yedek parça beklerken zaman kaybımız olur ama kullanılacak malzemelere uygun tezgahlar yapılırsa bu zaman kaybını en aza indirmiş oluruz. Aynı şekilde verilerin kaybolması da yine değer koymayan aktiviteye sebep olmaktadır. Fabrikayı görsel hale getirmek da oldukça önemli. Kendi firmamızı görsel hale getirmek istiyorsak dünyada da geçerli olan renk standardını göz önüne alarak uygulama yapılabilir.”
BİLDİKLERİNİ UNUTUP ÖĞRENEN ŞİRKET
Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. Fabrika Müdürü Ergin Turan ise şirketlerinde uyguladıkları verimlilik projeleri hakkında bilgi verdi. Kastamonu Entegre olarak önceliklerinin ‘öğrenmek’ olduğunu vurgulayan Turan, şöyle devam etti: “Kastamonu Entegre olarak bildiklerimizi unutup yeni şeyler öğrenen bir şirket olmak her zaman dile getirdiğimiz bir şeydir. Aynı zamanda her yıl kendisine birşeyler katabilen bir şirket olmak, önem verdiğimiz konular arasında. Günümüzde iş modellerinin değişmesi gerekiyor. Çalışanların kas gücünden, emeğinden olduğu kadar, beyin gücünden yararlanmak da önemli. Lider odaklı yönetim tarzından, çalışanların yönettiği bir kurguya geçmek gerekiyor. Firmamız bünyesinde inovasyon eğitimleri veriyoruz. Verimlilik çalışmalarının ritüel haline getirilmesi gerekiyor. Eğer verimlilik için yapılan uygulamalar, müdür işletmede bulunmadığı sırada devam etmiyorsa bu bir ritüel değildir. Dünyadaki trendleri, akımları anlayıp, seçip, uygulayıp fayda sağlar hale getirebilen bir şirket olmanın yanı sıra inovasyonu ve şirket içi girişimciliği şirket kültürü haline getirebilmiş bir kurumuz. Girişimciliği sadece ülke olarak düşünmemek gerekli. Şirket içinde de girişimcilik kanalları önemli. Örneğin bizim şirketimiz bünyesinde oluşturduğumuz bir fikir platformumuz var. Bu platformda mavi yakalılar da beyaz yakalılar da öneri yazabiliyorlar. Kastamonu entegre İtalya, Romanya, Rusya ve Bulgaristan da dahil olmak üzere 13 lokasyonu bulunan bir şirkettir. İnovasyon konusunda da kurgularımızı hep zorlayarak onu kültür haline getirmek için arkadaşlarımızla hep çalıştık, çalışıyoruz.”
PATRON SAHADAN AYRILDI
Anadolu Talaşlı İmalat Otomat Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Atakan Çapcı da etkinlikteki konuşmasında başarılı olmanın mutlu olmaktan geçtiğini belirtti. Hedeflerinin büyük olduğunu söyleyen Çapcı, ‘patron sahadan ayrıldı’ stratejisiyle, organizasyon yapısını dikey bir hiyerarşiden yatay yani çabuk ulaşılabilecek esnek bir yapıya dönüştürdüklerini belirtti. Aynı zamanda 6 ana iş hedefi belirleyerek ilerlediklerini söyleyen Çapcı bu hedeflerin kurumsallaşma, kaynakların etkin kullanılması, markalaşma, örgütsel davranış ve dijitalleşme ve bağlamlar olduğunu belirtti. Bu kavramların doğrudan ya da dolaylı olarak verimliliği etkileyen kavramlar olduğunu söyleyen Çapcı belirli iş süreçleri belirleyerek uyum içerisinde çalıştıklarını ve değer akış haritası yaparak uygulamalarını bu şekilde ilerlettiklerini kaydetti. Verimliliğin bir paradigma değişimi olduğunu ifade eden Çapcı, “Önemli olan şeyin şirket için bu verimli paradigmanın sağlanıp sağlanamaması olduğudur. Yapılan paradigma değişiklikleri ile karlılığın yükseltilebilir ve bu verimlilik faaliyetlerinin sürekliliğinin sağlanarak, kurumsal hafıza olarak devam edebilmeli” dedi.
İNSANA YATIRIM YAPMAK GEREKLİ
Güney Çelik Hasır Firması Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Ferhat Akgüngör ise verimli çalışmanın, kendileri için öncelikli olduğunu kaydetti. “Çalışanı nasıl rahat ettiririz, kazancını nasıl arttırabiliriz, sağlığını ve istikbal kaygısını nasıl gideririz?” sorularının üzerinde çok durduklarını vurgulayan Akgüngör şunları söyledi: “Verimliliği sadece imalatı yaparken sağlanan verimlilik olarak değil üretim, pazarlama ve satışta da sağlamak gerekiyor. Bunların hepsini birleştirmekte fayda var. İnsan, başarı ve başarısızlığın ana temelini teşkil ediyor. Bize göre insana yatırım yapmak gerekli. Güney Çelik olarak felsemiz insana yatırım yapmak. Her alanda verimliliği düşünmek gerekiyor. Verimlilik konusunda, ‘Bize ne getiriyor, maliyeti nasıl artırıyor?’ düşüncesinden yola çıktık. Amacımız hep elimizdeki mevcut durumumuzu bir adım öteye taşımak. Şirketimizde ciddi bir şekilde raporlama yaptık. Aynı zamanda alın teri ve helal kazanç bizim çok önem verdiğimiz kavramlar. Diğer bir konu, bunu aynı zamanda çalışanlarada aktarmak. Makineleri de canlı olarak düşünüp ama akılları olmadığı için onları değerlendirmek ve ölçmek gerekir. Vakit, efektiflik, rekabetçilik, inovasyon ve mükafat önemlidir.”
YORUMLAR